Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Jučerašnja sjednica pokazala da možemo da se ujedinimo oko pitanja koja život znače

Bečić je kazao da je jučerašnja sjednica Skupštine donijela mnogo toga dobrog građanima Crne Gore

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić je na konferenciji za medije povodom rekapitulacije rada najvišeg zakonodavnog doma u prethodnih šesnaest mjeseci i aktuelne političke situacije, kazao da je jučerašnja sjednica Skupštine donijela mnogo toga dobrog građanima Crne Gore.

“Ponosan sam što smo imali sjednicu gdje su rješavana pitanja koja život znače i koja je donijela mnogo toga dobrog građanima Crne Gore, bez obzira na naciju i drugi pripadnost i osobenost. Prezadovoljan sam doistignućima 27. saziva i svemu onome što smo radili u ovih 16 mjeseci”, kazao je Bečić.

On je istakao da su ovakve impresivne rezultate ostvarili uprkos tenzijama, bojkoitu parlamenta, bojkitu plenarnih zasijedanja i sve drugo to je usložnjavalo političku situaciju, te dodaje da je više nego zadovoljan.

“Crnogorski parlament je od početka 27. saziva usvojio preko 130 akata, i činjenica da se nakon jučerašnje sjednice ne nalazu u Skupštinksoj proceduri nijedan predlog zakona je nešto što je presedan i pozitivan novitete”, dodao je Bečić.

Što se tiče rješavanja životnih pitanja građana rezultati su impresivni i na ponos svakom poslaniku.

“Građani će imati minimalnu zaradu 450 eura, a svim drugim radnicima će rasti zarade. Djeca će imati besplatne udžbenike, što se tiče dječijih dodataka nastavićemo sa implementacijom postojećeg zakonskog rješenja, i za narednu godinu mališanima do navršene šeste godine obezbijeđena su sredstava”, dodao je on.

Kaže da su i penzioneri kategorija koja će u naredom periodu imati povoljniji položaj.

Kazao je i da je učinjena povoljnost i za ugostitelje, koji su pogođeni pandemijom, imali su, kako kaže, jednoglasnu odliku da se vrati PDV na sedam odsto kako bi izašli u susret svim ugostiteljima.

“Juče smo riješili i Tužilački savjet. Kompletiran je i uvjeren sam da smo došli do nezavisnog i nepristrasnog TS koji će služiti isključivo Crnoj Gori i njenim građanima. Bili smo istrajni, trpio sam ogromne pritiske javnosti zbog TS, jer nisam želio da to bude plod bilo čega osim potrebe da CG dobije nezavisan TS”, kaže on.

Ponos je, dodaje, što je i Savjet RTCG izabran većinom glasova.

“Juče smo usvojili i Izmjenu i dopunu zakona o državnim praznicima i juče je dan rođenja Njegoša utvrđen kao državni praznik, 13. novembar od naredne godine će se slaviti u CG kao državni praznik. Donijeli smo odluku i da dan kada je CG postala ekološka država, bude državni praznik”, dodaje Bečić.

Ističe da je zadovoljan kontrolnom i nadzornom ulogom parlamenta.

Značajno je poboljšana i pozicija opozicije, jer su, kako kaže, omogućili da opozicija ima zagaratnovane predloge akata.

“Suma i zaključak je da je danas u crnogorskom Parlamentu postalo moguće sve ono što čini parlamentarnu demokratiju. Vidjeli ste da je moguće da se usvoji predlog zakona Vlade, i predlog parlamentarne većine, ali i opozicije, ali i da bude odbijen sa bili koje od ove tri strane dolazio. Parlament je postao najsnažnija institucija u zemlji”, dodaje Bečić.

Ističe da je i na međunarodnom planu zaovoljan rezultatima.

“Imali smo istorijsku Skupštinu građana gdje smo imali evropske, crnogorske poslanike i predstavnike građana”, dodaje Bečić.

Kaže da ovi rezultati dovoljno svjedoče o njihovom radu, a zaključke, navodi Bečić, neka izvode građani i međunarodna javnost.

Najvažnije mu je to što vidi zadovoljna lica građana Crne Gore.

“Vjerujem da je ovaj miran kraj 2021, što nije bilo svojstveno za 2020. i 2019, jedan lijep finiš i ohrabruje me da ćemo naredne godine nastaviti tim putem. Imali smo mnogo turbulecija i bojkota, hajde da se nadamo da je ovaj miran finiš uvod u jedan suštinski zdrav dijalog koji treba da dovede do održivih rješenja”, rekao je predsjednik Skupštine.

Potrebno je, kaže, svi da daju doprinos da se grade jake intitucije.

Upitan je li u redu što su poslanici usvajali rješenja koja rezultiraju rashodima u budžetu, Bečić kaže da je značajan dio Zakonskih predloga koji su dio Evropa sad usvojen juče u Skupštini.

“Poslanički klub kojem pripadam je glasao i za akcize, pretpostavljam da na to mislite, i definitivno smatram da ga je trebalo podržati. Imali ste drugačije stavove jednog dijela parlamentarne većine. Imamo mogućnost da donesemo odluku o zaduženju, rebalans budžeta”, odgovorio je Bečić.

Kaže da nijesu krenuli od nule, te da nije lako, ali su sve ovo lijepe vijesti.

Na pitanje hoće li budžet biti održiv i hoće li moći da se isplaćuje sve što je obećano, Bečić navodi da će nadležno Ministarstvo pratiti ostvarenje i dinamiku.

“Podsjećam na skepsu koju je bila tokom prethodnog budžeta, pa smo na kraju imali sve suprotno od toga. Sada se neko iščuđava hoće li biti sredstava i neko se premišlja. A gdje su oni usmjeravali sredstva. Hoće li neko podnijeti krivičnu ili političku odgovornost. Pokazali smo da je moguće i vjerujem da će se sve realizovati. Nijedan euro iz budžeta neće otići u džep Alekse Bečića ili bilo kog političara, osim plata koje su zaslužili, već samo u džep građana”, poručuje Bečić.

Govoreći o inicijativi za izglasavanje nepovjerenja Vladi, Bečić je istakao da nema nikakve najave.

“Sve ono što je obilježilo njihovo djelovanje je da nemaju neku dugu strategiju, mnogo puta ono što se tvrdilo sa njihove strane nije realizovano. Ja ne bih posebno analizirao taj segmet, ona može da djeluje i podnosi inicijative, ali više puta se potvrdilo da ono što su najavljivali nije bilo tako”, dodaje Bečić.

Ističe da ga raduje što je na ovako uspješan način završena ova godina, te da onaj dijalog koji su počeli u julu treba da nastave i u narednoj godini.

Upitan da li podržava memorandum o saradnji koje su potpisale URA, SNP i manjine, Bečić kaže da ono što budi pažnju javnosti nije sadržaj, nego što nemaju odgovor na lako pitanje, a to je da li isključuju bilo kakav vid saradnje sa DPS-om.

“Pažnju javnosti budi to što nemamo odgovor na osnovno pitanje – da li isključujete mogućnost na bilo kakvu saradnju sa DPS-om. To je probudilo zebnju kod građana. Ta nejasnoća je proizišla od toga što nije bilo jasnog odgovora na to pitanje. Drugi dio je što sporazum iz septembra koji su tada potpisali i premijer i potpredsjednik Vlade, na bolji i jači način štiti evroske i evropske integracije Crne Gore”, poručuje Bečić.

Što se tiče Demokratske Crne Gore, Bečić naglašava da su glasali protiv sve tri interpelacije ministara.

“Imate one koji nisu glasali ni u jednoj varijanti sa DPS-om a koja se tiče kadrovskih rješenja, a to je Demokratska Crna Gora. Našo dnos je jasan, ja se nadam da niko neće ni pomisliti da ide u prekrajanje izborne volje građana. Da niko ovo neće rješavati prekrajanjem izborne volje građana, to bi bio uvod u destabilizaciju društveno-političkih prilika. Vjerujem da niko tim putem neće ići, a mi ćemo ostati na principima na kojima jesmo”, naglašava Bečić.

Smatra da je rješenje da drže palicu koju su im dali građani i da ona formalno treba da bude u njihovim rukama.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Danka
30.12.2021-13:41 13:41

Da moze da se pomirimo i ujedinimo samo ne sa DEMOKRATAMA I URA  -Jedino DF -DPS zajedno i da vas poceraju na smetliste gdje vam je mjesto!