Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Babić: Hrvatima u Crnoj Gori dogodio se povratak u devedesete

“Litije znače: veliki broj vjernika SPC naoružanih srpskim nacionalnim zastavama koji su koračali ulicama ili čak i barkama pokušavajući svoje nečasne namjere uokviriti tradicijom i uporediti se s Peraškim ceremonijalima koji u Boki žive od 15. vijeka neprestano”, naglasila je Vanda Babić

Hrvati koji su autohtoni puk Boke, esencija, ono nešto što ulazi u vrh svjetske baštine i daje joj posebnost i prepoznatljivost našli su se nakon izborne noći u Crnoj Gori u 90-im. Spoznali su da ne treba nikakav vremeplov već samo jedan nepromišljeni trenutak da se nađeš pred zidom. Našem se narodu dakle dogodila 1990. To je rezultat nepromišljenosti svakog pojedinačno. Krivi smo svi. Pali smo na maturskom ispitu i valja se reorganizovati, povezati i podići. Mi to možemo, kazala je za Hrvatski medijski servis HMS prof. dr sc. Vanda Babić.

Bokeljka sa zadarskom adresom koja je poznata po promovisanja Hrvata i hrvatske baštine Boke unutar građanske Crne Gore, analizirala je nedavno završene parlamentarne izbore. Komentarisala je i činjenicu da su Hrvati ostali bez mandata i mogućnosti učešća u parlamentu, te navela da su kao koalicioni partneri Mila Đukanovića bili onaj glas koji je prema nekim medijskim napisima bio odlučujući, prenosi portal ezadar.net.hr.

“Dogodili su se parlamentarni i lokalni izbori (Kotor, Tivat) u atmosferi pandemije i litija”, rekla je ona, dodajući da ne pamti nijedan slučaj da neka vjerska organizacija dobije toliku slobodu da svojim ponašanjem ugrožava druge.

“Da svaki dan ponavljate da je nebo zeleno ono bi vrlo brzo i pozelenjelo tako da su litije oslabile ionako do tada labilan crnogorski identitet. Labilan upravo zato što se SPC svojski trudila u prošlosti (pročitajte Erdeljanovića ili Nakićenovića) svakog Crnogorca, ako ne preobući, onda makar obojiti svojim nacionalnim imenom. Najlakši put velikosrpskoj politici je napraviti to baš preko SPC koja u svom nazivu ima ono što Crnogorcima prema njihovim mjerilima i zamislima nedostaje”, istakla je Babić, ističući da smo svi dužni da podignemo glas.

“Litije znače: veliki broj vjernika SPC naoružanih srpskim nacionalnim zastavama koji su koračali ulicama ili čak i barkama pokušavajući svoje nečasne namjere uokviriti tradicijom i uporediti se s Peraškim ceremonijalima koji u Boki žive od 15. vijeka neprestano”, naglasila je ona.

Dodaje da su Hrvati u Crnoj Gori, osam mjeseci prije izbora scenografijom SPC napajani strahom, tražili miran način rješavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti pa su neki podlegli i pomislili kako je država zakinula SPC, drugi su prepoznali obrazac devedesetih, treći nisu prepoznali krucijalni trenutak i, kako kaže, nažalost su izdigli sopstvene frustracije iznad opštih interesa svog naroda i svoje države. Na kraju, rezultat je poznat.

Komentarisala je i patriotske skupove na Cetinju i u Podgorici.

“Crnogorci su se podigli na noge i to je dobro. Nikad to nije bilo potrebnije, pa čak i 2006. je bio slabiji nacionalni zanos. Crnoj Gori je potreban narodni preporod, jer su ih u novijoj istoriji uvijek zakidali i potiskivali. Crna Gora mora konačno da ispiše svoju ličnu kartu, izvod iz matične knjige rođenja, svoje ime kako bi stala na kraj svima koji je žele da je vrate u srednji vijek. I sad je taj trenutak. Kao neko ko pripada crnogorskoj dijaspori osjećam dužnost da stojim uz bok i svojim znanjem i srcem da pomognem”, poručiča je Babić.

Komentarišući ono što je uradilo ili nije pet Odreda Bokeljske mornarice 809. i Zajednica bokeljskih Hrvata, koji djeluju u Hrvatskoj, Babić kaže da smo svi mogli bolje i više.

“Hrvati Boke treba da izdignu glavu iznad ličnih frustracija i pogledaju u budućnost. Treba da se povežu karikama kojim su se vezali naši preci. Postoje neke stvari koje su iznad nas samih i koje treba znati prepoznati i nikada ih ne dovesti u pitanje. To konkretno znači podržati svoje, a potom unutar kuće rješavati nesporazume. S druge strane to znači i poziv odgovornima da imenuju biskupa kako bi Kotorska biskupija mogla kao i puno puta do sada svojim kosmopolitizmom, ali i svojim čvrstim tradicijskim odrednicama, okupiti narod i biti mu primjer, a ne poruga. Crnoj Gori i Hrvatima Boke potreban je naš glas i naša podrška i to nas kao ljudi i nas kao države. Sigurna sam da će hrvatska Vlada nastaviti s podrškom i saradnjom i još jače pritisnuti tamo gdje treba kako bismo svi zajedno mogli u mirnije sjutra… Kao neko ko dobro poznaje situaciju u Crnoj Gori mogu reći da ćemo zajedno s Crnogorcima vratiti pramac broda ka Evropi i od toga će zavisiti i svi drugi putevi”, poručila je Babić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve