Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić, Lekić i Rudović: Formirati Vladu građanskog jedinstva 300 dana prije izbora

Kako je objašnjeno, Vlada građanskog jedinstva bi bila formirana 300 dana prije izbora u Crnoj Gori u kojoj bi bio jednak broj ministara iz vlasti i opozicije

Crna Gora je jedina zemlja u regionu koja nema Zakon o Vladi, pa je njegovo donošenje potreba, poručio je predsjednik Demokrata Aleksa Bečić na zajedničkoj konferenciji za medije sa liderom Demosa Midragom Lekićem i nezavisnim poslanikom Neđeljkom Rudovićem.

”Danas predstavljamo Prijedlog zakona o Vladi koji ima 5 poglavlja i 44 člana. Prva četiri su fokusirana na redovna funkcionisanja Vlade. Predložili smo da se racionalizuje broj ministarstava. Maksinum 16 ministarstva treba da postoji”- kazao je on i dodao:

”Treba da imamo minimum 40 odsto zena. Poglavlje 5 našeg prijedloga nosi naziv Vlada građanskog jedinstva. Tu će biti jednak broj ministara iz vlasti i iz opozicije. Tamo gdje je je ministar iz vlasti obavezno je da zamjenik bude iz opozicije i obratno. Predlažemo u prelaznim i završnim odborima da se za prve parlamentarne izbore formira Vlada građanskog jedinstva. Predložili smo da Vlada građanskog jedinstva na prvoj sjednici naimenuje 10 budžetskih inspektora koji bi kontrolisali potrošnju budžetskih sredstava. Da zaključim, mislim da je ovo pošteno i džentlmentsko rješenje protiv kojeg bi imao nešto samo onaj koji se plaši kontrole”- poručio je Bečić.

Kako je kazao Miodrag Lekić, ovim se zaokružuje sve ono što opozicija predlaže.

”Jasno je da ulazimo u završnu fazu i da su rokovi vrlo tijesni. Ovim zakonom koji je prezentovan se ulazi u završnu fazu i zaokružuje se sve ono što opozicija predlaže Odboru.

Kako je objašnjeno, Vlada građanskog jedinstva bi bila formirana 300 dana prije izbora u Crnoj Gori u kojoj bi bio jednak broj ministara iz vlasti i opozicije.

”Preuzeli smo naš dio odgovornosti za dobro Crne Gore. Očekujemo i da ostali preuzmu svoj dio odgovornosti, jer je nesporno da Crna Gora neće moći ni milimetar da napreduje u Evropskim integracijama bez prihvatljivih izbora”- kazao je Neđeljko Rudović.

Kako su pojasnili, posrijedi je ”paket aranžman”.

”Ili imamo sve ili nemamo ništa, to smo više puta rekl i toga ćemo se držati. Naš jedini partner je međunarodna zajednica. Nastavljamo u partnerstvu sa njima uvjereni da ćemo u partnerstvu ovaj proces dovesti do finiša. A finiša ovog procesa nema bez modela implementacije o kojem smo govorili”-poručio je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve