Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Apel Eskobaru: Crkva Srbije vodi prljavu borbu, pomozite nam da prevaziđemo krizu

Zajedničko obraćanje PKS, Crnogorskog pokreta, Crnogorskog proljeća, Ujedinjenih Crnogoraca i MI

Patriotsko komitski savez, Crnogorski pokret, Crnogorsko proljeće, Ujedinjenje Crnogoraca i Montenegro International, uputili su zajednicki apel Gabrijelu Eskobaru.

Apel prenosimo u cjelosti:

Poštovani gospodine Eskobar,

Prepoznajući u Vama i u predsjedniku Amerike, gospodinu Dzozefu Bajdenu, iskrene i više puta dokazane prijatelje Crne Gore, obraćamo Vam se u ime dijela crnogorske opozicije i nevladinih organizacija s ciljem da Vam približimo političku situaciju u Crnoj Gori, u nadi da ćete imati sluha za istu.

Crna Gora, kao mala država, prethodne izborne godine je bila izložena hibridnom napadu koji je rezultirao preotimanjem (a ne osvajanjem) vlasti u Crnoj Gori od strane antidržavnih snaga. Te antidržavne snage su u predizbornom postupku podržavale Srbija i Rusija.

Navedeno potkrepljujemo sljedećim činjenicama:

1) U birački spisak Crne Gore upisan je veliki broj birača iz Srbije i Republike Srpske, koji po zakonu nemaju pravo glasa u Crnoj Gori. Prema zvaničnim informacijama CEMI (Centar za monitoring izbora) u Opštini Herceg Novi nalazilo se 10,55% takvih nezakonitih birača,a čak je i Državna izborna komisija konstatovala da je u hercegnovski birački spisak, upisano 1.973 birača sa biračkim pravom i u Srbiji, koji nijesu imali pravo da glasaju na izborima u Crnoj Gori. Prethodno je takvih birača registrovano 927 i na lokalnim izborima u Nikšiću, čime su stranke vlasti, koje su im obezbijedile prevoz i novac za boravak, u startu bile u prednosti nad suverenističkim blokom. Za ostale gradove CEMI nije uspio provjeriti birački spisak, jer je u međuvremenu Srbija zatvorila svoju bazu podataka o biračima. Tek prije nekoliko dana MUP CG je saopštio da je izvršio brisanje 8.438 lica iz biračkog spiska, koji su, nelegalno, bili upisani u njega; pitanje je samo koje građane?

2) U izbornom procesu u Crnoj Gori direktno se umiješala crkva Srbije lobirajući kod građana za koga da glasaju (manipulišući vjerskim osjećanjima građana). Nakon ostvarenog izbornog rezulatata, crkva Srbije je predložila sadašnjeg premijera Crne Gore za tu funkciju i u manastiru Ostog dogovorila novi sastav Vlade. Prema javnom kazivanju jednog od predstavnika sadašnje vladajuće većine, crkva Srbije im je tražila sedam mjesta u Vladi, ali je uspjela osigurati dva.

3. Nakon tako osvojene (otete) vlasti, nova vladajuća većina godinu dana u kontinuitetu sprovodi represiju i revanšizam nad ostalim građanima Crne Gore. Tako je, između ostalog, izvršen udar na školstvo, u kome je, za jedan dan, smijenjeno oko 500 direktora i pomoćnika direktora crnogorskih škola i vrtića, izabranih u vrijeme prethodne vlasti. Smijenjeni su, čistkom i bez pravnog osnova, svi pomoćnici direktora policije, zdravstvenih ustanova, direktori javnih preduzeća, njihovi pomoćnici, kulturni stvaraoci tih institucija, bez obzira na to što su mnogi veoma profesionalno obavljali svoj posao. Ulaznica za posao je bila i sada je potvrda od crkve Srbije da su bili učesnici litija ili rođačke i partijske veze. Koliki je razmjer štete pokazuje podatak da je više od 350 školovanih policijskih kadrova nerasporedjeno jer se izjašnjavaju kao nacionalni Crnogorci. Drugi, još gori podatak je da je Crna Gora država sa najvećim brojem umrlih od posljedica covid 19, jer su stručni i obučeni kadrovi za ovu bolest jednostavno maknuti sa pozicija odlučivanja.

4.Crkva Srbije je, uz pomoć represivnih mjera i prekomjerne upotrebe sile, 5. septembra na Cetinju, crnogorskoj prijestonici, u crnogorskom vjerskom objektu, simbolu crnogorske državnosti-Cetinjskom manastiru, inače vlasništvu prijestonice Cetinja, ustoličila svog mitropolita. Nekoliko dana nakon završetaka burnih događaja koji su mogli prerasti u početak građanskih sukoba sa nesagledivim posljedicama, aktuelna vlast je nezakonito, ponovo zloupotrebom službenog položaja, vjerski objekat na Cetinju, protuzakonito upisala u Katastar kao vlasništvo crkve Srbije. Ovom prilikom ukazujemo na prevaru koju sprovodi crkva Srbije ubjeđujući međunarodnu javnost da se u Crnoj Gori vodi borba protiv hrišćana, što je notorna laž! Istina je da crkva Srbije vodi veoma prljavu borbu protiv nacionalnih crnogorskih hrišćana, crnogorskog identiteta i crnogorske crkvene imovine , pokušavajući da otme od države silom i katastarskim prevarama, upisujući se kao vlasnik imovine, bez ijednog validnog dokumenta.

5.Srbija po treći put u istoriji pokušava izvršiti prekrajanje granica na Balkanu s ciljem da stvori veliku Srbiju, ugrožavajući pritom nezavisnost susjednih država.Slijedeći tu ideju, Srbija je hibridnim ratom uspjela oteti vlast u Crnoj Gori i na toj poziciji uspjela instalirati svoje poslušnike koji već godinu dana rade protivno interesima nezavisne države Crne Gore. Kao rezultat navedenih promjena, u Crnoj Gori je nastala velika i zabrinjavajuća politička kriza koja se može riješiti jedino vanrednim parlamentarnim izborima. Da bi bili demokratski, a samim tim i prihvaćeni od svih građana Crne Gore, izborima bi trebalo da prethodi kontrola biračkog spiska pod nadzorom relevantnih međunarodnih organizacija i svih političkih aktera u Crnoj Gori.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve