Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

ASK: Carević prekršio zakon, istovremeno bio na čelu Opštine i ”Carinvesta”

Carević je u reagovanju na odluku kazao da se radi o situaciji koja se može tretirati kao omaška registra i pogrešnog jezičkog tumačenja statusnih odluka, dok iz ASK-a poručuju da takav iskaz Carevića ne prihvataju

Predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević prekršio je Zakon o sprječavanju korupcije time što u zakonskom roku nije prenio upravljačka prava u firmi “Carinvest” na drugo fizičko lice, kako bi ih to lice u svoje ime a za račun javnog funkcionera vršilo do prestanja njegove javne funkcije, saopšteno je iz Agencije za sprječavanje korupcije.

Carević je na taj način prekršio član 10 stav 1 Zakona o sprječavanju korupcije, koji ga obavezuje da u roku od 30 dana od dana izbora, postavljenja ili imenovanja na javnu funkciju, prenese svoja upravljačka prava u firmi “Carinvest” na drugo pravno ili fizičko lice.

Iz ASK-a navode da se uvidom u dokumentaciju Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS) može vidjeti da je Carević kao javni funkcioner u periodu od 09.01.2019. godine do 27.06.2020. godine i od 24.09.2020. godine do 17.03.2021. godine istovremeno obavljao funkciju predsjednika Opštine Budva i dužnost ovlašćenog zastupnika u privrednom društvu ,,Carinvest” čiji je ujedno i osnivač, što je u suprotnosti sa članom 13 Zakona o sprječavanju korupcije.

Carević je u reagovanju na odluku kazao da se radi o situaciji koja se može tretirati kao omaška registra i pogrešnog jezičkog tumačenja statusnih odluka.

Iz ASK-a poručuju da takav iskaz Carevića ne prihvataju jer se takav stav zasniva na dvije činjenice, da od stupanja na funkciju nije postupao u bilo kom zastupničkom svojstvu u odnosu na navedeno privredno društvo i da mu je od momenta razrješenja sa funkcije izvršnog direktora prestalo i zastupničko svojstvo što se lako uočava iz Odluke, koja je sprovedena u Registru 2018. godine.

Kazna za one koji na vrijeme ne prenesu upravljačka prava, iznosi od 500 do 2.000 eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
ASK: Carević prekršio zakon, istovremeno bio na čelu Opštine i ”Carinvesta” – CG Vijesti
27.07.2021-13:51 13:51

[…] Aktuelno […]