Četvrtak, 23 Marta, 2023
Rubrika:

Bečić – Eskobar: Sudije Ustavnog suda izabrati bez odlaganja

Bečić je razgovarao sa Eskobarom o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačanju institucionalnih mehanizama, malignim uticajima iz regiona i svijeta, kao i o izboru sudija Ustavnog suda Crne Gore i članova Sudskog savjeta

Predsjednik i poslanik Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić i predsjednik Kluba poslanika Boris Bogdanović, sastali su se u Vašingtonu sa Gabrijelom Eskobarom, specijalnim izaslanikom Sjedinjenih Američkih Država za Zapadni Balkan.

Bečić je razgovarao sa Eskobarom o aktuelnoj političkoj situaciji u zemlji, vladavini prava, borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije, jačanju institucionalnih mehanizama, malignim uticajima iz regiona i svijeta, kao i o izboru sudija Ustavnog suda Crne Gore i članova Sudskog savjeta.

“Demokrate kao snažna, organizovana i pojedinačno druga partija po veličini u crnogorskom parlamentu svoju evropsku i evroatlansku opredijeljenost potvrđivala je konkretnim djelima bilo u vlasti ili u opoziciji, jer mi nikada ne pravimo trule političke kompromise sa vrijednostima za koje se zalažemo”, kazao je Bečić Eskobaru.

On je naglasio da je Crna Gora na istorijskoj prekretnici što može rezultirati i mnogo dobrim, ali i mnogo lošim vijestima kako po građane Crne Gore, tako i po zemlju u cjelini, i dodao da sve zavisi da li će partije građanske, evropske i evroatlanske orijentacije, koje promovišu međunacionalno i međuvjersko pomirenje i snažno se bore protiv organizovanog kriminala i korupcije, uspjeti da se ujedine na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Bečić je izrazio očekivanje da moderne partije građanske profilacije odnesu ubjedljivu pobjedu na predstojećim predsjedničkim i parlamentarnim izborima i na taj način zauvijek pošalju u prošlost politiku ekstremizma, podjela, korupcije i kriminala i na taj način obezbijede dugoročnu političku stabilnost.

Predsjednik Demokrata je upoznao specijalnog izaslanika da je postupak izbora sudija Ustavnog suda pred skupštinskim Odborom u toku, te da očekuje da nakon saslušanja kandidata za sudije US otpočne dijalog šefova klubova poslanika i članova Ustavnog odbora o metodologiji utvrđivanja Liste kandidata o kojoj će se u najkraćem mogućem roku izjasniti Skupština Crne Gore.

Bečić je kazao da će se u postupku izbora sudija Ustavnog suda i članova Sudskog savjeta Demokrate, kao i u postupku izbora članova Tužilačkog savjeta rukovoditi principima nezavisnosti, stručnosti i kompetentnosti, kako bi ove dvije institucije u najkraćem mogućem roku isporučile rezultate u koje ćemo svi imati najšire moguće povjerenje.

“Očekujem da Vlada Crne Gore u tehničkom mandatu bez odlaganja ukine program ekonomskog državljanstva, koji uzrokuju brojne rizike o kojima često govore predstavnici evropskih institucija”, kazao je Bečić Eskobaru.

Eskobar je tokom sastanka sa predsjednikom Demokrata u sjedištu Stejt departmenta ponovio zabrinutost Sjedinjenih Američkih Država nefunkcionalnošću pojedinih crnogorskih institucija, poput Ustavnog suda Crne Gore.

“Očekujem da Crna Gora u najkraćem mogućem roku izabere sudije Ustavnog suda, jer je to osnovna pretpostavka za sve naredne deblokirajuće procese u zemlj. Ohrabrujem vas i ostale političare u Crnoj Gori da doprinesete da država nastavi da se kreće utabanim evropskim putem i putem jačanja partnerstva sa NATO saveznicima,” saopštio je Eskobar.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve