Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

BBC: Krivokapić je prosrpski premijer!

Podjele oko uticaja Srba protežu se i na vrh crnogorskog političkog vodstva, a prosrpski premijer Zdravko Krivokapić proteste je nazvao terorističkim aktima, navodi se u tekstu

Britanski BBC objavio je vijest pod naslovom “Sukobi u Crnoj Gori zbog ustoličenja poglavara Pravoslavne crkve”. U tekstu se, između ostalog navodi da je “prosrpski” premijer Zdravko Krivokapić demonstracije nazvao “terorističkim aktom”.

Prenosimo tekst sa BBC

Došlo je do žestokih sukoba u Crnoj Gori jer je Srpska pravoslavna crkva postavila novog vođu na ceremoniji koja je razotkrila podjele u toj balkanskoj zemlji.

Policija je upotrijebila suzavac protiv demonstranata koji su bacali kamenje i boce na grad Cetinje.

Crna Gora se 2006. odvojila od Srbije, ali njena crkva ostaje pod Srpskom pravoslavnom crkvom.

Neki, uključujući crnogorskog predsjednika, vide to kao simbol srpskog uticaja.

Predsjednik Milo Đukanović pozvao je demonstrante da ometaju inauguraciju Joanikija II na vrhovno mjesto, poznato kao mitropolit crnogorski.

U subotu je stotine demonstranata postavilo barikade kako bi blokiralo pristup Cetinju, a demonstracije su se prelile i u nedjelju kada se održala svečanost.

“Na barikadama smo jer nam je dosta što Beograd negira našu naciju i govori nam koja su naša vjerska prava”, rekla je Anđela Ivanović Reutersu, misleći na glavni grad Srbije.

“Svi vjerski objekti (crkve) izgrađeni u Crnoj Gori pripadaju ljudima ovdje i državi Crnoj Gori.”

Za svečanost su helikopterom dovezeni Joanikije II i srpski patrijarh Porfirije.

Podjele oko uticaja Srba protežu se i na vrh crnogorskog političkog vodstva, a prosrpski premijer Zdravko Krivokapić proteste je nazvao “terorističkim aktima”.

IzvorBBC

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Cetinje
05.09.2021-14:29 14:29

Normalno da Krivi odavno za CRNOGORCE kaze da su teroristi a ne vidi kakva zla cine Cetnici Genocoidasi Srebrenice pa misle da ce to uradit na Cetinje isti scenarijo zelja Cetnickim zlikovcima TERORISTIMA!