Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Ardeleanu – Injac: Članstvo u NATO potvrda velikog napretka Crne Gore

Injac je pozdravila i spremnost Rumunije da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori u procesu evropskih integracija, kao i na jasnoj podršci politici proširenja EU na Zapadni Balkan

Članstvo Crne Gore u NATO savezu je potvrda velikog napretka zemlje i uspješno sprovedenih reformi u sektoru odbrane i drugim relevantnim oblastima, ocijenio je novi ambasador Rumunije u Crnoj Gori Matei Viorel-Ardeleanu na današnjem sastanku sa ministarkom odbrane Oliverom Injac.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, Injac je čestitala ambasadoru na novoj dužnosti i zahvalila na sveobuhvatnoj podršci koju Rumunija u kontinuitetu pruža resoru odbrane i Vojsci Crne Gore.

“Injac je povodom sadržajne bilateralne saradnje dvije zemlje u oblasti odbrane izrazila očekivanje da će i u narednom periodu biti prilike za dodatno unaprjeđivanje i razvijanje, u skladu sa obavezama koje proizlaze iz članstva u NATO. Ministarka je informisala ambasadora o aktuelnim planovima i prioritetima Ministarstva odbrane za dalji razvoj odbrambenog sistema, te naglasila posvećenost Crne Gore očuvanju stabilnosti i bezbjednosti regiona, kroz razvijanje i unapredjenje regionalne saradnje”, navode u Ministarstvu.

Injac je pozdravila i spremnost Rumunije da nastavi sa pružanjem podrške Crnoj Gori u procesu evropskih integracija, kao i na jasnoj podršci politici proširenja EU na Zapadni Balkan.

Ardeleanu je istakao uvjerenje da će bilateralna saradnja dvije zemlje nastaviti da se produbljuje utvrđenom dinamikom, te potvrdio namjeru Rumunije da i u narednom periodu bude snažan partner Crnoj Gori, posebno na polju evropskih integracija.

“Aagovornici su se osvrnuli i na pandemiju virusa COVID-19, koja trenutno predstavlja najveći izazov na globalnom nivou i istakli važnost međusobne solidarnosti i podrške kao najznačajnijeg oružja za prevazilaženje istog”, dodaju u Ministarstvu.

Sastanku je prisustvovao i izaslanik odbrane Rumunije za Crnu Goru, pukovnik Lovin Šerban.

Šerban se u odvojenim susretima sastao i sa generalnim direktorom Direktorata za odbrambenu politiku i planiranje, general-majorom Rajkom Pešićem, kao i sa vršiocem dužnosti zamjenika načelnika Generalštaba Vojske Crne Gore, pukovnikom Aleksandrom Pantovićem.

“Tokom sastanka Pešića i Šerbana iskazano je zadovoljstvo po pitanju dosadašnje saradnje Crne Gore i Rumunije u oblasti odbrane, kao i očekivanje da će aktivnosti predviđene Planom bilateralne saradnje za 2021. godinu uticati na dodatno unapređenje iste”, ističu u Ministarstvu.

Pešić je istakao važnost očuvanja kontinuirane saradnje imajući u vidu da Rumunija, kao NATO saveznica i dio evropske porodice, može doprinijeti snažnijem profilisanju Crne Gore na njenom evropskom putu.

“Pantović i Šerban razgovarali su o aktuelnim mogućnostima zajedničkog učešća na vojnim vježbama, doprinosu dvije zemlje NATO komandnoj strukturi, kao i podršci koje dvije zemlje pružaju u okviru međunarodnih misija”, zaključuju u Ministarstvu odbrane.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve