Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bečić: Države Jadransko-jonske inicijative da kreiraju šanse za visokoobrazovane mlade ljude

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, Bečić je učestvovao na konferenciji predsjednika parlamenata država Jadransko-jonske inicijative, u organizaciji Državnog zbora Slovenije, u okviru slovenačkog predsjedavanja JJI

Uvjeren sam da će države Jadransko-jonskog regiona biti posvećene kreiranju prilika za visokoobrazovane mlade ljude, kao i da digitalno poslovanje predstavlja još jednu šansu za zemlje Jadransko-jonske regije, a Crna Gora će prepoznati tu šansu i na najbolji mogući način je valorizovati, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić na panelu “U susret digitalnom društvu: Mogućnosti i prepreke za mlađe generacije koje pristupaju tržištu rada”.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, Bečić je učestvovao na konferenciji predsjednika parlamenata država Jadransko-jonske inicijative, u organizaciji Državnog zbora Slovenije, u okviru slovenačkog predsjedavanja JJI.

On je pozdravio taj kontekst regionalne saradnje.

“Sa aspekta unapređenja saradnje među zemljama na bilateralnom nivou, kao i sa aspekta realizacije ciljeva koji su zajednički za razvoj regiona, učešćem u radu ove i sličnih konferencija nastojimo afirmisati pristup kojim se obezbjeđuje implementacija ciljeva koji su definisani na nacionalnim nivoima, doprinoseći na taj način prosperitetu regiona u cjelini”, dodao je Bečić.

Naglasio je da parlamentarna saradnja pruža različite mogućnosti za razmatranje brojnih izazova i da “u sadašnjem okviru, na nivou predsjednika parlamenata, trasira put i postavlja glavne elemente koji su potrebni za osnaživanje međuparlamentarne saradnje na svim nivoima”.

“Razmjena iskustava i tijesna saradnja u identifikovanim oblastima interes je svih država članica Jadransko – jonske inicijative i od velikog je značaja za ekonomski rast i dalji razvoj regiona u cjelini. Dešavanja iz naše skorije prošlosti uče nas da u odsustvu ekonomskog razvoja nije moguće postići dugoročnu stabilnost bilo koje društvene zajednice“, zaključio je predsjednik Skupštine.

Tokom uvodnog obraćanja, iz Ministarstva vanjskih poslova Slovenije saopšteno je da Zapadni Balkan ima stratešku važnost za EU, kao i da će evropska integracija zemalja Zapadnog Balkana biti jedan od ključnih prioriteta tokom slovenačkog predsjedavanja EU u drugoj polovini 2022. godine.

U uvodnom dijelu, učešće su uzeli predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič, predsjednik Slovenije Borut Pahor, državni sekretar u Ministarstvu vanjskih poslova Gašper Dovžan, kao i generalni sekretar Jadransko jonske inicijative Đovani Kastelaneta.

Konferencija je završena usvajanjem Zajedničke izjave.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve