Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić i Santander mladima: Skupština je kuća čija su vrata u svakom trenutku širom otvorena za sve vas

Bečić je obraćajući se sredjoškolcima kazao da je ''pravo zadovoljstvo biti danas u Plenarnoj sali crnogorskog Parlamenta. Još veće je zadovoljstvo što se nalazim na čelu zakonodavnog i predstavničkog doma koji je ovih par dana bio, vjerujem, dobar domaćin našim srednjoškolcima, našoj mladosti i onima za koje svi živimo''

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić i šef predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori Huan Santander, obratili su se srednjoškolcima u parlamentu, tokom drugog dana edukativnog programa „Simulacija rada parlamenta“.

Uz ocijenu da je, pored zakonodavne i nadzorne uloge, najvažniji zadatak Skupštine da uključi najširu moguću javnost u proces donošenja odluka, i poruku da su mladi naraštaji i buduće generacije oni „koje uvijek imamo na umu kad donosimo većinu zakona i drugih akata upravo na ovom mjestu”, Bečić je obraćajući se sredjoškolcima kazao da je „pravo zadovoljstvo biti danas u Plenarnoj sali crnogorskog Parlamenta. Još veće je zadovoljstvo što se nalazim na čelu zakonodavnog i predstavničkog doma koji je ovih par dana bio, vjerujem, dobar domaćin našim srednjoškolcima, našoj mladosti i onima za koje svi živimo”.

„Iako se trudim da sve što radim ima pozitivne efekte na one koji su nas izabrali da ih ovdje predstavljamo, ovo je, draga omladino, ono pravo – ovaj edukativni program nas, s jedne strane, u potpunosti približava građanima a, sa druge strane, omogućava vama da pravite korake u našim cipelama i makar na trenutak osjetite da naš posao nije samo održavanje plenarnih zasijedanja i diskutovanje u ovoj sali. Imali ste priliku da osjetite atmosferu u ovom visokom domu i da, pritom, na konkretnim primjerima, pomoću naše Službe i pojedinih kolega, kojima i ovom prilikom zahvaljujem, naučite korisne etape u zakonodavnom putu nekog zakona ili drugog akta”, kazao je Bečić.

On je navodeći da je „vaš nivo svijesti o onome šta se pod ovim svodovima zaista događa direktno proporcionalan važnosti institucije u kojoj se nalazite, ali i nivou transparentnosti i otvorenosti ka vama, građanima”, istakao i da je, upravo na fonu poštovanja i razumijevanja obaveze i važnosti uključivanja najšire moguće javnosti u proces donošenja odluka, to bio i primarni cilj nedavno održane Skupštine građana, na kojoj je mlađa generacija predstavnika imala mogućnost da uzme riječ.

„Sve ovo nije slučajno, već predstavlja potvrdu naših rezultata na polju transparentnosti i otvorenosti, priznatih od strane regionalnih nevladinih i međunarodnih organizacija, eminentnih autoriteta u ovim oblastima”, naveo je Bečić.

Bečić i Santander sa mladima
Bečić i Santander sa mladima

On je istakao da su srednjoškolci učešćem u projektu učinili čast „svima nama što ste nas podsjetili na mladalačku energiju, neiscrpni entuzijazam i neiskvarenu želju da svijet oko vas, da društvenu zajednicu u kojoj živite učinite boljom, ljepšom, bogatijom, odgovornijom i organizovanijom”, te izrazio uvjerenje da su i kroz relizaciju samog projekta stekli cjelovit utisak o tome koliko je predstavništvo građana ozbiljna institucija i „kuća čija su vrata u svakom trenutku širom otvorena za sve vas”.

„Radujem se što ću kasnije imati mogućnost da ispratim završni dio ove sjednice, a malo sam tužan što ću zbog neodložnih obaveza propustiti dosta toga. No, obećavam da će do mene, na ovaj ili onaj način, sigurno doći svi vaši predlozi i sugestije i da ćemo naći način da se u odnosu na njih ozbiljno odredimo. Jer, koga da slušamo, ako ne vas? A koga da čujemo, ako ne vas? U odnosu na koga da se upravljamo? Za koga sve ovo radimo, ako ne za vas? Za koga da živimo, ako ne za vas?”, kazao je Bečić.

Zahvalivši UNICEF-u na „beskrajnoj podršci koju nam pružaju i naprednoj partnerskoj saradnji, koja može da služi za primjer svima”, poručio da očekuje produktivan rad mladih parlamentaraca, te izrazio uvjerenje „da ćemo svi mi, poslanice i poslanice”, iz onoga što bude prikazano, poručeno i sugerisano tokom današnjeg rada parlamenta ,,moći dosta toga od vas da naučimo”.

Predsjednik je u zaključku ocijenio da bi organizovanje programa trebalo da postane dobra tradicija i poželio još jednom srednjoškolcima dobrodošlicu u Skupštinu Crne Gore „vašu skupštinu, vaš dom”.

Santander kazao je da su ovom inicijativom željeli da pokažu da se u okviru društveno-ekonomskog i političkog razvoja Crne Gore može ojačati i učešće mladih.

„Ekonomski razvoj znači da će na raspolaganju biti i više javnih sredstava za ulaganje u aktivnosti koje promovišu učešće mladih. Na taj način, sve djevojčice i dječaci u Crnoj Gori imaće priliku da stiču znanja i vještine neophodne za svoj građanski i politički angažman. Ovo je naročito bitno kad je riječ o najugroženijim grupama mladih, poput onih koji žive u siromaštvu, mladih sa smetnjama u razvoju, Roma i drugih manjina, ali i djevojaka. Glasovi najugroženijih često su odsutni u javnim raspravama i procesima donošenja odluka koje imaju značajan uticaj na njihove živote“, istakao je Santander.

Santander sa mladima
Santander sa mladima

On je kazao da, „kada je u pitanju politički razvoj, UNICEF smatra da institucije na nacionalnom i lokalnom nivou imaju obavezu da promovišu aktivno učešće mladih u društvu. To znači da institucije adolescentima treba da pruže priliku da učestvuju u aktivnostima koje će osnažiti njihovo poštovanje različitosti, pravde i ljudskih prava, njihovu sposobnost da uz puno poštovanje razmjenjuju različita mišljenja i argumente, kao i da razvijaju medijsku i digitalnu pismenost i druge vještine koje su neophodne za život u 21. vijeku. To, takođe, znači da sve institucije moraju ozbiljno razmotriti i odgovoriti na predloge adolescenata“.

Zaključivši izlaganje, Santander je naveo da UNICEF poziva na povećanje izdvajanja javnih sredstava za finansiranje inicijativa koje promovišu učešće mladih u Crnoj Gori, kako bi se ojačalo građansko obrazovanje svih djevojčica i dječaka, povećao stepen povjerenja mladih u institucije i podržao demokratski razvoj Crne Gore i proces njenog pristupanja Evropskoj uniji.

Kako je saopšteno iz Kabineta Bečića, tokom dvodnevnog rada učenici Gimnazije „Slobodan Škerović” i Srednje ekonomske škole „Mirko Vešović” imali su priliku da se upoznaju sa procesom donošenja zakona u svim njegovim fazama. Srednjoškolci su simulirali rad na konstitutivnoj sjednici, u poslaničkim klubovima, rad u radnim tijelima i na plenarnom zasijedanju, uz pomoć Službe Skupštine.

“Simulacija rada parlamenta realizuje se po prvi put ove godine u Skupštini Crne Gore, kao rezultat saradnje Edukativnog centra Skupštine Crne Gore i predstavništva UNICEF-a u Crnoj Gori. Predstavništvo UNICEF-a u Crnoj Gori pruža finansijsku i ekspertsku podršku u pilot fazi realizacije, nakon čega će skupštinski Edukativni centar sopstvenim kapacitetima sprovoditi program”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
borko
12.11.2021-05:53 05:53

Nepotizam je za partiju čistih ruku i obraza nepoznat kad bi se zajebavali…