Subota, 3 Juna, 2023
Rubrika:

ASK: Stati na put praksi koja dovodi u pitanje kredibilitet i integritet izbornog procesa

Za javni interes, kažu oni, možemo se boriti isključivo zakonitim sredstvima

Obradom pristigle dokumentacije, Agencija za sprječavanje korupcije je javno saopštila da joj je u dosadašnjem toku kampanje za izbor predsjednika Crne Gore dostavljeno više od 5.000 ugovora donijetih u skladu sa zakonima kojima se uređuju radni odnosi, prava i obaveze državnih službenika i namještenika i obligacioni odnosi, saopštili su iz ASK-a.

Praksa sklapanja takvih ugovora, prema njihovim riječima, nije zabranjena Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

“Ipak, podatak o tolikom broju morao bi da zamisli zakonodavce, kako bi se konačno stalo na put zaključivanju ugovora o radnim angažmanima koji bi mogli da utiču na percepciju i stvarni kredibilitet i integritet izbornog procesa”, naveli su iz ASK-a.

Agencija je, kažu, započela rad na analizi Zakona i predlozima za njegovu izmjenu.

“Ovo pitanje je bilo razmatrano i na sastanku koji je naša institucija održala 7. marta sa nevladinim organizacijama koje prate izbore (CEGAS, CRNVO, CGO, CeMi). Uvažavajući značaj ove teme, Agencija će na kraju izbornog procesa izvršiti analizu kompletne dokumentacije i uporediti podatke sa prethodnim ciklusima”, dodaju iz ASK.

Za javni interes, kažu oni, možemo se boriti isključivo zakonitim sredstvima.

“U tom cilju, Agencija poziva medije, organizacije civilnog društva i građane da jasno dignu glas i svojim djelovanjem utiču na donosioce zakona da izmjene zakonodavni okvir u korist opšteg dobra i podupiranja vladavine prava”, poručuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve