Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Banović: Objedinjeni lokalni izbori samo uz dogovor, sve ostalo je samovolja

''Za odlaganje izbora na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici nije ispunjen ni jedan od tih uslova. Ne postoji saglasnost i ne postoji zakonski osnov'', ističe Banović

Odluka o objedinjenim lokalnim izborima može se donijeti samo ako za to postoji opšti politički dogovor i ako se sprovede uz pravilnu zakonsku proceduru. Sve drugo je samovolja, koja će upravo suprotno izjavama predsjednika Skupštine izazvati dodatne podjele i političke sukobe, kazao je Borislav Banović, zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije.

“Za odlaganje izbora na Cetinju, Mojkovcu i Petnjici nije ispunjen ni jedan od tih uslova. Ne postoji saglasnost i ne postoji zakonski osnov”, ističe Banović.

Kako je dodao, trajanje mandata od četiri godine Skupštine Crne Gore i skupštine lokalnih samouprava utvrđen je članom 5 Zakona o izboru poslanika i odbornika.

“Ustavom, član 91, utvrđeno je da se odluke u oblasti izbornog sistema usvajaju sa dvije trećine glasova poslanika. Tako da se ne može izmjenom Zakona o lokalnoj samoupravi i prostom većinom regulisati ovo pitanje. To je neustavno i nezakonito”, ukazuje Banović.

SDP podržava objedinjavanje lokalnih izbora u jednom danu.

“Ako su predlagači iz parlamentarne većine iz principijelnih razloga za to trebalo je pravilnu zakonsku inicijativu podnijeti prije “bitke za Nikšić i Herceg Novi”, kako su srpski mediji nazivali ove izbore. Ovako ispada da sada žele , na nezakonit i politički nekorektan način, iz uskih stranačkih razloga da odlože “bitku” za ova tri grada svjesni da su je već izgubili, pa da smanje štetu pred naredne. To nije u skladu sa demokratskim pravilima i fer postupcima i nije u skladu sa proklamacijama da teže miru u Crnoj Gori”, navodi Banović.

Prema njegovim riječima, kako se grubom i povrh toga nezakonitom političkom silom ne mogu uskratiti ustavna prava građanima ova tri grada da biraju i budu birani, izbori će se održati.

“Ukoliko stvarno i iz principijelnih razloga žele da se prekine sa lošom praksom prečestih izbora u Crnoj Gori, SDP ih poziva da pristupe političkom razgovoru i dogovoru svih partija. Da u kratkom roku postignemo saglasnost i na Ustavom predviđen način pristupimo izmjenama izbornih zakona i produženju mandata skupštinama, gdje je potrebno. Ukoliko bi se zakonske izmjene usvojile na vrijeme, one bi se odnosile na opštine Berane i Ulcinj gdje izbori nijesu raspisani, a po završetku majskih izbora na sve ostale, kako bi se ubuduće izbori održavali u redovnom četvorogodišnjem ciklusu. Bez obzira ko je na vlasti. Tako bi dokazali da je svima mir naša nacija”, poručuje Banović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve