Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Banović: Vlada se ponaša revanšistički, rješenje novi izbori

Komentarišući analizu političkog analitičara Zlatka Vujovića, da bi manjinsku vladu čiji bi stub bila URA, a koju bi podržao DPS, moglo podržati 49 poslanika, kaže da bi se tada morao pokušati napraviti širi konsenzus oko krupnih političkih pitanja koja nas opterećuju

Vlada se ponaša revanšistički i radi u korist nekih ideologija, prvenstveno crkve Srbije, oko koje se okupila, ocijenio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije, Borislav Banović, u emisiji „Znam da znaš“ Gradske televizije, navodeći da su rješenja trenutne situacije vanredni izbori ili pokušaj novog modela vlade.

Kaže da je sazrelo vrijeme u opoziciji kada je riječ o iniciranju pitanja povjerenja vladi, i da u SDP-u smatraju da je dosta propusta u vladanju Crnom Gorom i da je vrijeme da se to preispita.

„Vjerujemo da je to opravdana incijativa i da će dobiti podršku, ne samo iz opozicionih struktura“, rekao je Banović.

Dodaje da su interpelacije povodom rada tri ministra na dnevnom redu tekućeg zasijedanja.

„Obećano je da će se o tome raspravljati. Tok rasprave će pokazati razloge opravdanja za akt koji slijedi“, kazao je Banović.

„Izlaz iz trenutne krize izbori ili novi model Vlade“

Navodi da je izlaz iz trenutne političke krize višestruk.

„Jedan su izbori, drugi nova Vlada i treći pokušaj novog modela. Političke partije imaju različite preferencije. SDP je spreman za sve scenarije, najgori je tekući scenario održavanja nečeg što očigledno nema političku podršku. Postoji mogućnost da se formira nova vlada u manjinskom aranžmanu. Naš ulazak će zavisiti od toga šta je cilj te manjinske vlade“, istakao je Banović.

Naglašava da je teško napraviti vladajuću većinu oko jednog pitanja, kao što je rušenje DPS-a.

„To nije dovoljno za vođenje ovog društva, moramo biti odgovorni ako preuzimamo visoke državne funkcije. Počelo se raditi u korist nekih ideologija, prvenstveno SPC, to pokazuje agenda ove vlade, oko toga su se sastavili i teško je održati takvu većinu. Njihove pokušaje trpe svi građani. Mnogo je problema zbog takvog načina vladanja – duboka politička kriza i podjela, pogorašnje međunarodnog položaja, nezaposlenost, zastoj u ervropskim integracijama, kovid kriza. Očekivao sam da će biti bolje, da će se greške iz prethodnih perioda ispraviti, ali nijesam očekivao da će ići unazad. Odnosi su loši i vrijeme je da se završe“, navodi Banović.

Komentarišući analizu političkog analitičara Zlatka Vujovića, da bi manjinsku vladu čiji bi stub bila URA, a koju bi podržao DPS, moglo podržati 49 poslanika, kaže da bi se tada morao pokušati napraviti širi konsenzus oko krupnih političkih pitanja koja nas opterećuju.

„U ovom slučaju, ako do tog modela dođe, mora se uraditi sve da dođe do dodirnih tačaka da se neki problemi riješe. Ako bi se našlo dovoljno političke mudrosti, očekujem da to prihvati veći broj poslanika. Teško će se naći formalni dogovor, ali nadam se da će razum nadvladati emocije“, naveo je Banović.

„Duboka nedogovornost Vlade, ponavljaju iste greške“

Kaže da vladajuća većina nije imala podršku za zakone koji predviđaju postepeno ukidanje budžetskih izdvajanja za određene institucije.

„Bilo je reakcija iz institucija kulture, institucija za dijasporu, sudstva, pravosuđa. Imamo duboku nedogovornost da se poslije niza grešaka, povlače isti potezi. Vlada se ponaša revanšistički, pokušava da podražava neke modele poput grčkog. Tako se htjelo i u kulturi, ali to je povučeno. Meni ovo liči na revanšizam“, istakao je Banović.

Navodi da je sporan prenos prava svojine na nekim parcelama u uvali Valdanos koje je prenijeto na SPC.

„Vjerovatno vjerske organizacije tamo imaju neko zemljište. Problem je što se raznim mahinacijama nikšićka crkvena opština pokazuje kao vlasnik. Neka se pravo svojine prenese svakom kome pripada, ali po pravnom postupku“, poručuje Banović.

„Nacrt Budžeta dio pripreme za novu političku partiju“

Ocjenjuje da je nacrt Budžeta dio pripreme za novu političku partiju koja će se formirati oko premijera Zdravka Krivokapića i budžetska realizacija programa Evropa sad.

„Problem je što koriste vladu mimo cijelog društva i što svoj uži interes nameću kao opšti. To je najveći poroblem sa ovim budžetom“, smatra Banović.

Kaže i da treba dati šansu ideji da se Maršalov plan razmotri i da treba sačekati obrazloženja, ali i upozoriti na ono što je upitno.

„Odluke se donose vrlo brzo i olako, to je karakteristika vlade, prave krupne greške i za očekivati je da će i u Maršalovom planu biti takvih situacija“, ističe Banović, dodajući da vlada nema praksu da raspisuje javne rasprave prije slanja zakona u skupštinsku proceduru i da je to jedan od problema koji se stalno provlače.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve