Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Batrićević: Ideja o pravoslavnom pomirenju opasna; Vuković: Ukoliko bude odstupala od proevropskih principa, povući ćemo podršku novoj Vladi

''Pomirenje unutar pravoslavnog bića u Crnoj Gori, o kom je 2018. godine u intervjuu za Televiziju Crne Gore govorio bivši premijer Duško Marković, predstavlja opasnu ideju'', smatra Nemanja Batrićević sa Fakulteta političkih nauka u Podgorici

Pravoslavno pomirenje u Crnoj Gori je problematično praviti onako kako se pravila manjinska Vlada u kojoj SNP nije napravila nijedan ustupak, istakao je u emisiji Hej Sloveni na Gradskoj televiziji Nemanja Batrićević sa Fakulteta političkih nauka. Navodi da je pitanje da li ova partija dolazi na progresivne zapadne vrijednosti ili ne, te sumnja da će u vlasti u kojoj participira DPS, naprasno promijeniti stranu. Gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković ističe da će DPS povući podršku novoj Vladi ako bude odstupala od proevropskih principa.

“Pomirenje unutar pravoslavnog bića u Crnoj Gori, o kom je 2018. godine u intervjuu za Televiziju Crne Gore govorio bivši premijer Duško Marković, predstavlja opasnu ideju”, smatra Nemanja Batrićević sa Fakulteta političkih nauka u Podgorici. Dodaje da mi ovdje ulazimo u navodno pomirenje, sa grupom koja ne prihvata postojanje crnogorske nacije.

“Oni očigledno misle da Crnogorci ne postoje. Crnogorci ne negiraju pravo Srba da budu zasebna nacija i ja ne vidim kako pomirenje može da se desi na tim osnovama, a da se oni koji se osjećaju kao Crnogorci, prihvate to”, smatra Batrićević.

Nemanja Batrićević/ foto: Gradski portal

Još opasniji je dogovor oko načina kako tretirati etničke manjine. To pomirenje smo, kako ističe, vidjeli devedesetih godina.

“Ako se pomirenje dešava po religioznoj, vjerskoj osnovi, a znamo kakvo je stanje sa crkvenim organizacijama u Crnoj Gori, vidim kako će to da se završi. Nemam poseban sentiment prema riječi pomirenje samo zato što lijepo zvuči. Štaviše, naježim se kada čujem pravoslavno pomirenje, jer mislim da je to jedna od stvari koje, ako ikako možemo, treba da probamo da izbjegnemo. Po tim osnovama, mislim da je apsolutno neadekvatno da je neko iz DPS-a, kao što je, recimo, gospodin Marković to na taj način prezentovao”, kazao je Batrićević.

Gradonačelnik Podgorice i potpredsjednik DPS-a Ivan Vuković naglasio je da kada govore o pomirenju, ne misle na pravoslavno, nego o liniji razdvajanja ljudi koji su 2006. godine bili na suprotnim stranama. Vjeruje da to što su sada zajedno u novoj Vladi, može biti dobro.

“Ja samo govorim o tome da mi dobijamo Vladu koja, barem na papiru, vrednosno apsolutno korespondira sa onim što su ideje za koje smo se zalagali posljednjih 15, 20 godina. Kako će to funkcionisati u praksi, vidjećemo. Ako ne bude funkcionisalo u skladu sa tim principima, mi ćemo kao državno odgovorna partija povući podršku toj Vladi, ići na nove izbore i dati ljudima šansu da se konačno opredijele”, kaže Vuković.

Ivan Vuković/ Foto; Gradski portal

Govoreći o predstojećim izborima u Podgorici, istoričar i profesor na Filozofskom fakultetu u Beogradu Nikola Samardžić kazao je da to ne mora da bude usko partijsko pitanje, te ističe da se birači ipak opredjeljuju za nosioca liste.

“Ja bih volio da u Beogradu imamo Vukovića za gradonačelnika. Ne govorim to iz niskih poriva, zaista ste unijeli jedan duh u ovaj grad, osjeća se nešto. Mi kao stranci to osjećamo. To nijesu samo uređene javne površine. U Podgorici se sada osjeća da se život odvija u redu, miru i spokoju, te da ima optimizma i perspektive,” kazao je Samardžić.

Smatra da je gradonačelnik Ivan Vuković napravio čudo od glavnog grada Crne Gore u kom se vidi veliki napredak u odnosu na prethodnih 20 godina.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Bolek
24.04.2022-05:51 05:51

Ahahaha, Samarđžiću iseli se iz Beograda u Podgoricu da osetiš taj pozitivni duh i perspektivu i da se provozaš novim autobusima. :) NIje BG za tebe …

Bella
24.04.2022-11:16 11:16

Bolek, mnoooogo si bolestan u mozak….