Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

BEČIĆ OSTAO BEZ STOLICE ZA KOJU JE SRASTAO: Ljaljo parlament pretvorio u kičeraj, mjesto samopromocije i fiktivnog dijaloga!

Sjednice parlamenta je mora se priznati, vodio prilično korektno, s obzirom da mu je to bio prvi pravi posao u životu, jer se od tinejdžerskih dana bavio samo političkim aktivizmom i izučavao zanat demagogije. Istina, zasluge za to imao je njegov bivši kolega iz SNP-a Dragan Koprivica koji ga je učio dikciji i slaganju fraza i floskula, pošto realnog znanja i iskustva za bavljenje politikom nije imao.

Poslanici crnogorskog parlamenta smijenili su danas predsjednika Skupštine Aleksu Bečića. Bečić je na tu poziciju izabran nakon parlamentarnih izbora 2020. godine – 23. septembra i na mjestu predsjednika parlamenta je proveo 502 dana!

Za smjenu su glasala 43 poslanika, a protiv 36. Pored opozicije, za smjenu su glasali poslanici koalicije Crno na bijelo. Nakon smjene predsjedavanje Skupštinom preuzeće potpredsjednik Strahinja Bulajić (DF) kao predstavnik najbrojnijeg poslaničkog kluba među potpredsjednicima.

Višečasovnu raspravu obilježile su tvrdnje nove većine da je smjena Bečića neophodna jer Crna Gora nema vremena da čeka. Iz Demokratskog fronta su predložili da se rasprava o Bečiću odloži. Detaljnije o raspravi na OVOM LINKU.

Kompromisno rješenje

Jasno je da je izbor Bečića na mjesto predsjednika parlamenta u septembru 2020. bilo najbezbolnije, kompromisno rješenje  jer njegova koalicija prikrivenih svetosavaca bez programa i ideologije, nije imala potencijala da uslovljava i sebi diže cijenu nakon, za njih, neočekivano lošeg izbornog rezultata.

Bečić je prilikom stupanja na dužnost predsjednika obećavao dijalog sa vlastima i opozicijom, kao i da će parlament biti mjesto dijaloga i dogovora. On je u startu, kako mu je to kičasta predizborna parola nalagala, pokušavao da bude iznad podjela, ali je ubrzo odustao od toga. Već nakon samo dva mjeseca na funkciji zaustavio je komunikaciji sa dijelom medija i to samo zato što su ga pitali zašto je kršio epidemiološke mjere pošto je boravio na jednoj sahrani nadomak Podgorice, kada je preminio rođak njegovog intimusa, šefa poslaničkog kluba Boris Bogdanović.

Predsjednik Skupštine prvi pravi posao

Tokom prošle godine, Bečić je pokušavao da uspostavi međustranački dijalog vlasti i opozicije, ali je taj pokušaj prošao neslavno. Čak nikakvog epiloga nije ni bilo. To je i konstatovano u izvještaju Evropske komisije kao jedna od glavnih zamjerki.

Sjednice parlamenta je mora se priznati, vodio prilično korektno, s obzirom da mu je to bio prvi pravi posao u životu, jer se od tinejdžerskih dana bavio samo političkim aktivizmom i izučavao zanat demagogije. Istina, zasluge za to imao je njegov bivši kolega iz SNP-a Dragan Koprivica koji ga je učio dikciji i slaganju fraza i floskula, pošto realnog znanja i iskustva za bavljenje politikom nije imao.

U napredovanju  u političkoj  karijeri nije mu zasmetalo  ni to što je dokazano da je  plagirao magistarski rad.

Za vrijeme mandata na čelu Skupštine u jednom momentu imao je čak devet savjetnika, u čemu je apsolutni rekorder. U međuvremenu ga je napustio savjetnik za bezbjednost Nikola Prodanović, čija diploma se dovodi nezvanično u pitanje.

TUGA DO NEBA: Odlaskom Ljalja brojni savjetnici i njihove porodice ostaju bez kore hleba…

Međutim, iako je ugrabio funkciju nije promijenio matricu koja godinama važi za Demokrate, pa je ta partija i dalje prepoznata kao stranka koja nema jasno profilisan politički stav. I dalje Bečić i njegove partijske kolege prvo osluškuju što bi narod želio da čuje pa se tako izjasne, a populizam je definitivno njihov način ponašanja.

Mandat za samopromociju

Bečić će ostati upamćen i po tome što je tokom mandata mnogo energije utrošio na sopstvenu promociju koristeći u tu svrhu parlamentarni kanal RTCG gdje smo mogli maltene uživo da pratimo njegove aktivnosti po zemlji i inostranstvu. Sve to izgleda kao jeftina verzija Vučićevske samopromocije – jednostavno rečeno, kičeraj.

Fotelja predsjednika Skupštine i bivši predsjednik Skupštine Aleksa Bečić

Upravo riječ kičeraj najbolje opisuje i izgled zgrade parlamenta od kad je na njegovom čelu Bečić, gdje goste i zaposlene često dočekuju svijetleći panoi koji su prije svojstveni nekim disko klubovima, a ne zgradi narodne Skupštine.

Iz bojkota u fotelju

Treba napomenuti da će sada već bivši predsjednik Skupštine Aleksa Bečić ostati upamćen kao neponovljiv kuriozitet u svijetu modernog parlamentarizma jer su čitav mandat od 2016. do 2020. godine on i njegovi poslanici odsustvovali iz politike i skupštinskih zasjedanja.

Niko ih od nadležnih skupštinskih organa nije previše kritikovao zbog toga, a za eskiviranje radnih obaveza, inertnost i neodgovornost prema građanima koji su ih glasali, Bečić i njegovi poslanici nagrađeni su stotinama hiljada eura iz budžeta Crne Gore.

Da apsurd bude još veći “mladi i hrabri” svetosavski lider za svoj “trud” dobio je najveću nagradu – kao parlamentarni debitant koji prvi put ulazi u Skupštinsku salu zasjeo je u fotelju predsjednika ove institucije!? Ironija koja prevazilazi granice poimanja!

Uzalud pokušavao da se ogradi od velikosrpstva

Mladi i hrabri kod đeda na konsultacijama

Bečić će ostati upamćen kao čovjek bez ideologije i stava koji je po svaku cijenu htio da sakrije svoje veze sa svetosavskom sektom i pokojnim liderom te organizacije u Crnoj Gori Amfilohijem Radovićem.

Od te apsurdno providne priče nije odustao čak i nakon što je lider SPC Radović u predizbornoj kampanji otvoreno stao uz njega poručivši da “crkva podržava i blagosilja mlade, pametne i sposobne sinove i kćeri Crne Gore koji i na tom političkom polju žele i umiju da promijene stvari na bolje”. Takođe je javna tajna da se Bečić sastajao sa pokojnim mitropolitom SPC, ali je želio da ti sastanci ostanu tajna, jer je Demokrate želio da profiliše kao građansku partiju.

Dug prema ”đedu” vratio je kada je u noći između 28. na 29. decembra 2020. godine  Skupština kojom je on predsjedavao ozakonila pljačku crnogorske imovine u korist SPC, usvajanjem izmjenjenog Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Zbog stalnog kalukulisanja i nedostatka stava po bilo kom pitanju,  čak i onim najvažnijim kao što su nacija, jezik, NATO, priznanje Kosova… njegova želja da se prikaže kao građanska politička opcija je neslavno završena.

Kako će Ljaljo bez lijepe fotelje?

I za kraj jedna trivijalnost. Bečić je tokom mandata skrenuo pažnju po tome što je prilikom intervjua koje je imao za medije koristio stolicu sa visokim naslonom, koja je valjda trebalo da simbolizuje moć, i da ga prikaže većim nego što jeste.

Kako će Ljaljo bez ovako lijepe stolice?

Međutim, efekat toga je bio suprotan, on je postao predmet ismijavanja, zbog čega danas mnogi misle da će morati “pajserima” da ga uklone iz stolice. Za pajsere nijesmo sigurni, ali je Bečić odlučio da svoju stolicu brani na protestima koje je već zakazao za srijedu. Mjesto okupljanja je hram. Jadno i politički glupo.

D.G.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

11 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Rovca
07.02.2022-20:36 20:36

Ovaj posteni I bistri čoek je imao značajnu podrsku od rovcana. Sad je ima I više.

Budvanski5
08.02.2022-09:31 09:31
Reply to  Rovca

Rovca sto ti je? Imate – 1000. Ti si govnar, gubite se iz AKTUELNO

123
08.02.2022-11:57 11:57
Reply to  Rovca

Ko je tebi dozvolio da pričaš u ime Rovčana?

Ha20
07.02.2022-21:11 21:11

I tvoja je kratko trajala Ljaljo. Putuj Selma i ne okreci se kroz prozor……………………

Duka
08.02.2022-00:14 00:14

Imaš li struje budaletina četnička

Mrs-Mrs
08.02.2022-00:20 00:20

Sjutra zajedno sa Bogdankom cvijece da ponesete na grob Mrzitelja Crnogoraca !! trag vam se utro i nikad se ne gledali kakve ste planove bili napravili da unistite CG!

Katunska
08.02.2022-02:59 02:59

Ima moj ….. ! Nikadaneko ko slavi Podgoricku Skupstinu ne moze imati podrsku naboljih Rovcana . Rovcani su dobro zapamtili bijeli teror i plan da ih isele posrbice za Makedoniju . Naravno od Rovačke fukare i nesoja podrske nece nedostajati .

Bijeli Pavle
08.02.2022-03:52 03:52

Ko gođ negira Montenegro razbija se o Lovćen

COL
08.02.2022-08:27 08:27

Slušajući srceparajuće riječi sveca iz fotelje otrgoše se neke misli.
Poštovani gospodine Bečiću Vrli vjerniče:
1. Ponos nije hrišćanska vrlina već jeres.
2. Samohvala isto nije hrišćanska vrlina već jeres.
3. Glorifikacija bilo koga, a posebno sebe sama isto nije hrišćanska vrlina već jeres.
Kao ateist ili nevjernik ipak sinoć svatih da možda bog i postoji kad ovog bogohulnika ostavi bez moći koju mu je davao privid podrške naroda.

Za Katunsku
08.02.2022-09:19 09:19

Obrni se na Jova Markusa on ima spisak cvijeta crnogorske inteligencije sa Podgoricke skupstine. Obrnise na ugledne I istoricare sa referancama a ne na rezimskog nedoktora Adžića oko Rovačke Republike.Prouci koliko je rovčana stradalo u Jasenovcu..Stop.

Za Duku
08.02.2022-10:54 10:54

Četnickog generala Mihailović su odlikovala tri preśednika Amerike.Stop. U Rovcima nije bilo četničkih zločina.Stop. Tridesetogodisnji režim nije doveo struju na naše katune I neka naša sela.Stop.Putevi do naših sela su katakombe a ne putevi .Stop. Zato nijesmo zadovoljni sa dugogodisnjim režimom.