Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Banović: Bulajić ne može postupati kao autokrata i samodržac

''Nadali smo se da će se presjedavajući oduprijeti interesu svoje političke opcije i da neće suspendovati funkcionisanje jedine državne institucije''

Odluka potpredsjednika Skupštine Bulajića, da neće zakazivati sjednice Skupštine Crne Gore sve dok se predmet odlučivanja ne svidi njemu i političkoj grupaciji koju predstavlja, direktno je i najgrublje kršenje svake ideje demokratije, ustavnosti, prava i pravila, pa i konstruktivnog rješavanja političke krize. Upravo je sve suprotno onome čime obrazlaže svoju namjeru, ocijenio je zamjenik predsjednika Socijaldemokratske partije (SDP) Borislav Banović.

”Nadali smo se da će jedan od najstarijih poslanika, koga je sticajem okolnosti zapalo da predsjedava Skupštinom, imati dovoljno snage da se odupre interesu svoje političke opcije i da neće suspendovati funkcionisanje jedine državne institucije gdje se dijalog, rasprava i odluke o pitanjima koja su regulisana Ustavom Crne Gore mogu donositi”, poručio je on.

Banović je kazao da je predlog raspisivanja vanrednih izbora i tehničke vlade koji preferira Bulajić legitiman, ali da se ne može nametati kršenjem Ustava, demokratskih principa i kršenjem prava i obaveze Skupštine svih građane Crne Gore da se sastaje i odlučuje.

On je istakao da se ne može i ne smije voljom jednog čovjeka praktično ukinuti najviši državni organ, a sa mjesta trenutno predsjedavajućeg postupati kao autokrata i samodržac.

”Namjera gospodina Bulajića da iznutra blokira Skupštinu, a njegovih kolega spolja, kako bi branio neku zamišljenu većinu i „narodnu volju“, koja nikad nije ni postojala, čin su ugrožavanja ustavnog sistema. O „narodnoj volji“ i većini između izbora može se odlučivati samo na sjednicama Skupštine Crne Gore”, zaključio je Banović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve