Četvrtak, 21 Septembra, 2023
Rubrika:

ASK: Poluinformacijama i dezinformacijama MANS pokušava da nanese štetu integritetu izbornog procesa

Kako su dodali, umjesto što sjede u odborima Skupštine Crne Gore i pokušavaju da izmjene antikorupcijske zakone u svoju korist, a na štetu građana, i to zajedno sa određenim dijelovima vladajućih struktura, među kojima je i Demokratski front, korisnije bi bilo da svoju energiju usmjere na reformu izbornog zakonodavstva u javnom interesu

Po svom običaju, NVO MANS poluinformacijama i netačnim informacijama obmanjuje javnost dovodeći u pitanje legalitet i legitimitet kompletnog izbornog procesa, saopštila je Agencija za sprečavanje korupcije.

“Pričom o netransparentnosti i navodnim zloupotrebama, predstavnici ove nevladine organizacije nastoje da, u korist određenih interesnih grupa kojima su naklonjeni, kreiraju javno mnjenje o izbornoj kampanji. Između ostalog, ili su pravno neuki da ne znaju, ili su zlonamjerni, pa objavljuju da je TV Pink, u skladu sa važećim propisima, medij registrovan u Crnoj Gori, što nije tačno”, ističe ASK.

Kako su dodali, umjesto što sjede u odborima Skupštine Crne Gore i pokušavaju da izmjene antikorupcijske zakone u svoju korist, a na štetu građana, i to zajedno sa određenim dijelovima vladajućih struktura, među kojima je i Demokratski front, korisnije bi bilo da svoju energiju usmjere na reformu izbornog zakonodavstva u javnom interesu.

“Uostalom, zaštita javnog interesa trebalo bi da bude i svrha njihovog postojanja”, navodi ASK.

No, ističu, ne čudi ovakvo ponašanje, niti po ko zna koji put praktikovano izvrtanje činjenica kada se imaju u vidu korupcijski rizici koje je Agencija za sprječavanje korupcije utvrdila u radnjama izvršne direktorice MANS-a i sa njom povezanih lica.

“U tom svijetlu, još jednom ponavljamo i citiramo presudu Evropskog suda za ljudska prava 18667/11 od 11. jula 2017. godine kojom je odbačena predstavka Vanje Ćalović protiv Crne Gore, a u kojoj je jasno naznačeno da „nepotpune, a samim tim i pogrešne informacije mogu da dovedu do zloupotrebe prava na predstavku, naročito ukoliko se informacija tiče same suštine predmeta, a nema dovoljnog objašnjenja za neotkrivanje tih informacija.“ Očigledno, nesporan stav evropske institucije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda je da je manipulacija činjenicama zloupotreba prava. Upravo je manipulisanje činjenicama potvrđeni način rada MANS-a, u što smo se uvjerili u posljednje dvije i po godine kroz objave o Agenciji za sprječavanje korupcije, koje obiluju poluistinama, netačnim i neutemeljenim podacima”, navodi ASK.

Radi javnosti navodimo da je Agencija, u skladu sa svojim zakonskim ovlašćenjima, izvršila nadzor i od Demokratskog fronta zatražila i dobila izjašnjenje o oglašavanju u kampanji za lokalne izbore održane 23. oktobra 2022. godine, pa i o oglašavanju na TV Pink i Adria TV. Rezultati nadzora će biti objavljeni, kako to i zakon propisuje, u roku od 60 dana od dana proglašenja rezultata izbora.

“Agenciji nije ništa prikriveno, niti Agencija bilo šta prikriva, već će nakon pribavljanja svih relevantnih informacija i podataka izaći sa Izvještajem o sprovedenom nadzoru u toku izborne kampanje i izvršenoj kontroli finansiranja izborne kampanje političkih subjekata. Time će dati vidan doprinos transparentnosti i integritetu izbornog procesa, i oduprijeti se pokušaju baratanja poluinformacijama i dezinformacijama kojima se može uticati na politički stav građana i njihovu slobodno izraženu volju na izborima, i nanijeti šteta bilo kom političkom subjektu, samoj Agenciji i izbornom procesu u cjelini”, zaključuje se u reagovanju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve