Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Banović: Abazović najvjerovatnije mandatar manjinske Vlade, SDP želi kormilo na Cetinju

Banović smatra da će koalicija Crna na bijelo ići na opciju formiranja manjinske Vlade i vjeruje da će mandatar biti Dritan Abazović

Gost današnje Drugačije radio veze bio je potpredsjednik SDP-a Boro Banović. Govorio je o formiranju vlasti na državnom nivou, nakon pada Vlade Zdravka Krivokapića i smjene Alekse Bečića sa mejsta predsjednika Skupštine, kao i na Cetinju, gdje još nema dogovora DPS i SDP.

Banović smatra da će koalicija Crna na bijelo ići na opciju formiranja manjinske Vlade i vjeruje da će mandatar biti Dritan Abazović.

Prijevremeni izbori, što se subjekata aktuelne većine tiče, smatra on, u ovom trenutku najviše odgovaraju “partiji u nastajanju” i Demokratama, dok za DF procjenjuje da će tražiti neke druge opcije.

Kaže da bi njegovom SDP-u sada odgovarali izbori, jer partiji raste rejting.”

Ukoliko bi manjinska Vlada inistirala na pitanjima koja su problematična, onda nema smisla da se o tome razgovara

Upitan, da li bi SDP bio prihvatljiv ulazak u manjinsku vladu, ukoliko bi GP URA insistirala da potpisivanje Temeljenog ugovora i Otvoreni Balkan budu prioritetni zadaci, Banović kaže:

“Ako mandatar i manjinska Vlada budu inistirali na pitanjima koja su otvorena, problematična, koja su izvor nesloge, i plus ako ih bude rješavala u korist jedne strane, kao ova sada, onda zaista nema smisla da se o tome razgovara.”

Uzdržan je u pogledu ocjene mogućnosti da bi nekome iz sadašnje opozicije i takva agenda manjinske vlade bila prihvatljiva.

“Ne bi bilo fer da ja sada ocjenjujem druge partije, evo da sačekamo da vidimo šta će reći”, kaže Banović.

Mandatar će po mom sudu najvjerovatnije biti Abazović

Na pitanje da li bi Dritan Abazović mogao biti premijer manjinske vlade, Banović odgovara:

“Koalicija ‘Crno na bijelo’ ima još uvijek glas koji odlučuje u ovoj Skupštini, oni preferiraju manjinsku Vladu, ako oni budu odlučivali o tome, onda će oni i dati mandatara za ovu Vladu. Da li će to biti Abazović – po mom sadašnjem sudu to je najvjerovatnija opcija, ne vjerujem da bi to mogao biti neko drugi.”

Ne postoji stoprocentan instrument koji će garantovati kontrolu manjinske Vlade

Na konstataciju da sadašnja opozicija neće imati mogućnost da smijeni premijera i manjuinsku vladu, ako ih jednom izglasa, i upitan da li postoji instrument njene kontrole, koji bi garantovao da svoju premijersku moć Abazović neće iskoristi na štetu agende koju sadašnja opozicija smatra državnim i društvenim interesom, Banović kaže da ne vjeruje da takav model postoji kao čist i stopocentan.

“Ali mislim da mi politička realnost i političko iskustvo daje za pravo da kažem da je to prilično teško realizovati. Istina je da je URA taj mehanizam koristila u ovoj većini, jedan mjesec nudi jednoj strani, drugi drugoj – lavirala je i balnsirala između tih opcija nudeći ovo ili ono… Ispostavilo se da to ne može da traje. Vjerujem da će URA shvatiti da su prostori za takvu vrstu manevara manji. Ako uđu u dogovor za manjinsku podršku, još manje će biti prostora za takvo ponašanje kada nije unutar nijednog bloka, nego između. Ako budu pokušavali jedan dan sa jednima, drugi sa drugima, mislim da im to neće ići tako”.

Ako ne nađemo dogovor o formiranju vlasti na Cetinju –  izbori

Govoreći o formiranju vlasti na Cetinju, te kakve su šanse za dogovor sa DPS-om, i mogućnosti aranžmana sa GP URA i ostalim listama, Banović ističe da nijesu protiv saradnje ni sa DPS-om, ni sa drugima koji imaju bliske poglede na stvari u Crnoj Gori, Evropi i regionu.

“Mi smo izašli na izbore sa građanima i konceptom koji je tražio drugačiji način upravljanje gradom nego što je bio posljednjih 30 godina. Bili smo opozicija 11 godina na Cetinju. Smatramo da je Grad poslao poruku da treba nešto da se mijenja. Mi smo pozvali sve da se uključe, i Staru gardu i DPS. Pozvali smo da uključimo sve političe aktere, ili gotovo sve. Sve ljude koji su sposobni da rade neki gradski posao, da im bude otvoreno radno mjesto, a ne po partijskom ključu. Iz iskustva koje imamo mislim da taj koncept mi možemo voditi. Pozvali smo DPS da zajedno to realizujemo. DPS misli da oni mogu sami to da vode, i to je ta osnovna razlika. SDP i grupa građana smatra da je to nepremostiva razlika. Pokušaćemo da nađemo neki dogovor, ako ne, onda izbori”.

Open Balkan URI važan jer se to dopada vladama u Srbiji i Albaniji

Komentarišući projekat Otvoreni Balkan, na koji GP URA gleda blagonaklono, i analizirajući šanse da sadašnja opozicija uspije da to pitanje Open Balkan stavi do daljnjeg ad akta, Banović kaže da je to realno.

“Nijesam siguran da je Open Balkan neki poseban interes i da građani poludješe za tim pa će URI dati neku veću podršku. URI je to važno u kontekstu krupnijih igrača u regionu. URI je to u redu jer se to dopada vladi u Srbiji i Albaniji, pa očekuju da će za to dobiti neku veću podršku za neke druge stvari ili smirivanje svojih političkih rivala… Moguće da ćemo svi jednog dana zaključiti da je to dobro, ali imamo mi većih problema sad od Open Balkana i potpisivanja Temeljnog ugovora, tako da preporučujem da se vratimo na teme koje su bitne sada”, zaključuje Banović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
B.Zekovic
08.02.2022-17:54 17:54

Gradjani Cetinja, su taoci po njih fatalnog shvatanja demokratije od strane politickih partija koje su ucestvovale na izborima. Onog momenta kad su dobili informaciju o broju osvojenih odbornickih mjesta, politicke partije zaboravile su na interes onih koj su ih birali, i krenuli su u realizaciju svojih posebnih pristupa formiranju vlasti, ne vodeci racuna o gradjanima. Gradjani su u svijesti politicara prestali da postoje. Sva prava politicari su prigrabili za sebe i nadgornjanvaju se oko toga cije su vizije bolje, i ko ce biti glavni, ka sa kim oce, a sa kim nece. Tako je Stara garda LSCG odma osula paljbu… Pročitaj više »

B.Zekovic
08.02.2022-18:30 18:30

sRAM VAS BILO SUVERNISTICKE PARTIJE CVETINJA zbog ovog sto se desava poslije izbora na Cetinju. SRAM BILO CENTRALNA RUKOVODSTVA SUVERENISTICKIH PARTIJA zbog ovoga sto se desava poslije izbora na Cetinju. Uzurpirali ste pravo gradjana i vi odlucujete u njihovo ime o njihovim zivotima onako kako je Vama drrago u vasoj iskrivljenoj politickoj svijesti.