Petak, 26 Aprila, 2024
Rubrika:

BANA: Hitno smijeniti Leposavića, Abazović na moralnom ispitu pred porodicama žrtava genocida

Dodaju da je poražavajuće da jedan ministar pravde, a uz to, ljudskih i manjinskih prava, osporava legitimitet dva najveća internacionalna suda u Hagu koje su osnovale Ujedinjene nacije

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija (BANA) najoštrije osuđuje negiranje genocida nad Bošnjacima u Srebrenici ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore Vladimira Leposavića. Oni su pozvali premijera Zdravka Krivokapića i vicepremijera Dritana Abazovića da hitno smijene Leposavića sa te funkcije, te bošnjačke i društvene faktore u Crnoj Gori da odbiju kontakt sa Vladomzović dok se to ne dogodi.

“Anticivilizacijski i neljudski je čin da se u Skupštini Crne Gore, najvećoj državnoj instituciji, u kontinuitetu negira genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, i to sada od strane ministra u Vladi, koja je najavljena kao “ekspertska”, od kojih se očekivalo znanje i neselektivna tolerancija prema svim građanima u Crnoj Gori”, saopštila je BANA.

Dodaju da je poražavajuće da jedan ministar pravde, a uz to, ljudskih i manjinskih prava, osporava legitimitet dva najveća internacionalna suda u Hagu koje su osnovale Ujedinjene nacije.

“Ministar Leposavić, da ima najmanji djelić ljudskosti, tolerancije i osjećanja prema žrtvama srpsko-crnogorske genocidne agresije na BiH, nije morao čekati odluke najvećih sudova na planeti (ali i Suda u BiH i drugim državama u kojima su srpski zločinci osuđeni za genocid), već se kao pravnik puno ranije trebao uputiti ka Memorijalnom centru Potočari u Srebrenici, da se uvjeri o obimu zla velikonacionalističke ratne politike Srbije i Crne Gore i genocida nad Bošnjacima, a koji su počinili njegova pravoslavna braća i sunarodnici”, poručuju u saopštenju.

Kako ističu, ministar pravde iz “ekspertske vlade” trebao bi znati da se u presudi o genocidu u Srebrenici pored ostalog ističe:

“Sud zaključuje da su djela počinjena u Srebrenici, koja potpadaju pod član II(a) i (b) Konvencije, izvršena sa specifičnom namjerom da se djelimično uništi grupa muslimana Bosne i Hercegovine kao takva, i shodno tome, da ona predstavljaju djela genocida koji su izvršili pripadnici VRS u Srebrenici i u njenoj okolini počevši od 13. jula 1995.”.

Poručuju da zbog manipulacija Leposavića o “tzv. građanskom ratu u BiH”, trebao je pročitati djelimičnu presudu protiv Slobodana Miloševića na koju se nije žalio čime je postala pravosnažna i ima snagu samostalne presude, i koja bi bila sastavni dio presude protiv Slobodana Miloševića da je doživio njeno izricanje, gdje se nedvosmileno govori o agresiji, UZP i genocidu.

Istup Leposavića u Skupštini, ističu da ih navodi na razmišljanje da je ministar u “vladi eksperta“, ipak došao do istine o planetarnom genocidu nad Bošnjacima i udruženom zločinačkom poduhvatu nad Bosnom i Hercegovinom od strane Srbije i Crne Gore, te da negiranjem genocida u Skupštini u stvari namjerava biti megafon velikonacionalističkih snaga u Crnoj Gori i oko nje, posebno onih zločinačkih snaga iz 90-tih, koje sada izjavama iz skupštinskih klupa podstiče da nastave sa prolivanjem krvi nezaštićenih nevinih civila.

“Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija zbog negiranja genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, poziva predsjednika Vlade i potpredsjednika, bez odlaganja i hitnim postupkom da smijene Leposavića sa pozicije ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore. Takvim potezom potvrdiće da neće dozvoliti da u Vladi sjede osobe koje negiraju presuđeni genocid i koji osporavaju sudove Ujedinjenih Nacija i pravne presude najvećih svjetskih sudskih instanci”, poručuju u saopštenju.

Onaj koji negira genocid, dodaju, u stvari ponovo poziva na krovoprliće, takav ne može biti ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava u Vladi Crne Gore.

Poručuju da je Abazović na moralnom ispitu pred porodicama žrtava genocida u Srebrenici i javnosti, ili će potvrditi da je pri stavu da osuđuje genocid u Srebrenici ili sve izjave koje je davao u toku izborne i postizborne kampanje, najobičnija farsa.

Bošnjačko-američka nacionalna asocijacija posebno ističe, negiranje genocida je u stvari u funkciji zaštite izvršioca genocida, tj. ratnih zločinaca.

“Zato pozivamo sve parlamentarne stranke i poslanike u Skupštini Crne Gore da usvoje Zakon protiv negiranja holokausta i genocida. Tim činom Crna Gora će postati prva država u regionu sa takvim zakonom koji će onemogućiti sve reterogradne i nacionlističke snage da negiraju genocid, ali i spriječiti podsticanje na ponavljanja genocida i svih drugih zločina”, navode u saopštenju.

Leposavić je, dodau, zbog ponižavajućih stavova ne samo da ne može biti ministar pravde, već ni ljudskih i manjinskih prava, jer je udario na žrtve genocida i njihove porodice, ali i bošnjačko nacionalno biće u Crnoj Gori i uopšte.

“Pozivamo sve bošnjačke političke i društvene faktore u Crnoj Gori i emigraciji do odbiju sve kontakte sa članovima Vlade Crne Gore, posebno ministarstva na čijem je čelu Leposavić, sve dok ga ne smijene sa ministarske pozicije”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
USA-CG
28.03.2021-20:46 20:46

Ovaj ako ostane Ministar moze bit samo samom sebe i nikom vise!! CETNIK Članica Demokrata CIROVIC-BECIC KAZU sve koji osuđuju Leposavićevu izjavu nazvala fašistima: Ajmo sad razlaz, jer nije srpski da vam se ćuti!

Cetinjanka
28.03.2021-20:50 20:50

Divlji narod. Što je ovo?! Nije ni čudo što su babe stalno potencirale izraz ,,Mirni te narod ćera”! E, kakav je ovaj cetinjski, manit’! Sve neke patriote, ‘oće svoja prava, ‘oće svoju istoriju! Muka živa! A,a,a,a… Izvrću sve relevante podatke, umjesto da sebe prihvate za brave, koji iza torina treba da su, tako ,,izgrađenih” – oni pjevaju:

,,Evo jutros – svo Cetinje,
ograđeno u torine,
svi čekaju neke brave,
n'o ih nema da se jave”!

Poooooo
28.03.2021-23:05 23:05

Policija CG podhitno da mu oduzme onu CRNOGORSKU MASKU sto nabija na nos jer je zloupotrebava i ponizava sve sto je CRNOGORSKO i obavzno da mu se nabavi trobojku cetnicku da je nabije na nos jer sa tom trobojkom se samo negira Genocid u SREBRENICE!