Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Armenko: Ustavni sud djelimično sam kriv za percepciju u javnosti; Beganović: Što prije smanjiti broj ustavnih žalbi

Na današnjoj sjednici Ustavnog odbora saslušani su Snežana Armenko i Alija Beganović

Na današnjoj sjednici Ustavnog odbora saslušana su dva kandidata za sudije Ustavnog suda.

Prijavljeno je 19 kandidata, a Odbor će saslušavati po dva dnevno.

Kandidatkinju Snežanu Armenko poslanica Pavićević pitala je koliko dosadašnje iskustvo može koristiti ukoliko bude odabrana te kakva seslika o radu Ustavnog suda prikazuje u medijima i šta bi se moglo promijeniti povodom bolje transparentnosti.

“Kroz rad sam uočila manjkavosti sistema. Što se tiče percepcije javnosti o sudu u mnogome je doprinio sam sud svojom netransparentnošću. Mislim da nije dovoljno osnaženo načelo javnosti”, kazala je kandidatkinja.

Dodaje da Ustavni sud mora imati bolje odnose s medijima.

Poslanik Popović pitao je kandidatkinju da li podržava Crnu Goru na EU putu te da li su lokalni izbori uopšte mogu održati.

Armenko je rekla da podržava Crnu oru na putu ka EU.

“Vjerujem da ćete uspjeti da se dogovorite oko kandidata, kako bi Ustavni sud što prije biti funkcionalan i kako bi lokalni izbori bili sprovedeni u skladu sa zakonom”, kazala je Armenko.

Vladimir Martinović je pitao kandidatkinju da li su zetski zakoni u skladu s Ustavom.

“Osnovno načelo je da je građanin nosilac suvereniteta i nijedna vlast ne bi smjela biti iznad društva. Vrlo bih detaljno analizirala odluku o ustavnosti ovih zakona”, kazala je kandidatkinja.

Martinović je pitao i da li po njenom mišljenju temeljni ugovor podliježe ustavno-sudskoj kontroli.

“Treba prvo ocijeniti da li je ili nije u skladu s Ustavom, a pogotovo s obzirom na to da ne znamo sadržaj ugovora”, kazala je Armenko.

Zoronjić je pitala koliko je razumno vrijeme da se odgovori na zahtjev građana, koji je prikladan vremenski okvir.

“To su najčešće rokovi od par mjeseci, koji se nijesu baš poštovali”, kazala je kandidatkinja.

Martinović je pitao i da li po njenom mišljenju temeljni ugovor podliježe ustavno-sudskoj kontroli.

“Treba prvo ocijeniti da li je ili nije u skladu s Ustavom, a pogotovo s obzirom na to da ne znamo sadržaj ugovora”, kazala je Armenko.

Zoronjić je pitala koliko je razumno vrijeme da se odgovori na zahtjev građana, koji je prikladan vremenski okvir.

“To su najčešće rokovi od par mjeseci, koji se nijesu baš poštovali”, kazala je kandidatkinja.

Poslanica Laličić pitala je kandidatkinju kako vidi položaj Ustavnog suda u institucionalnom sistemu.

“Ustavni sud štiti pravo kad je povrijeđeno. On ne bi smio da se bavi utvrđivanjem činjenica, osim ako ne dolazi do povrede ustavno garantovanih prava”, kazala je Armenko.

Poslanik Škrelja pitao je kandidatkinju o statusnom položaju Ustavnog suda, kao suda svih sudova te da li je dovoljno iskazana briga prema toj instituciji od strane države, ako u obzir uzmemo činjenicu da sud nema budžet i kako gleda na situaciju da smo dovedeni u položaj da ostajemo bez Ustavnog suda u punom kapacitetu, koga bi okrivili za to.

“Treba jačati finansijsku nezavisnost sudija ustavnog suda, ali ne želim da gledam ko je kriv”, kazala je kandidatkinja.

Kandidata Beganovića, koji je saslušan i prethodnog puta, Zoronjič je pitala na koji način bi unaprijedio rad u Ustavnom sudu i smanjio broj ustavnih žalbi.

“Prvo bih insistirao da se oformi Odjeljenje sudske prakse, kako bi se smanji broj ustavnih žalbi”, kazao je Beganović.

Poslanica Pavićević pitala je kandidata šta je bio razlog da se prijavi.

“Razlog je napredovanje u profesionalnoj karijeri, smatram da mogu da pariram kao jedan od kandidata”, odgovorio je Beganović.

Marinović je pitao kandidata da li je temeljni ugovor podložan ustavno-sudskoj kontroli.

“Konkretno oko ugovora zaista ne mogu da zauzmem mišljenje, a Ustavni sud je zauzeo stav prilikom odlučivanja o ugovoru s islamskom zajednicom, pa mislim da bi morao odlučiti jednako u svim sličnim situacijama”, naveo je Beganović.

Poslanik Popović pitao je kandidata o ustavnosti ugovora sa SPC.

“Prilikom zauzimanja pravnog stava postoji mnoštvo stavki koje treba uzeti u obzir, s druge strane imajući u vidu činjenicu da sam sudija i da mogu doći u situaciju da odlučujem u ovome, sad ne mogu odgovoriti jer bi to bilo prejudiciranje”, kazao je Beganović.

Poslanik Raičević pitao je kandidata da li treba mijenjati broj sudija Ustavnog suda i način njihovog izbora.

“Oko broja sudija ne znam da li bi se trebao povećavati, lai bi zakon o Ustavnom sudu trebao da pretrpi određene izmjene”, kazao je kandidat.

Poslanica i predsjedavajuća odborom Simonida Kordić pitala je kandidata o velikom broju ustavnih žalni i djelotvornosti ustavne žalbe.

“Svi sudovi sude, samo Ustavni sud štiti prava. Što prije moramo smanjiti broj žalbi, kako jeEvropski sud ne bi proglasio nedjelotvornim pravnim lijekom”, kazao je Beganović.

Odbor će nastaviti sa saslušanjima sjutra u 12 sati.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve