Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Ne postoji država na svijetu koja na manjem prostoru ima više potencijala kao što je to CG

U Skupštini Crne Gore i u Crnoj Gori imaćete partnera za promovisanje i njegovanje svih vrijednosti na kojima počiva Globalni savjet za slobodu i mir, a to su mir, tolerancija, demokratija, ljudska prava, sloboda medija, rodna ravnopravnost, održivi razvoj, i sl, rekao je Bečić

Predsjednik Skupštine Crne Aleksa Bečić upriličio je sinoć svečani prijem za parlamentarke i parlamentarce iz 40 država svijeta, a povodom održavanja šeste sjednice Globalnog savjeta za mir i toleranciju, te naglasio da ne postoji država na svijetu koja na manjem prostoru ima više potencijala kao što je to Crna Gora.

Pored Bečića, prijemu su sa crnogorske strane prisustvovali i predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i ministri ekonomskog razvoja i vanjskih poslova, Jakov Milatović i Đorđe Radulović.

Delegaciju parlamentaraca predvodili su predsjednik Interparlamentarne unije Duarte Pačeko, predsjednik Kongresa Gvatemale Rodrigez, predsjednik Globalnog savjeta za mir i toleranciju Aldžarvan, predsjednica Mađunarodnog parlamenta za mir i toleranciju Restrepo, i predsjednik Generalne skupštine Globalnog savjeta za mir i toleranciju Abugbal.

Bečić je kolegama iz svijeta poželio dobrodošlicu i izrazio zadovoljstvo što je od svih njih čuo utiske da su fascinirani Crnom Gorom i njenim prirodnim ljepotama i resursima, te izrazio očekivanje da će se svi oni sigurno vratiti u Crnu Goru da je bolje upoznaju i dožive.

“Ne postoji država na svijetu koja na manjem prostoru ima više potencijala i resursa kao što je to Crna Gora. Hvala vam na tome što ćemo u ovih dva dana obogatiti istoriju crnogorskog parlamenta, jer činjenica da prvi put u Crnoj Gori boravi predsjednik Interparlamentarne unije i ovoliki broj parlamentaraca iz ovolikog broja država i rukovodstvo Globalnog savjeta za mir i toleranciju jeste istorijska”, istakao je Bečić.

On je goste upoznao sa povoljnom epidemiološkom situacijom i izrazio uvjerenje da će se trend pada oboljenih i trend rasta vakcinisanih samo nastaviti.

“U Skupštini Crne Gore i u Crnoj Gori imaćete partnera za promovisanje i njegovanje svih vrijednosti na kojima počiva Globalni savjet za slobodu i mir, a to su mir, tolerancija, demokratija, ljudska prava, sloboda medija, rodna ravnopravnost, održivi razvoj, i sl”, zaključio je Bečić.

Aldžarvan je istakao da je ovo istorijski trenutak u kojem se nalazimo, „iz razloga što se nalazimo u ovoj mirnoj i lijepoj državi i što imamo priliku da baš ovdje, u ovoj državi, promovišemo mir i toleranciju“.

“Sve je počelo prije dva mjeseca, kada sam imao čast da se sastanem sa gospodinom Bečićem, i naš susret je upriličen uz pomoć ambasadorke Nabile Alšamsi. I tada je i počeo naš vrlo značajni kontakt, nakon toga sam pozvao i predsjednika Skupštine Gvatemale i predsjednika Interparlamentarne unije, da se takođe pridruže ovom događaju. I zaista je naše veliko zadovoljstvo što možemo da prenesemo poruke iz ove mirne zemlje i što možemo da učimo o vašoj kulturi, jer, znate, ovdje se nalaze predstavnici iz 40 zemalja iz cijelog svijeta i mogu vam reći da predstavnici svih tih zemalja podržavaju viziju Crne Gore i svi cijene tu viziju Crne Gore, a takođe su i voljni da rade i sarađuju sa vama, kako bismo svi zajedno širili vrijednosti o kojima smo pričali”, izjavio je Aldžarvan.

On je istakao da od prvog dana kad se sastao sa njim, počeli su da razgovaraju o tome da bi trebalo da napravimo ovakvu posjetu.

“Možda je bilo desetak ili petnaestak onih koji nisu bili u mogućnosti da dođu, međutim, sve do juče su nas zvali da nas pitaju na koji bi način mogli da učestvuju u ovom događaju. Što znači da svi vole Vašu zemlju i zaista je čast raditi sa Vama, i mislim da sve ovo šalje poruku koliko je Vaša zemlja voljena, i važno je da tu poruku, koliko je Vaša zemlja voljena, prenesmo i vašim građanima. A vole je sa svih strana svijeta, iz Latinske Amerike, Azije, Afrike, Evrope”, zaključio je predsjednik Globalnog savjeta.

Krivokapić je gostima poželio dobrodošlicu u državu miroljubih ljudi, koji gaje slobodarsku tradiciju, što se, kako je istakao, moglo vidjeti i prošlogodišnjom istorijskom smjenom vlasti na izborima.

“Mir i tolerancija zaista jesu vrijednosti koje su nam vrlo važne, kao i održavanje prijateljskih odnosa sa svim državama na svijetu, čemu predmetna posjeta daje poseban pečat”, zaključio je predsjednik Krivokapić.

Prijem je bila prilika koju su predsjednik Skupštine Crne Gore i predsjednik Globalnog savjeta za mir i toleranciju iskoristili da razmijene svečane plakete – zahvalnice.

Pored već nabrojanih, svečanom prijemu su prisustvovali sljedeći parlamentarci koji su u posjeti Crnoj Gori: Ediola Baraha iz Albanije, Konul Nurulajeva iz Azerbejdžana, Rumen Farhana iz Bangladeša, Saša Magazinović iz Bosne i Hercegovine, Visente Paulo Da Silva iz Brazila, Rodžer Nkodo Dang iz Kameruna, Dženi Alvarez Vera iz Čilea, Zubeiri Mohamed Ahamed iz Komorosa, David Gourcong iz Kostarike, Aridio Antonio Rejes iz Dominikanske republike, Pedro Fabricio Vilamar Žakom iz Ekvadora, Tesfaje Daba Vakjira iz Etiopije, Noel Nelson Mesone iz Gabona, Duaj Antoni Martinez Salazar iz Gvatemale, Muhamed Mahanera iz Gambije, David Songulašvili iz Gruzije, Erik Hose Alvarado iz Hondurasa, Dave Akbaršah Fikarno iz Indonezije, Aboulie Meite iz Obale Slonovače, Žanet Ongera iz Kenije, Dastan Bekešev iz Kirgistana, Jakub Adam S.A. iz Libije, Husein Mohamed Latif iz Maldiva, Veronika Delgadiljo iz Meksika, Eduardo Žoakim Mulembve iz Mozambika, Fadil Zendeli iz Sjeverne Makedonije, Ike Ekveremadu iz Nigerije, Havier Ortega iz Paname, Blas Antonio Lano Ramos iz Paragvaja, Kauda Babar iz Pakistana, Daniel Federiko Olivares Kortes iz Perua, Gadzimurad Omarov iz Rusije, Papa Sanja Mbaje iz Senegala, Asiskumar Gahadien iz Surinama, Sandi Arisol sa Sejšela, Dilan Perera iz Šri Lanke, Karolina Espanja Reina iz Španije i Faizulo Barocoda iz Tadžikistana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bečić: Ne postoji država na svijetu koja na manjem prostoru ima više potencijala kao što je to CG – CG Vijesti
16.07.2021-11:50 11:50

[…] Aktuelno […]

Ha20
16.07.2021-12:35 12:35

Ljaljo ja bi se slozio sa tvojom tvrdnjom da ne “postoji drzava na svijetu koja na manjem prostoru ima vise potencijala kao sto je to CG” Ali ste vi svetosavci bar za sada te potencijale koje ima Crna Gora spustili na nivo cvarak turista iz Srbije i Republike Srpske, i zivite u nekome cardaku ni na nebu ni na zemlji sa nekim tuznim snovima da nam je sezona na nekom istorijskom usponu, mozda ste u pravu ali po usponu pada ka ponoru bez dna.Hvala na paznji. Odoh malo na plazu da vidim kako nam uzivaju nasi novi luksuz turisti……………………