Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

ASK pokrenula 37 postupaka koji se tiču upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji u Herceg Novom

''Agencija za sprječavanje korupcije će nastaviti da suštinskom i sistematskom kontrolom kampanje posvećeno djeluje na davanju punog doprinosa transparentnosti izbornog procesa i promociji vladavine prava''

Od dana raspisivanja izbora u Herceg Novom, Agencija za sprječavanje korupcije je pokrenula 37 postupaka koji se tiču upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji. Zbirno, utvrđena su četiri slučaja kršenja Zakona koji se odnose na organe vlasti, a po jedan na pružaoca medijskih usluga i politički subjekat, zbog čega će biti pokrenuti prekršajni postupci, saopšteno je danas iz Agencije.

Kako dodaju u saopštenju, ukupno 32 postupka odnosila su se na kontrolu ograničenja mjesečne potrošnje, tri na kontrolu otpisa duga, a po jedan na dodjelu jednokratne pomoći i regulisanje zapošljavanja u toku kampanje.

“Službenici Agencije izvršili su i 10 terenskih kontrola organa vlasti. Doživljavajući transparentnost kao osnovu integriteta i kredibiliteta izbornog procesa, Agencija je svu dokumentaciju koju kontroliše učinila javno dostupnom, objavljivanjem na svojoj internet stranici”, navode u saopštenju.

Na osnovu Plana kontrole i nadzora za izbornu kampanju za izbor odbornika koji će biti održani 9. maja, Agencija redovno prati aktivnosti svih šest političkih subjekata, prikupljanjem i kontrolom dokumentacije koja se odnosi na prikupljanje i utrošnju sredstava u kampanji.

Do sada je ukupno evidentirano aktivnosti, odnosno troškova, u visini od 53.988,98 eura, kao i prikupljenih sredstava u visini od 31.950 eura. U dosadašnjem toku kampanje, izborne liste su prijavile priloge fizičkih lica u vrijednosti od 4.200 eura.

“U ovom periodu, Agencija je pokrenula jedan postupak, a izvršila šest kontrola političkih subjekata na terenu. Zapisnici sa pratećom dokumentacijom objavljeni su na internet stranici ove institucije”, navodi se u saopštenju.

Zakon o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja propisuje obavezu subjekata koji pružaju usluge medijskog oglašavanja izborne kampanje da Agenciji dostave cjenovnik usluga medijskog oglašavanja u roku od deset dana od raspisivanja izbora. Dvadeset medijskih subjekata su dostavili cjenovnike, od čega 15 u zakonom predviđenom roku.

Od početka kampanje za izbor odbornika u SO Herceg Novi nije bilo podnijetih prigovora. Zbirno, utvrđena su četiri slučaja kršenja Zakona koji se odnose na organe vlasti, a po jedan na pružaoca medijskih usluga i politički subjekat, zbog čega će biti pokrenuti prekršajni postupci.

“Agencija za sprječavanje korupcije će nastaviti da suštinskom i sistematskom kontrolom kampanje posvećeno djeluje na davanju punog doprinosa transparentnosti izbornog procesa i promociji vladavine prava”, zaključeno je u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve