Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

ASK: Partije tokom kampanje u tri opštine prikupile 70,7 hiljada, a potrošile 90.000 eura

Izvještaj o sprovedenom nadzoru izborne kampanje u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) je u Izvještaju o sprovedenom nadzoru izborne kampanje u Mojkovcu, Petnjici i na Cetinju konstatovala da su politički subjekti prijavili da su na osnovu priloga fizičkih lica prikupili 6.440 eura, a 700 eura od pravnih lica. Prikupljena su sopstvena sredstva u iznosu od 70.755,51 eura, dok su ukupni troškovi prikazani u izvještajima iznosili 89.940,28 eura.

U toku izborne kampanje nije bilo podnijetih prigovora od strane zainteresovane javnosti, civilnog sektora ili građana. Pokrenuto je 89 prekršajnih postupaka.

Djelujući po zakonskim ovlašćenjima, Agencija za sprječavanje korupcije je, na osnovu člana 46 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, donijela Izvještaj o sprovedenom nadzoru u toku izborne kampanje za izbore održane 5. decembra 2021.

Dokument, koji je u integralnom obliku dostupan nalinku, sadrži pregled aktivnosti Agencije uoči raspisivanja izbora, podatke o sprovedenoj kontroli finansiranja izborne kampanje, nadzoru nad upotrebom javnih sredstava, zaključke i anekse.

Proaktivnim pristupom, nepokolebljivo privržena transparentnosti, Agencija je sistemski i obuhvatno pratila kampanju, vidno doprinoseći legalitetu i kredibilitetu izbornog procesa.

U tom pravcu, Agencija je održala dva sastanka sa zainteresovanim nevladinim organizacijama, objavila devet saopštenja za medije i dala 19 mišljenja na zahtjeve obveznika Zakona.

”Na osnovu usvojene Metodologije, suštinski i dubinski su kontrolisane aktivnosti političkih subjekata, njihovo finansiranje i medijsko predstavljanje, prikupljena i utrošena sredstava. Politički subjekti su dostavili ukupno 147 izvještaja, koje je Agencija kontrolisala i učinila dostupnim javnosti na svojoj internet stranici. U slučajevima primijećenih nepravilnosti, ova institucija je uputila 24 upozorenja”, saopšteno je iz ASK-a.

Stavljajući u fokus transparentnost upotrebe javnih resursa u izbornoj kampanji, Agencija je izvršila terensku kontrolu i neposredan uvid u dokumentaciju organa vlasti, kontrolisala poštovanje Zakona putem izjašnjenja odgovornih lica, i analizirala i sistematizovala 3.111 izvještaja.

Upućeno je 117 upozorenja obveznicima Zakona, a sprovedeno 186 postupaka koji su se odnosili na nepravilnosti i sumnje da je došlo do kršenja Zakona.

”Agencija za sprječavanje korupcije će i dalje biti posvećena preventivnoj i kontrolnoj ulozi u izbornom procesu, i uticati na jačanje povjerenja građana u pravnu državu”, poručuju u ASK-u.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve