Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Jedan od razloga odgađanja sjednice sprječavanje tenzija i podjela

Bečić: Tačno je da smo na toj sjednici Kolegijuma konsenzusom dogovorili termine dvije nastupajuće sjednice i tačno je da niko nije imao primjedbi. Kao što je tačno i da prije četiri godine, u ovom domu su u periodu između 24. i 29. novembra birani predsjednik tadašnje Skupštine i predsjednik Vlade, odnosno, kompletna Vlada

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić u intervjuu za Novu M kazao je da je jedan od razloga odgađanja sjednice sprječavanje tenzija i podjela.

Trenutna epidemiološka situacija, kako u svijetu, tako i kod nas, nameće nam nova pravila života, kako kažu “novu normalnost”. Bili ste na sahrani mitropolita Amfilohija, to je bilo masovno okupljanje, koje je dio javnosti smatrao problematičnim sa epidemioloskog aspekta. Evo nam i strože mjere stupaju na snagu. Vaša poruka građanima?

Bečić: Događaj koji ste pomenuli je nešto što je rijetkost, a ne nešto što je uobičajeno ili svakodnevnica. Ja sam bio i mogli ste da primijetite da sam sve vrijeme poštovao mjere i imao masku na svom licu. Takođe, nekoliko dana nakon tog događaja samoinicijativno sam se testirao i bio sam negativan. Sa druge strane, mogao bih da pravim paralelu s drugim skupovima i događajima, postupanjima funkcionera, njihovim pozicijama i odgovornosti u ovom procesu. Nemam namjeru to da činim. Tako da ću i večeras, kao mnogo puta do sada, pozvati građane Crne Gore na disciplinu, na poštovanje mjera, na odgovornost, a sve činioce društva na jednakost u pravima, jer je to najbolja motivacija i za solidarnost i za odgovornost.

Iako je sjednica Skupštine na kojoj bi se glasalo o Vladi bila zakazana za 24.novembar, datum za koji se vežu sporne odluke Podgoričke skupštine, na zahtjev više političkih partija, pomjerili ste sjednicu za 2.decembar. Zbog čega ste donijeli takvu odluku, ako se uzme u obzir da se na kolegijumu predsjednika Skupštine niko nije bunio oko prvobitnog datuma?

Bečić: Tačno je da smo na toj sjednici Kolegijuma konsenzusom dogovorili termine dvije nastupajuće sjednice i tačno je da niko nije imao primjedbi. Kao što je tačno i da prije četiri godine, u ovom domu su u periodu između 24. i 29. novembra birani predsjednik tadašnje Skupštine i predsjednik Vlade, odnosno, kompletna Vlada.

Razlozi su sledeći: prvi je potreba da izmijenimo poslovnik, a da bi izmijenili poslovnik i na taj način omogućili poslanicima koji su u samoizolaciji zbog koronavirusa da učestvuju u radu sjednica na daljinu, neophodni su nam glasovi i prisustvo poslanika opozicije. Samim tim je potrebno da sa njima razgovaramo, da uvažimo određene njihove zahtjeve i da zajednički dogovorimo termine održavanja sjednice. Takođe, kada se usvoji odluka o dopuni Poslovnika, potrebno je određeno vrijeme da se ona objavi u Službenom listu, da stupi na pravnu snagu. I treći značajan razlog jeste potreba da odgovorimo na pokušaje zloupotreba određenim datumima, stvaranju podjela, tenzija, svađa.

U ovakvoj epidemiološkoj situaciji neće biti lako održavati sjednice Skupštine u punom sastavu. A mnogo je državnog i administrativnog posla. Kakvo rješenje za ovu situaciju imate, kako ne bismo došli do potpune blokade sistema?

Bečić Ja vjerujem da ćemo ispoštovati ono što smo konsenzusom dogovorili na kolegijumu i da ćemo 23. novembra, na sjednici Skupštine, usvojiti odluku o dopuni Poslovnika, kojom ćemo omogućiti poslanicima koji su zbog samoizolacije usled koronavirusa onemogućeni da fizički budu u plenarnoj sali, da mogu učestvovati u radu sjednice na daljinu. Mislim da je to odraz odgovornosti.

Mjesec i po ste formalno na funkciji predsjednika Skupštine. Kratak je period, ali šta je ono što je urađeno za ovo vrijeme?

Bečić: Zaista su ovih 50 dana za nama bili veoma dinamični i veoma intenzivni. Podijelio bih u tri cjeline aktivnosti koje smo sprovodili. Prvo su sastanci na međunarodnom i domaćem planu, druga su aktivnosti na polju konstituisanja Skupštine Crne Gore u punom kapacitetu i zaokruživanje tog procesa. Treće su konkretni projekti sa ciljem poboljšanja transparentnosti i otvorenosti rada Skupštine. Što bi rekli, ako se po jutru dan poznaje, krenuli smo i više nego dobro.

Jesu li podjele oko ključnih pitanja i vrijednosti manje ili veće?

Bečić: Želim da istaknem da smo imali dvije sjednice kolegijuma predsjednika Skupštine, na kojima su učešće uzeli svi šefovi poslaničkih grupa i da smo na obje sjednice imali ne mali broj jedinstvenih zaključaka, praktično svi zaključci na prvoj i drugoj sjednici su bili jedinstveni. I vlast i opozicija su pokazali konstruktivnost i odgovornost i to je ono što želim da vidim u narednom periodu, jer smatram da Crnoj Gori treba i evropska vlast i evropska opozicija.

U čemu će se, Vašim predsjedavanjem, razlikovati funkcionisanje Skupštine i skupštinskih tijela u odnosu na period iza nas?

Bečić: Možemo to gledati kroz prizmu ciljeva koje smo postavili. To jeste potreba da ojačamo tu kontrolnu i nadzornu ulogu Skupštine. Da ona bude centralno društveno-političko mjesto, kako joj i pripada po Ustavu. Da bude jedan odgovoran, jak i iskren partner Vlade, a ne bilo kakvo verifikaciono sredstvo, jer će to pomoći i Vladi da što bolje i kvalitetnije radi.

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić navodi da je prioritet reforma izbornog zakonodavstva, kao i deblokada vd stanja u oblasti pravosuđa.

Bečić: U ovom novom društveno političkom momentu pozvati sve kadrovske potencijale ovoga društva, koji ispunjavaju uslove da se prijave na taj konkurs, kako bi zaista imali jednu široku lepezu kvalitetnih kadrova i kako bi nakon dogovora došlo do najboljih mogućih rješenja, jer Crna Gora mora da krene u odlučnu borbu protiv kriminala i korupcije.

To o čemu govorite lako ostvarljivo zvuči u teoriji. Da li će biti tako u praksi?

Bečić: Ako nam je svima interes Crne Gore, daljeg njenog evropskog puta, na prvom mjestu, kako deklarativno čujemo sa različitih strana, ja mislim da ćemo do rezultata doći.

Kako ste zadovoljni kadrovskim rješenjima za Vladu predloženim od strane mandatara Zdravka Krivokapića?

Bečić: Sa pozicije predsjednika Skupštine, mislim da mi ne pripada da cijenim stepen zadovoljstva ili nezadovoljstva nečim takvim. Ono što je moje očekivanje, što je moja želja i što je moje uvjerenje, da će Crna Gora na sjednici koja je zakazana za 2. decembar dobiti novu Vladu. Neophodno je i nužno da ispoštujemo izbornu volju građana, i da što prije krenemo u rješavanje nagomilanih problema. Svako će nositi odgovornost za odluke, izbore, saglasno nadležnostima, ovlašćenjima ili ulogama koje je imao u nekom procesu.

IzvorNova.rs

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve