Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi mogla bi biti na narednoj sjednici Parlamenta

Nna konferenciji za novinare nakon sastanka POSP-a, rekao da je taj sastanak rezultirao jednoglasnim usvajanjem deklaracije sa preporukama, što je, kako je dodao, rijetkost u dosadašnjem radu

Parlamentarni odbor Evropske unije (EU) i Crne Gore za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) podstakao je Skupštinu da razmotri zaostale zakonodavne inicijative, kazao je predsjednik parlamenta Aleksa Bečić i dodao da će, saglasno tome, za sredinu decembra sazvati narednu sjednicu Skupštine.

On je, na konferenciji za novinare nakon sastanka POSP-a, rekao da je taj sastanak rezultirao jednoglasnim usvajanjem deklaracije sa preporukama, što je, kako je dodao, rijetkost u dosadašnjem radu.

Bečić je kazao da će preporuku iz jednoglasno usvojene deklaracije POSP-a odmah uvažiti i da će, nakon sjednice Kolegijuma, za sredinu decembra sazvati narednu sjednicu Skupštine, na kojoj će se naći više desetina predloga zakona koji se nalaze u proceduri.

Kako je naveo, plenum će razmotriti i one predloge zakona koje je potrebno usvojiti zbog usklađivanja sa EU direktivama i drugim standardima evropskih institucija.

Bečić je rekao da se nada da će se, nakon sjednice Kolegijuma i saziva, u predlogu dnevnog reda naći i budžet za sljedeću godinu i svi prateći predlozi zakona.

“Mnogo dobrih vijesti čeka majke, penzionere, radnike i mnoge druge kategorije našeg društva”, poručio je Bečić.

On je rekao da je uvjeren da će crnogorski parlament, predano radeći od polovine decembra, sve te predloge zakone razmotriti i usvojiti u interesu svih građana.

Bečić je ocijenio da je u prethodnih 12 mjeseci bilo mnogo toga što je usložnjavalo dijalog vlasti i opozicije.

“U prvoj polovini godine bojkot opozicije, u najvećem dijelu, u drugom dijelu godine imali smo poteškoće unutar parlamentarne većine i bojkot jednog dijela te većine”, rekao je Bečić.

Kako je kazao, Crna Gora ima kontinuirane izborne procese na lokalnom nivou, koji otežavaju redovno funkcionisanje parlamenta i posebno dogovor o ključnim pitanjima za koje je potrebna dvotrećinska većina.

“Nadam se da ćemo nakon što u decembru razmotrimo sva ova pitanja i završimo uspješno ovu sjednicu, početkom sljedeće godine početi da rješavamo pitanja koja čekaju, a vezana su za dijalog vlasti i opozicije”, naveo je Bečić.

On je dodao da se nada da će Odbor za sveobuhvatnu izbornu reformu, kojem će, kako je kazao, morati da produže rad, takođe dinimizirati rad i da će sve partije učestvovati u njemu.

Bečić je istakao da je porasla podrška evropskim i evroatlanskim integracijama u Crnoj Gori.

On je kazao da je u deklaraciji POSP-a pohvaljena Skupština, jačanje kontrolne i nadzorne funkcije u prethodnih 15 mjeseci, kao i transparentnost i otvorenost crnogorskog parlamenta.

Bečić je dodao da je pohvaljeno i poboljšanje učešća i uloge žena i predstavnika manjinskih naroda u parlamentu, imajući u vidu izmjene poslovnika i to da prvi put parlament ima potpredsjednicu.

„Pohvaljen je i čitav niz projekata Skupštine, koji su bili realizovani sa ciljem inoviranja rada“, rekao je Bečić.

On je istakao da je pozdravljena stoprocentna usklađenost spolje i bezbjednosne politike Crne Gore sa EU.

Bečić je rekao da su konstatovani pozitivni trendovi oporavka crnogorske ekonomije nakon uspješne turističke sezone.

Na pitanje o izboru članova Državne izborne komisije (DIK), Bečić je kazao da podstiče da se članovi tog tijela izaberu u okviru redovne sjednice, koja se nastavlja naredne sedmice.

On je pojasnio da u okviru izbora i imenovanja taj predlog može staviti samo kad od Administrativnog odbora dobije utvrđen predlog kandidata za predsjednika DIK-a.

“Podstičem članove Administrativnog odbora da taj proces najbrže moguće završe, a ja ću tom aktu dati prioritet i čim dođe do mene staviću ga na razmatranje u plenumu”, naveo je Bečić.

Bečić je kazao da inicijativa o izglasavanju nepovjerenja Vladi može biti na narednoj sjednici Parlamenta, ako se usaglase šefovi poslaničkih klubova.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve