Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Atlantski savez: Evropska unija da ne prepusti Zapadni Balkan ni Kini, ni Rusiji

Posljedice koje će koronavirus ostaviti na svijet biće ogromne, a na takve izazove, uprkos sporoj početnoj reakciji, najbolje mogu odgovoriti savezi poput NATO-a i Evropske unije (EU), ocijenili su učesnici onlajn konferencije Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG)

Posljedice koje će koronavirus ostaviti na svijet biće ogromne, a na takve izazove, uprkos sporoj početnoj reakciji, najbolje mogu odgovoriti savezi poput NATO-a i Evropske unije (EU), ocijenili su učesnici onlajn konferencije Atlantskog saveza Crne Gore (ASCG), dodajući da Zapadni Balkan mora biti u fokusu briselske adminstracije, jer će u suprotnom to iskoristiti Kina u Rusija.

U onlajn konferenciji koju je ASCG emitovao uživao na svojoj Fejsbuk stranici, učestovali su predsjednik ASCG Savo Kentera, predsjednik Atlantskog saveza Italije i Svjetske organizacije Atlantske povelje (ATA), Fabricio Lućioli, predstavnik Atlantskog saveza Sjedinjenih Američkih Država Damir Marušić i novinar iz Srbije Boško Jakšić.

Kentera je naveo da je pandemija već promijenila naše živote na mnogo načina.

“Dok se zapadne demokratije bore sa posljedicama virusa, mnogi su hvalili kineski odgovor na krizu i strategije ostalih autoritarnih režima.I Kina i Rusija su iskoristile momenat da isplivaju kao međunarodni dobročinitelji šaljući medicinsku opremu, zalihe i eskperte zemljama pogođenim virusom”, ocijenio je Kentera.

Govoreći o situaciji u SAD-u, zemlji koja je trenutno najviše pogođena virusom, Marušić je kazao da će karantin u toj zemji trajati minimum do kraja maja.

Smatra i da je dodatni problem u ovoj situaciji za SAD, što centralna vlast u Vašingtonu nije dovoljno jaka, i dodaje da će virus sigurno imati uticaja na predstojeće predsjedničke izbore u toj zemlji.

“O svemu se priča kroz virus. Ono što mi je nevjerovatno je što su se Demokrate povukle i pustile predsjednika Donalda Trampa da radi šta hoće. Vjerovatno čekaju samo njegove greške kako bi ubirali poene. Ali, pogrešno je misliti da se virus može pobijediti samo iz centra, sve je prepušteno Trampu što se na kraju može Demokratama obiti o glavu. Razumijem zbog čega to rade, ali je to vrlo rizična politika”, naveo je Marušić.

Virus je, kako ocijenio Fabricio Lućioli, napao ne samo ljude već i multilateralne organizacije poput Ujedinenih nacija, EU i NATO-a.

“Pokazalo se da imamo da imamo dvije različite Evrope unutar Unije. Na jednoj strani su dugo bile Italija, Španija, Grčka i Francuska a na drugoj sjeverne zemlje koje je predvodila Njemačka. Italija se dugo borila sama. To su iskoristile Rusija i Kina. Pandemija će izazvati ogromne ekonomske probleme. Svaki Italijan prosječno biti dužan nakon ovoga oko 43.000 eura, što će biti ogroman izazov za rješenje”, naveo je Lućioli.

Jasna taktika Pekinga

Komentarišući slanje kineske pomoći širom svijeta, Jakšić je kazao da je taktika Pekinga jasna i da je to uvod samo u pokušaj jačanja njihove ekonomske i političke pozicije nakon pandemije.

“Rusija je plasirala narative da se uspješno bori s krizom, s namjerom da unizi evropske institucije. Pritisnuta od Kine EU u posljednjem izvještavaju nije kritikovala Peking. To je razumljivo jer je ekonomska razmjena između Kine i EU bila više od milijardu eura. Kina ne želi da prhvati krivicu, već šalje pomoć sa namjerom da ojača svoju političku i ekonomsku poziciju nakon pandemije”, navodi Jakšić.

Dugogodišnji novinar i urednik spoljno-političke redakcije beogradske “Politike”, podsjetio je i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, posebno hvalio pomoć Kine i Rusije, govoreći o bratskim odnosima sa ruskim i kineskim predsjednicima.

“Nijesam siguran kakve su namjere Vučića, možda ovakvim ponašenjem želi da privuče veću pomoć Zapada. Vučić računa na pomoć Zapada za rješenje problema Kosova, ali ne želi pomoć u jačanju nezavisnosti institucija i slobode medija. Korona mu je pomogla u smislu jačanja vlasti kao Orbanu u Mađarskoj, a opozicija je tiha, parlament do skoro nije ni radio”, naveo je Jakšić.

Govoreći o situaciji u regionu, Jakšić je ocijenio da je Zapadni Balkan žarište nove dezinformacione kampanje. NATO je, kako je dodao, prijemom Crne Gore i Sjeverne Makedonije ojačao demokratske procese u regionu, ali Kina i Rusija uprkos tome pojačavaju njihove aktivnosti.

Izjava Lavrova nastavak pritiska Rusije na Crnu

Sa takvim ocjenama saglasio se i Kentera koji je ocijenio da Crna Gora želi da živi u skladu sa standardima koje promoviše zapadni sistem vrijednosti, a ne u skladu sa pravilima autoritarnih režima poput Kine ili Rusije.

On je dodao da Rusija i dalje ne odustaje od Balkana ni Crne Gore kao njene interesne zone. To, podsjetio je Kentera, pokazuje i posljednja izjava šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je kazao da se nada da će se vlasti u Crnoj Gori otići oni koji sprovode rusofobičnu politiku.

“Takva izjava nije prijateljska ni diplomatska. Možemo da vidimo ponavljanje situacije iz 2016. godine, kada smo prije pokušaja državnog udara imali smo slične izjave iz Moskve. Najnovija izjava stiže bez bilo kakve provokacije iz Crne Gore, ali niti ta niti bilo koja druga izjava neće uticati na naš evropski put a samo će ojačati našu poziciju u NATO. Želimo jaču vladavinu prava i demokratiju mislim da nam to ne nude ni Kina ni Rusija, naprotiv”, naveo je Kentera.

Marušić je ocijenio da će jača uloga EU biti ključna za Zapadni Blakan uprkos krizi koju je izazvala pandemija.

Balkan, navodi, mora biti I dalje u fokusu Brisela ukoliko Unija želi stabilan region.

Lućioli je ocijenio kako je tokom krize u Uniji umjesto zajedništva jačao pojedinačni nacionalni pristup, osvrćući se i na reakciju NATO-a.

“Čak NATO nije reagovao brzo na početku kao i EU. To je razumljivo zbog kompleksne organizacije, koja je politički i vojni savez. Sada, jedina takva multilaterna organizacija koja radi posao kako treba i koja postiže rezultate na terenu je NATO”, poručuje Lućioli.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve