Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Bečić: Crna Gora ima potpuno usklađenu spoljnu politiku sa EU, nada se da će postati naredna članica Unije

Kako su naveli iz Skupštine, predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič, u uvodnom obraćanju je kazao da je proces proširenja visoko na agendi prioriteta Evropske unije konstatujući da „napredak zavisi od političke volje, i mora biti jasan, predvidljiv i mjerljiv“.

Polazeći od toga da je EU planirala da najmanje jedna zemlja Zapadnog Balkana bude spremna za članstvo do kraja mandata Evropske komisije, Crna Gora kao zemlja, koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, koja ima 100 odsto usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU, nada se da će postati naredna članica Unije, što bi pozitivno uticalo na sve zemlje regiona i dokazalo da proces proširenja i danas živi u praksi, kazao je predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana u Ljubljani.

Kako su naveli iz Skupštine, predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič, u uvodnom obraćanju je kazao da je proces proširenja visoko na agendi prioriteta Evropske unije konstatujući da „napredak zavisi od političke volje, i mora biti jasan, predvidljiv i mjerljiv“.

Obraćajući se predsjednicima parlamenata predsjednik Slovenije Borut Pahor je ocijenio da odgovornost proširenja pripada kako Evropskoj uniji, tako i zemljama Zapadnog Balkana.

On je ukazao na potrebu „da gledamo na ono što nas spaja i miri, da činimo više” jer, kako je zaključio, „upravo mi, lideri, ovog dijela Evrope, treba da budemo odgovorni, da ne živimo u prošlosti i pokažemo najbolju volju, ne bi li zemlje Zapadnog Balkana postale članice Evropske unije”.

Navodeći da je, utemeljena na civilizacijskim vrijednostima, Evropska unija, uprkos brojnim krizama i izazovima, opstala kao jedan od ključnih činilaca svjetske politike, Bečić je istakao da je “ponosan da dolazi iz zemlje čiji građani, prema svim relevantnim istraživanjima, u ogromnoj većini, od čak blizu 80 odsto, daju podršku evropskom putu Crne Gore”.

“On je naglasio da upravo ovaj podatak opravdava odlučnu namjeru da spoljno-politički kurs Crne Gore koji počiva na evropskim integracijama, jačanju partnerstva u okviru NATO saveza i jačoj i snažnijoj regionalnoj saradnji, nema alternativu”, navedeno je u saopštenju.

Na tom putu, istakao je Bečić, Crna Gora se nada da će dostignuća koja je ostvarila biti vrednovana, te da će postati naredna članica evropske porodice.

„Polazeći od toga da je EU planirala da najmanje jedna zemlja Zapadni Balkan bude spremna za članstvo do kraja mandata Evropske komisije, Crna Gora kao zemlja, koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, koja ima 100 odsto usklađenu spoljnu politiku sa politikom EU, nada se da će postati naredna članica EU, što bi pozitivno uticalo na sve zemlje ZB i dokazalo da proces proširenja i danas živi u praksi“, kazao je Bečić.

Prema njegovim riječima,ključnu ulogu imaju parlamenti, za koje kaže da uvijek moraju ići korak ispred, moraju biti generator razvoja i napretka jer, kako je istakao, “bez kvalitetne zakonodavne i evropske infrastrukture, ne može se govoriti ni o progresu, pa samim tim ni o rezultatima”.

“Bečić je ocijenio da je suštinski važno unaprijediti parlamentarnu saradnju, „jer samo saradnja, naše prijateljstvo i razmjena iskustava obezbjeđuju siguran evropski put naših zemalja”. Uz podsjećanje da je u posljednjem izvještaju Evropske komisije, ali i izvještajima relevantnih domaćih i međunarodnih nevladinih organizacija, Skupština Crne Gore ocijenjena kao izuzetno transparentna, predsjednik crnogorskog parlamenta, je predstavio neke od projekata koji su realizovani u minulih godinu”, ističe se u saopštenju.

Kako su naveli iz Skupštine, Bečić je podsjetio na činjenicu da je po prvi put u istoriji crnogorskog parlamentarizma, zahvaljujući najsavremenijoj opremi, omogućen direktran prenos sjednica svih radnih tijela; da je u saradnji sa Nacionalnim javnim servisom, pokrenut Parlamentarni kanal, te da je komunikaciju sa građanima unaprijeđena – otvaranjem naloga na društvenim mrežama, institucionalizacijom obraćanja građana Parlamentu, inoviranjem internet prezentacije.

„Posebno sam ponosan na projekat E-parlament kojim smo omogućili digitalizaciju cjelokupnog zakonodavnog procesa. Ovo su samo neki od projekata koji su obezbjedili lidersku poziciju Skupštine Crne Gore kada je riječ o otvorenosti i transparentnosti“, naveo je Bečić.

On je istakao i da je ponosan na činjenicu da je za vrijeme njegovog mandata, izmjenama Poslovnika Skupštine Crne Gore omogućeno da najmanje jedan potpredsjednik Skupštine bude predstavnica manje zastupljenog pola, te da će jedan potpredsjednik biti iz reda manjinskih partija.

„Ovim i brojnim drugim izmjenama, zacrtao sam jasnu opredijeljenost unaprijeđenju kontrolne i nadzorne uloge Skupštine Crne Gore. Ako uzmemo u obzir da su svi navedeni rezultati postignuti u vrlo složenom i izazovnom političkom periodu koji su obilježili bojkoti Parlamenta sa skoro svih strana političke scene, kao i različite polititičke i institucionalne opstrukcije, onda sa sigurnošću tvrdim da zajednički možemo odlučno zakoračiti naprijed i doprinijeti skorijem ostvarenju našeg evropskog sna“, zaključio je Bečić.

Na Samitu predsjednika parlamenata Zapadnog Balkana prisutvovali su, predsjednik Slovenije Borut Pahor, predsjednik Državnog zbora Igor Zorčič, ministar vanjski poslova dr Anže Logar, poslanik Nik Prebil i predsjednica Odbora za spoljnu politiku Državnog zbora Slovenije Monika Gregorič, otpravnica poslova Crne Gore u Sloveniji Ana Zeković, kao i predsjednici parlamenata Zapadnog Balkana.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ha20
27.09.2021-19:35 19:35

Becicu nisi ti taj koji dijeli poene kada se tice clanstva Crne Gore u EU vec je to obrnuto i ne zaboravi da oni nisu nimalo naivni i da ih ti mozes navuci na tanak led sa lijepim rijecima. Vasa vlada nas je sigurno debelo udaljila od clanstva u EU zato se Ljaljo pokrj po usima i ne pametuj mnogo jer si jako providan. Vi bi radije usli u srbistanski savez nego u EU. Hvala na paznji.

MiloT
28.09.2021-07:33 07:33

Bitno da je decka poveo sa sobom, o zemljo placi sta se radi