Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bečić: Parlament priprema 69 inovacija

Konstatujući da države učesnice dolaze iz, ''samo po geografskoj određenosti, malih država, a po svojoj kulturnoj, istorijskoj i političkoj tradiciji bogatih društava'', Bečić je ukazao na važnost tješnje međusobne saradnje u vidu snaženja parlamentarne diplomatije i razmjene iskustava na polju inovacija i različitih modernizacija

Strateški ciljevi sadašnjeg saziva Skupštine Crne Gore ogledaju se u formiranju Akcionog plana koji sadrži 69 aktivnosti i mjera, koji je donesen sa ciljem da se doprinese planskom, sistemskom i koordinisanom djelovanju svih učesnika u procesu rada u Skupštini Crne Gore, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na 14. Konferenciji predsjednika parlamenata malih evropskih država u Herceg Novom.

On je, između ostalog, govorio na temu Inovacija i modernizacija parlamenata- izazovi i prednosti za male države.

Konstatujući da države učesnice dolaze iz, „samo po geografskoj određenosti, malih država, a po svojoj kulturnoj, istorijskoj i političkoj tradiciji bogatih društava“, Bečić je ukazao na važnost tješnje međusobne saradnje u vidu snaženja parlamentarne diplomatije i razmjene iskustava na polju inovacija i različitih modernizacija.

”Kao predstavnici građana u ulozi donosilaca najvažnijih političkih odluka, imamo obavezu da kreiramo ambijent u kojem će se doprinositi ekonomskom, političkom i društvenom prosperitetu. Posljedicu i benefite takvog ambijenta u najvećoj mjeri treba da osjete upravo građanke i građani, kao krajnji korisnici inovativnih procesa”, naveo je Bečić.

Govoreći o značaju procesa modernizacije parlamenta i realizaciji savremenih inovativnih rješenja, Bečić je istakao da sa pozicije predsjednika Parlamenta može konstatovati kako je upravo u procesu tranzicije, prepoznao šansu za Crnu Goru da svojim primjerom iskorači i postane dio globalne demokratske porodice.

”Ovu šansu su gotove sve male države Evrope, naročito one koje imaju predstavnike na Konferenciji, već ugrabile i iskoristile”, kazao je on.

Bečić je naveo da međunarodna saradnja i parlamenatrna diplomatija značajno mogu doprinijeti razmjeni iskustava na polju inovacija i raznih oblika modernizacija.

”Kao predstavnici građana u ulozi donosilaca najvažnijih političkih odluka, imamo obavezu da kreiramo ambijent u kojem će se doprinositi ekonomskom, političkom i društvenom prosperitetu. Posljedicu i benefite takvog ambijenta u najvećoj mjeri treba da osjete upravo građanke i građani, kao krajnji korisnici inovativnih procesa – istakao je predsjednik Skupštine.

Poseban fokus izlaganja dat je modernizaciji zakonodavnog doma na planu transparentnosti i otvorenosti, uz naglasak da će upravo „uvođenjem najsavremenije tehničke opreme i realizovanjem projekta E-parlamenta Skupština Crne Gore omogućiti poslanicima da svoje poslaničke aktivnosti obavljaju na brži i efikasniji način, što će se dodatno odraziti na dinamiku razmatranja i donošenja zakonskih rješenja, čime će Skupština biti u pravom smislu okrenuta potrebama svojih građana.

”Efekti planskog djelovanja novog rukovodstva Skupštine Crne Gore u cilju razvoja i sprovođenja ekoloških standarda ogledaju se i u podizanju svijesti o značaju samoodrživosti zgrade parlamenta, ugradnjom solarnih panela na zgradi Skupštine, obezbjeđivanjem električnih automobila, kao i izbacivanjem papira iz upotrebe. Takođe, nametnuti zdravstveni izazovi ukazali su na potrebu da parlament mora kreirati pogodne uslove za poslanice i poslanike koji nisu u prilici da prisustvuju plenarnim, kao i zasijedanjima skupštinskih radnih tijela, što je opet dovelo do njegovog ubrzanog razvoja. Strateški ciljevi sadašnjeg saziva Skupštine Crne Gore ogledaju se u formiranju Akcionog plana koji sadrži 69 aktivnosti i mjera, koji je donesen sa ciljem da se doprinese planskom, sistemskom i koordinisanom djelovanju svih učesnika u procesu rada u Skupštini Crne Gore ”, istakao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

Tokom izlaganja, Bečić se osvrnuo na brojne realizovane projekte u cilju razvoja i sprovođenja ekoloških standarda, upoznavši učesnike i sa brojnim reformama na polju jačanja transparentnosti i otvorenosti.

”Inicijativom Skupštine Cme Gore, a u saradnji sa Radio Televizijom Crne Gore realizovan je jedan od najznačajnijih projekata koji će umnogome povećati transparentnost i otvorenost Skupštine Crne Gore i njenu dostupnost za građane, a to je Parlamentarni kanal. Naš parlament je po prvi put otvorio naloge na najpopularnijim društvenim mrežama – Facebook, Instagram i Twitter, sa ciljem bolje promocije rada i približavanja građankama i građanima. Kako bi pratili trendove u inovacijama, odlučili smo se i za modernizaciju veb prezentacije”, kazao je predsjednik Skupštine.

Konstatujući da zemlje učesnice imaju veliku šansu da svoju prednost upravo traže u intenzivnijoj bilateralnoj povezanosti, predsjednik Skupštine Crne Gore je zaključio da nezanemarljiv aspekt procesa modernizacije parlamenta predstavljaju i ljudski resursi, koji predstavljaju najveću investiciju u procesu izgradnje kvalitetnijeg i odgovornijeg pristupa zakonodavne vlasti građankama i građanima.

Na Konferenciji, koja je održana od 3. do 5. oktobra, učestvovali su predsjednik Predstavničkog doma Luksemburga Fernang Etgen, predsjednica Predstavničkog doma Kipra Anita Demetriou, predsjednik Nacionalnog savjeta Monaka Stefan Valeri, predsjednica Parlamenta Andore Roser Sune Paskuet, kao i drugi visoki predstavnici parlamenata Andore, Monaka, Luksemburga, Kipra, San Marina i Islanda.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve