Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Armenko, Vukčević, Ružičić i Novaković kandidati za sudije Ustavnog suda

Za ove kandidate glasalo je sedam poslanika Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Građanskog pokreta URA i Demokrata

Ustavni odbor utvrdio je listu od četiri kandidata za sudije Ustavnog suda čija su imena upućena Skupštini na odlučivanje. Riječ je o kandidatima Snežani Armenko, Iliji Vukčeviću, Jeleni Ružičić i Jadranki Novaković.

Za ove kandidate glasalo je sedam poslanika Demokratskog fronta, Socijalističke narodne partije, Građanskog pokreta URA i Demokrata.

Andrija Popović (LP) kazao je na startu današnje sjednice da očekuje da će se prostom većinom od sedam poslanika, četiri kandidata poslati na plenum “što je osuđeno na propast”. Nakon glasanja je kazao da su se ostvarile njegove sumnje te da su kandidati izabrani preglasavanjem.

– Znamo da su to vaši kandidati. Nije došlo do dijaloga, svi znamo da ti kandidati vjerovatno neće doći do 54 poslanika, dvotrećinske većine na plenumu. Još jednom smo osudili na propast javni poziv. Ali eto, možda se desi i neko čudo. Samo bih vas upozorio da kršimo zakon o Ustavnom sudu. Ne znam ni koliko je validno ovo glasanje – rekao je Popović i pozvao se na član 10 zakona koji govori o zastupljenosti pripadnika manjinskih naroda.

Predsjednica Odbora, SImonida Kordić je ustvrdila da nije riječ o imperatvnoj, već o normi koja je upućujuća.

Poslanik Demokrata, Vladimir Martinović smatra da ne treba prejudicirati unaprijed odluke.

– Ako imamo neke kandidate na plenumu, onda će svi glasnogovornici koji su za evropski put pokazati svoje pravo lice – rekao je on.

Frontov poslanik, Slaven Radunović je rekao da ovo nisu ničiji kandidati već da je riječ o ljudima koji mogu da zadovolje sve zahtjeve građana i da se na intervjuima, pored nekih drugih, to pokazalo.

– Bilo ih je i sedam, osam, imamo četiri kandidata i priliku da popunimo Ustavni sud do kraja i ispunimo jedan od važnih zadataka kako bi se stanje u Crnoj Gori dovelo u bolji položaj – smatra Radunović.

Danijel Živković iz Demokratske partije socijalista je rekao da je postignut konsenzus većine od 30. avgusta bez mogućnosti da se i drugi politički subjekti izjasne o predlozima i pokuša postići dogovor.

O kandidatima će se Skupština na sjednici izjasniti 21. oktobra.

Iz Ustavnog odbora ranije je saopšteno da je za sudije Ustavnog suda konkurisalo 17 kandidata. Za tu funkciju su se kandidovali Snežana Armenko, Alija Beganović, Tatjana Bulatović, Ilija Vukčević, Sulejman Guči, Dragana Đuranović, Azra Jasavić, Snežana Jonica i Jovan Kojičić. Kandidati za sudije Ustavnog suda su i Sanja Maslenjak, Jadranka Novaković, Zdenka Perović, Mirjana Popović, Ivan Radojičić, Branislav Radulović, Enesa Rastoder i Jelena Ružičić.

Ustavni sud, od ukupno sedam, trenutno ima samo tri člana i nema kvorum za odlučivanje.

Predsjednik suda je Budimir Šćepanović, a članovi Milorad Gogić i Desanka Lopičić. Miodrag Iličković je sredinom septembra ispunio uslove za penziju. Početkom godine penzionisan je Dragoljub Drašković, a ranije Hamdija Šarkinović i Mevlida Muratović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve