Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bečić: Genocid u Pivi zaslužuje pomen, jedan od najvećih zločina ikad počinjenih na našoj teritoriji

Zbog naše antifašističke vertikale i tradicije i najsnažnijeg našeg poriva – nevjerovatne želje za slobodom. Da se nikad i nikome više ne ponovi ni izbliza ono što se tog 7. juna 1943. godine dogodilo, kao ni drugi stravični zločini u kojima su stradali nevini ljudi

Genocid u Pivi zaslužuje pomen zbog stradalih nevinih civila od fašističke ruke u samo osam krvavih dana juna 1943. samo zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti, kazao je lider Demokrata i nosilac liste “Hrabro se broji”, Aleksa Bečić.

“Danas je 7. jun i danas moramo da zastanemo. Danas se sjećamo svi zajedno, kao narod, kao država, da je prije punih osam decenija izvršen jedan od najvećih zločina ikad počinjenih na našoj teritoriji i nad našim narodom. Genocid u Pivi zaslužuje pomen prije svega zbog stradale mladosti, njih 549, ali i ostalih 741 nevina civila stradalih od fašističke ruke u samo osam krvavih dana juna 1943. samo zbog svoje vjerske i nacionalne pripadnosti”, rekao je Bečić.

Kultura sjećanja na masovna stratišta u kojima su svirepo ubijeni naši najmiliji, poručuje, mora biti brižno odgajana.

“Ovo je prva godina kada ovaj crni datum dočekujemo sa Rezolucijom o genocidu u Pivi i Velici, formalnim priznanjem veličine ovog strašnog zločina, izglasanim na predlog Demokrata. To je i najmanje što smo mogli da uradimo za nevine žrtve. Bićemo potpuno mirni tek onda kada usvojeno ovim aktom i dosljedno počne da se primjenjuje. Subjekt koji predvodim i ja lično nastaviću da pružam nesebičnu podršku ovom cilju”, ističe lider Demokrata.

Zbog mrtvih i mučenih, kaže Bečić.

“Zbog njihovih potomaka. Možda najviše zbog živih – zbog svih nas zajedno. Zbog naše antifašističke vertikale i tradicije i najsnažnijeg našeg poriva – nevjerovatne želje za slobodom. Da se nikad i nikome više ne ponovi ni izbliza ono što se tog 7. juna 1943. godine dogodilo, kao ni drugi stravični zločini u kojima su stradali nevini ljudi. Žrtva je žrtva. Zločinac je zločinac. Čovjek je čovjek. Neka je vječna slava i hvala mučenicima”, zaključio je Bečić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bagerista
07.06.2023-22:53 22:53

Na lazi bravu crveno crkvovni! Oni su ubijeni (pokopj im dusama!) ne zbog toga sto su bili Srbi ili Crnogorci nego zbog odmazde! Sram te bilo, koristis ljigavce Sedmobataljonski te mucenike da bi dobio politicke poene!