Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić-Osmani: Crna Gora i Sjeverna Makedonija dijele viziju zajedničke evropske budućnosti

''Bečić je ocijenio da važnu sponu između dvije prijateljske države predstavlja naša dijaspora u Sjevernoj Makedoniji, kao i makedonska dijaspora u Crnoj Gori'', navodi se

Crna Gora i Sjeverna Makedonija imaju zajedničku prošlost, ali i istovjetnu viziju budućnosti u pogledu evroatlantizma i dostizanja evropskih vrijednosti, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić tokom današnjeg susreta sa ministrom vanjskih poslova Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, koji boravi u zvaničnoj posjeti Podgorici.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, Bečić je, imajući u vidu bliskost dvije države, kao i činjenicu da je jačanje regionalne saradnje jedan od ključnih vanjskopolitičkih prioriteta Crne Gore, izrazio snažnu podršku evropskoj aspiraciji Sjeverne Makedonije, uz spremnost i otvorenost na pomoći u ostvarivanju ciljeva iz evropske agende.

“Bečić je ocijenio da važnu sponu između dvije prijateljske države predstavlja naša dijaspora u Sjevernoj Makedoniji, kao i makedonska dijaspora u Crnoj Gori”, navodi se.

Makedonski šef diplomatije zahvalio je na crnogorskoj podršci članstvu Sjeverne Makedonije u NATO, uz ocjenu da pripadnost Sjevernoatlantskom savezu doprinosi političkoj i ekonomskoj predvidljivosti, kao i većoj stabilnosti i sigurnosti našeg regiona.

“Govoreći o evropskoj perspektivi Sjeverne Makedonije, Osmani je podijelio pozitivna očekivanja u pogledu otpočinjanja pregovora sa Evropskom unijom”, dodaje se.

Saglasni da postoje mnogobrojni neiskorišćeni potencijali u oblasti ekonomije, sagovornici su razmijenili mišljenja o načinima efikasne privredne saradnje, uz neophodnost unapređenja saobraćajne povezanosti dvije države.

“Došlo je vrijeme da nove generacije utemelje politiku kooperacije, tolerancije i međusobne pomoći, te da uspješna regionalna saradnja doprinese slobodnom protoku roba, ljudi i kapitala“, zaključio je Bečić.

I Bečić i Osmani su razgovarali o mehanizmima saradnje između dvije skupštine i značaju koji parlamentarna diplomatija pruža ukupnim bilateralnim odnosima.

Sastanku su prisustvovali i crnogorska ambasadorka u Sjevernoj Makedoniji Marija Petrović i makedonski ambasador u Crnoj Gori Mihajlo Trpkoski.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve