Srijeda, 24 Aprila, 2024
Rubrika:

Bečić: Crna Gora privržena vrijednostima i politikama EU

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, danas otvorio zasijedanje Parlamentarne skupštine CEI, koje se održava u Herceg Novom

Crna Gora je istinski privržena vrijednostima i politikama Evropske unije, rekao je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić i ocijenio da je pomoć zemalja Centralnoevropske inicijative (CEI) dragocjena i neophodna.

On je, kako je saopšteno iz Skupštine, danas otvorio zasijedanje Parlamentarne skupštine CEI, koje se održava u Herceg Novom.

Bečić je istakao da CEI, odnosno njena parlamentarna dimenzija, predstavlja važan segment parlamentarne demokratije.

On je istakao da će ovogodišnje predsjedavanje Crne Gore biti prilika da zemlje sa bogatim evropskim iskustvom pruže nedvosmislenu podršku Crnoj Gori i drugim kandidatima i aspirantima za članstvo, kako bi u narednom periodu na adekvatan način završile proces evropskih integracija.

„Trijumf demokratije na prošlogodišnjim izborima sa sobom je donio promjene, ulio novu energiju, omogućio iskren i odgovoran pristup vlasti svojim obavezama prema građanima, a što najviše želim da naglasim, a siguran sam da ste se u to i do sada uvjerili, istinsku privrženost Crne Gore vrijednostima i politikama EU”, rekao je Bečić.

On je ocijenio da je pomoć zemalja CEI na tom putu dragocjena i neophodna.

Iz Skupštine su kazali da je Bečić upoznao učesnike skupa o zapaženim rezultatima zakonodavnog doma na polju transparentnosti.

Bečić je kazao da uz komplikovane političke prilike, koje Crnu Goru sprečavaju da iskaže svoj puni potencijal, taj rezultat na polju transparentnosti dobija na značaju.

On je istakao da, kada se osvrne na izazove koje je pred Crnu Goru postavio i danas postavlja koronavirus, razlog za zadovoljstvo predstavlja sve što su kao Skupština učinili na planu otvorenosti i transparentnosti.

Bečić je, u tom kontekstu, naveo uvođenje Parlamentarnog kanala, direktne prenose sjednica skupštinskih radnih tijela, poboljšanje uslova za rad poslanika i uvođenje inovacija na planu ekološke održivosti.

Bečić je kazao da, skoro pa perfektnim upravljanjem situacijom vlasti i naročito resornih ministarstava, ovogodišnja turistička sezona može svima da služi na ponos i da predstavlja podsticaj da se u narednu godinu uđe sa potrebnom “finansijskom kičmom”.

Koju, kako je rekao, Crna Gora nažalost u prethodnim godinama nije imala.

“Konačno smo uspjeli pronaći ono što je bilo potrebno uraditi još prvog dana borbe protiv koronavirusa, a to je balans između ekonomije i epidemiologije“, kazao je Bečić.

On je rekao da je u svemu tome Skupština imala nemjerljiv značaj.

Iz Skupštine su naveli da su u radu zasijedanja učestvovali šefovi delegacija Predstavničkog doma Češke Petr Dolinek, Srbije Dragana Barišić, Slovenije Franc Trček i Ukrajine Igor Marchuk.

Ispred Skupštine Crne Gore zasijedanju su prisustvovali poslanica i šefica Delegacije CEI PD Tamara Vujović, kao i poslanici i članovi Delegacije Maksim Vučinić i Jevto Eraković.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve