Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

ASK: Neopravdana smjena Abazovića sa čela Savjeta za borbu protiv korupcije

Krivokapić je Abazovića smijenio sa mjesta Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou neopravdana i sebe imenovao za tu poziciju

Agencija za sprječavanje korupcije ocijenila je da je smjena potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića sa čela Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou neopravdana.

ASK ukazuje na nalaze iz Mišljenja na Odluku o Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou (Službeni list CG br. 125/20 i br. 11/21), od 19. aprila 2021. godine, posebno imajući u vidu kompleksnost i osjetljivost pitanja koje taj Savjet određuje kao svoju nadležnost.

“U pomenutom mišljenju navodi se da je Odluka o Nacionalnom savjetu za borbu protiv korupcije na visokom nivou donijeta suprotno odredbi člana 12 Uredbe Vlade Crne Gore, a da članovi 3, 5, 6, 7 i 9 predmetne Odluke mogu dovesti do potencijalnih rizika od ugrožavanja javnog interesa zbog nedovoljne preciznosti, te uočenog nedostatka transparentnosti i širokih diskrecionih ovlašćenja u pojedinim procedurama, čime je stvoren prostor za različite zloupotrebe”, navode iz ASK.

Konkretno, pojašnjavaju. a kada je u pitanju član 5 Odluke koji se odnosi na sastav Nacionalnog savjeta, Agencija je ukazala da njime nije definisana jasna struktura Savjeta kroz određivanje broja njegovih članova, te kriterijumi po kojima će se vršiti njihov izbor, odnosno razrješenje.

“Time su ostavljena široka dikreciona ovlašćenja predlagaču da paušalno utvrđuje broj članova Savjeta, kao i da imenuje i razrješava njegove članove proizvoljno, u nedostatku kriterijuma. Kako se u članu 5 stav 2 Odluke navodi da je potpredsjednik Vlade, po pravilu, predsjednik Savjeta, što je ujedno i jedini „okvirni“ kriterijum za izbor člana Savjeta, Agencija smatra neopravdanim korišćenje zakonske mogućnosti izuzetka koji je ostavljen u ovom članu, te razrješenja predsjednika Savjeta iako obavlja funkciju potpredsjednika Vlade”, ističu u ASK i dodaju da  ovakvi postupci duboko zadiru i u vladavinu prava i ugrožavaju povjerenje građana u rad javne uprave.

Krivokapić je Abazovića smijenio sa mjesta Nacionalnog savjeta za borbu protiv korupcije na visokom nivou neopravdana i sebe imenovao za tu poziciju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve