Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Apelovali na poslanike Evropskog parlamenta da upute hitnu preporuku Crnoj Gori da omogući izbor Narodne skupštine

''Gospodo poslanici Evropskog parlamenta, ako želite da pomognete građanima Crne Gore da neposredno odlučuju, onda uputite hitnu preporuku Crnoj Gori da u skladu sa Ustavom i međunarodnim propisima, koje je prihvatila, omogući građanima izbor Narodne skupštine, čije će poslanike građani birati neposredno, direktno, kao što to pravo ostvaruju birači u vašim državama''

Predstavnici Građanske akcije apelovali na poslanike Evropskog parlamenta da upute hitnu preporuku Crnoj Gori da u skladu sa Ustavom i međunarodnim propisima omogući izbor Narodne skupštine, čije će poslanike građani birati neposredno.

Predstavnik Građanske akcije, Božidar Vujičić, povodom organizovanja Skupštine građana u crnogorskom parlamentu, kazao je da su građani Crne Gore u potpunosti isključeni iz procesa odlučivanja, jer ne mogu da ostvare nijedan, od dva, Ustavom određena načina odlučivanja.

Božidar VUJIČIĆ, predstavnik “Građanske akcije”

“Ne mogu neposredno da biraju poslanike za Skupštinu, jer biraju izborne liste i ne mogu da odlučuju na referendumu, jer Crna Gora nema Zakon o referendumu. Gospodo poslanici Evropskog parlamenta, ako želite da pomognete građanima Crne Gore, kao što ste pomogli građanima Albanije i Kosova, da neposredno odlučuju, onda uputite hitnu preporuku Crnoj Gori da u skladu sa Ustavom i međunarodnim propisima, koje je prihvatila, omogući građanima izbor Narodne skupštine, čije će poslanike građani birati neposredno, direktno, kao što to pravo ostvaruju birači u vašim državama”, poručio je Vujičić u izjavi za PR Centar ispred Skupštine Crne Gore.

Smatra da su poslanici Skupštine Crne Gore izabrani sistemskom korupcijom i diskriminacijom biračkog prava.

“Poslanike nisu birali građani već lideri partija, 80 odsto poslanika dobilo je siguran mandat na dan objavljivanja izborne liste, mjesec prije izbora. Jasno je da se korumpirani poslanici ne mogu boriti protiv korupcije, već suprotno, njihov zadatak je da učestvuju u stvaranju nove korupcije, da štite interes lidera i partije, a ne interes građana”, rekao je Vujičić.

Poslanicima Evropskog paralamenta poručio je da direktno podržavaju “sistemsku korupciju i diskriminaciju biračkog prava”.

“Vi podržavate neustavnu Skupštinu, učestvujete u prevari građana Crne Gore, navodno se zalažete za neposredno učešće građana u procesu odlučivanja, a ustvari pomažete korumpiranim poslanicima Skupštine da sakriju od građana izbornu prevaru, odnosno da se i dalje uskraćuje građanima pravo da neposredno biraju poslanike”, izjavio je Vujičić.

Rekao je da Evropska unija može da ostvari što god želi u Crnoj Gori, ali da treba da zna da nisu svi građani Crne Gore korumpirani i zbog ličnih interesa spremni na sve, pa i da ustavno pravo da neposredno biraju poslanike prepuste lideru partije.

“Nisu svi neznaveni da neznaju ono što su naši preci znali prije 115 godina, kad su prvi put birali poslanike, šta znači neposredno biračko pravo, da je to pravo da se glasa za kandidata na izbornoj listi, a ne za izbornu listu.  Na kraju, ako iskreno želite građane Gore u vašem društvu, nemojte nas omalovažavati na ovaj način, bolje da nam uopšte ne pomažete nego da na ovaj način učestvujete u izbornoj prevari građana”, poruka je Vujičića.

Predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije PIR Crne Gore, Momir Joksimović, čestitao je crnogorskom paralamentu i njegovom predsjedniku Aleksi Bečiću što je, kako je rekao, učinio da crnogorska Skupština bude prvorazredna parlamentarna institucija na Balkanu.

Momir JOKSIMOVIĆ, predsjednik Partije penzionera, invalida i restitucije PIR Crne Gore

“To nije nimalo lako. Ako je to uspio, onda bih zamolio poslanike i gospodina Bečića da se izrade novi izborni zakoni, uredi birački spisak i pripreme novi izbori na osnovu pravila koje daje najveći pravni akt, a to je Ustav, i to član- 45 jednako pravo glasa i član 83 da se poslanici biraju neposrednim i tajnim glasanjem. Zato molim poslanike koji su naslijedili tragičnu prošlost i kriminalni režim, da smognu snage i da rade na izradi novih zakona i pravila”, rekao je Joksimović.

Smatra da treba podržati Bečićev predlog da se svi izbori održe u jednom danu, jer to je, kako je dodao, demokratično i dobro.

“Zašto danas biramo poslanike posrednim putem, pa oni ne odgovaraju građanima? Danas sretnete poslanika, a on neće da vam se javi, a da ste ga birali neposredno trčao bi sa druge strane ulice da vas pozdravi i izađe u susret. Važno je da oni odgovaraju svojim liderima. Nema narodnih predstavnika, a ni slobode i demokratije, dok narod ne bude slobodno birao svoje predstavnike”, poručio je Joksimović.

Kazao je da narod teško živi i da šume, pašnjaci, i sve što nije privedeno namjeni treba da se vrati građanima, “a to može lako, jednostavno i bezbolno”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve