Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Bečić: Crna Gora širom svijeta prepoznata po antifašizmu

Predsjednik Skupštine Aleksa Bečić na online konferenciji Balkanski forum protiv antisemitizma

Crna Gora čuva s ponosom svoju slobodarsku tradiciju. Prepoznata je širom svijeta po antifašizmu, kao i po jedinstvenom, opštenarodnom Trinaestojulskom ustanku kao prva država koja je pružila otpor u tada porobljenoj Evropi, kazao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić na online konferenciji Balkanski forum protiv antisemitizma, koju je organizovao Parlament Albanije, u partnerstvu sa Pokretom za borbu protiv antisemitizma CAM i Jevrejskom agencijom za Izrael.

Kako je saopšteno iz kabineta predsjednika Skupštine, Bečić je u video obraćanju rekao da ta regionalna konferencija predstavlja idealnu priliku za razgovor o važnoj temi, navodeći da je upravo dijalog civilizacijska tekovina savremenog svijeta, koja je izrasla na temeljima evropskog humanizma.

“Posebno odajem priznanje Albaniji koja je aktuelizovala ovo važno pitanje čime je postala inicijator političke potpore ovim aktivnostima na parlamentarnom nivou u nacionalnim i međunarodnim kontekstima, zajedno sa drugim državama regiona. Odbrana i očuvanje tekovina antisemitizma, te samim tim i antifašizma, zadatak je i obaveza svakog pojedinca i države, a posebno naših demokratskih institucija. Sloga, mir i solidarnost temeljne su vrijednosti na kojima počivaju naša društva i zadatak svih nas je da ih njegujemo i unaprjeđujemo”, istakao je Bečić.

Dodao je da Crna Gora kao multietnička, multireligijska i multikonfesionalna zajednica, antifašističkim putem odlučno korača i u 21. vijeku, ka evropskim i evroatlantskim integracijama, poštujući i uvažavajući bogatstvo različitosti koje državu čine prepoznatljivom u Evropi i svijetu.

Prema njegovim riječima, navedene univerzalne vrijednosti i tekovine antifašizma čine današnju Crnu Goru, respektabilnu članicu NATO-a, buduću članicu EU i značajnog faktora regionalne stabilnosti.

U okviru Konferencije obraćanje su, između ostalih, imali i američki državni sekretar Majk Pompeo i predsjednik Evropskog parlamenta Dejvid Sasoli.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve