Utorak, 26 Septembra, 2023
Rubrika:

ASK poziva partije da uoči izbora otvore poseban žiro račun

Politički subjekti su, kako navode iz ASK-a, dužni da otvore poseban žiro račun za prikupljanje sredstava i finansiranje troškova izborne kampanje, prije početka zakonom definisanih aktivnosti izborne kampanje, a najkasnije narednog dana od dana potvrđivanja izborne liste

Agencija za sprječavanje korupcije obavještava političke subjekte koji će učestvovati na parlamentarnim izborima 11. juna 2023. godine na obaveze propisane Zakonom o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja.

Politički subjekti su, kako navode iz ASK-a, dužni da otvore poseban žiro račun za prikupljanje sredstava i finansiranje troškova izborne kampanje, prije početka zakonom definisanih aktivnosti izborne kampanje, a najkasnije narednog dana od dana potvrđivanja izborne liste. Politički subjekat određuje odgovorno lice za namjensko trošenje sredstava i podnošenje izvještaja. O otvaranju žiro računa i određivanju odgovornog lica obavještava Agenciju u roku od tri dana.

Politički subjekti su dužni da dostave Agenciji:

– petnaestodnevni izvještaj o prilozima pravnih i fizičkih lica (petnaestodnevno u toku kampanje od dana otvaranja žiro računa političkog subjekta);
– izvještaj o medijskom oglašavanju sedam dana prije dana održavaja izbora (5. juna);
– privremeni izvještaj o troškovima izborne kampanje pet dana prije dana održavanja izbora (6. juna);
– izvještaj o prikupljenim i utrošenim sredstvima u toku izborne kampanje, sa pratećom dokumentacijom, u roku od 30 dana od dana održavanja izbora (11. jul).

“Neotvaranje posebnog žiro računa i nedostavljanje izvještaja utiču na narušavanje transparentnosti izbornog procesa, otvara sumnju u nezakonitost prikupljanja i trošenja sredstava za izbornu kampanju i povlači prekršajnu odgovornost”, poručuju iz ASK-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve