Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bečić: Herceg Novi primjer stabilne i uspješne lokalne uprave

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, boravio je danas u radnoj posjeti opštini Herceg Novi, tokom koje je poručio da je ova lokalna uprava primjer stabilnosti i uspješnog rada za dobrobit građana, saopšteno je iz opštine

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Aleksa Bečić, boravio je danas u radnoj posjeti opštini Herceg Novi, tokom koje je poručio da je ova lokalna uprava primjer stabilnosti i uspješnog rada za dobrobit građana, saopšteno je iz opštine.

Decentralizacija rada lokalnih uprava, preispitivanje privatizacija, te unapređenje saradnje i aktivnije učešće opština u procesu pripreme predloga zakona bile su u fokusu prve zvanične radne posjete predsjednika crnogorskog parlamenta Herceg Novom od početka višestranačja u našoj zemlji.

Dobrodošlicu predsjedniku Bečiću poželjeli su predsjednik Opštine Stevan Katić, predsjednik Skupštine opštine Nikola Samardžić, potpredsjednici Vesna Samardžić i Miloš Konjević i glavni administrator Nenad Đorđević.

“Za nas Herceg Novi nije tamo neki udaljeni grad, već dragulj crnogorske obale, simbol Crne Gore i naša kapija ka Evropskoj uniji, kojoj tako snažno svi zajedno stremimo”, poručio je predsjednik Skupštine, Aleksa Bečić.

Komentarišući aktivnosti lokalne uprave u protekle gotovo četiri godine, Bečić je kazao da se Herceg Novi istakao kao primjer stabilnosti u funkcionisanju izvršne i zakonodavne vlasti.

“Mislim da je stabilnost, uz demokratsku kulturu vlasti i opozicije koju je Herceg Novi uvijek njegovao, nešto što je osnov za razvoj kome svi težimo. Drago mi je da i u ovim uslovima pandemije, složene ekonomske situacije i svih poteškoća sa kojima se rukovodstvo Opštine suočava ne izostaje razvojna komponenta”, kazao je Bečić.

Kada je u pitanju odnos državne i lokalne vlasti, Bečić je rekao da afirmiše, ohrabruje i podržava zaključke koji su doneseni na nedavnom sastanku predstavnika Opštine sa premijerom Krivokapićem. Obećao je da će Herceg Novi u Skupštini Crne Gore imati pouzdanog partnera, koji na zdravim osnovama želi da zajedno sa lokalnom upravom radi u interesu građana.

”Ja sam uvjeren da će Vlada imati istinski zdrav odnos kakav treba da ima ka lokalnoj samoupravi i da će se rješavati ovi problemi, da ćemo konačno imati riješeno i pitanje ukidanja putarine na pravcu Meljine – Petijevići i da će Vlada dati značajan podsticaj da se krene ka decentralizaciji, jer time jačamo lokalnu samoupravu, širimo opseg izvornih prihoda i tako pomažemo razvojnoj komponenti opština”, rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

On je, kako ddoaju, pohvalio brojne projekte lokalne uprave, među kojima je izdvojio izgradnju prve podzemne javne garaže i novog trga, objekta Dnevnog centra, avanturističkog parka koji je na ponos Crnoj Gori i regionu, kao i otvaranje prvog hotela u državi koji je u opštinskom vlasništvu i predstavlja pokazatelj poštenog, odgovornog i transparentnog upravljanja.

Napomenuo je i da je upoznat sa brojnim aktivnostima na uređenju gradske komunalne infrastrukture, sa projektom izgradnje autobuske stanice, planiranim projektima za Lušticu, obnovom objekata od posebnog značaja za grad, kao i sa odgovornom socijalnom politikom rukovodstva Opštine, koja se ogleda kroz brigu o najmlađim i starijim sugrađanima, podsticaj djeci, mladima i sportistima i podršku širenju porodice.

Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić istakao je da su na sastanku razmijenjena mišljenja o potrebama izmjena i dopuna određenih zakona, a u cilju olakšanja funkcionisanja primorskih opština, kao i svih lokalnih samouprava u Crnoj Gori.

“Problemi lokalnih samouprava se tiču prije svega Zakona o planiranju i uređenju prostora, Zakona o finansiranju lokalne samouprave, Zakona o državnoj imovini. Sve su to zakoni koji su bili velike barijere za funkcionisanje primorskih opština. Takođe, istaknuta je spremnost i podrška u pravcu decentralizacije preduzeća Morsko dobro i zaista mi je drago da postoji saglasje po pitanju da se opštinama vrati pravo upravljanja obalom kao najznačajnijim resursom”, kazao je Katić.

Predstavnici lokalne uprave upoznali su Bečića i sa strategijom razvoja u narednom sedmogodišnjem periodu i investicionim potencijalima. Među projektima koji su u državnoj nadležnosti, a izdvojeni su kao posebno važni za dalji razvoj Herceg Novog nalaze se rješavanje problema loših privatizacija, izgradnja zaobilaznice, unapređenje infrastrukture na Luštici i privođenje namjeni brojnih zadužbina.

”Neki novi, snažniji, pozitivni vjetrovi duvaju ka Herceg Novom i zaista mi je zadovoljstvo što smo danas razgovarali sa predsjednikom Skupštine i što ćemo nastaviti saradnju sa svim državnim organima Crne Gore”, poručio je Katić.

Katić je podsjetio da su tokom proteklih dvadeset dana lokalnu upravu posjetili i premijer Zdravko Krivokapić i ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić, koji su najavili podršku rješavanju višedecenijskih problema koji muče Herceg Novi.

Kako je zaključio, današnja posjeta predsjednika Bečića predstavlja još jedno ohrabrenje i potvrdu tog novog, drugačijeg opredjeljenja državne vlasti kada je u pitanju ova opština.

Nakon prijema u Kabinetu predsjednika, Bečić se sastao i sa predstavnicima klubova odbornika u Skupštini opštine Herceg Novi. Poziv je upućen svim klubovima odbornika, a prisustvovali su predstavnici partija koje čine parlamentarnu većinu: Đorđe Vasilevski ispred Demokrata, Boris Seferović i Živko Krunić iz Demokratskog fronta, Saša Kulinović u ime Socijalističke narodne partije i Dragana Stanišić iz Novske liste, kao i predsjednik lokalnog parlamenta Nikola Samardžić i sekretar Milovan Benderać.

Tokom radne posjete, predsjednik Skupštine Crne Gore obišao je lokaciju izgradnje prve podzemne garaže u Herceg Novom, obnovljeni paviljon Gradske muzike i novi objekat Dnevnog centra za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju, čija izgradnja je u završnoj fazi.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve