Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

ANTIFAŠISTIČKI ODGOVOR: DPS se vraća u Skupštinu da bi glasali za smjenu Leposavića

Kako saznajemo iz izvora bliskih poslaničkom klubu DPS-a, razlog zbog kojeg će prekinuti bojkot je, kako nam je rečeno, ''jer su antifašističke i evropske vrijednosti za ovu partiju na prvom mjestu i iznad bilo kakvih dnevnopolitičkih pitanja koliko god ona značajna bila''

Poslanici Demokratske partije socijalista (DPS) prekinuće privremeno bojkot plenarnih zasjedanja Skupštine Crne Gore i doći će na sjednicu na kojoj će se glasati za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića, saznaje portal Aktuelno.

Ako se za smjenu bude glasalo danas, DPS će doći na glasanje.

Kako saznajemo iz izvora bliskih poslaničkom klubu DPS-a, razlog zbog kojeg će prekinuti bojkot je, kako nam je rečeno, ”jer su antifašističke i evropske vrijednosti za ovu partiju na prvom mjestu i iznad bilo kakvih dnevnopolitičkih pitanja koliko god ona značajna bila”.

”DPS dolazi u plenarnu salu gdje će glasati za smjenu Leposavića i zatim izaći. Poslanici te stranke žele da ukažu da nemaju dilemu kada su osnovne evropske vrijednosti u pitanju”, rekli su nam izvori bliski poslaničkom klubu ove partije.

Poslanici crnogorskog parlamenta raspravljali su juče o predlogu razrješenja ministra pravde, manjinskih i ljudskih prava Vladimira Leposavića, a sjednucu je obilježila, blago rečeno, žestoka rasprava koja je na momente prijetila da preraste u incident.

Premijer Zdravko Krivokapić dostavio je 6. aprila Skupštini predlog za razrješenje Leposavića zbog njegovih stavova o negiranju genocida u Srebrenici koje je iznio u Skupštini.

Krivokapić je u obrazloženju naveo da je javno djelovanje Leposavića, od izbora na funkciju ministra do dana podnošenja predloga za njegovo razrješenje, u velikoj mjeri odstupalo od zvaničnih stavova Vlade i sporazuma potpisanog u septembru prošle godine.

Iz Demokratskog fronta kazali su da neće glasati za smjenu Leposavića, dok iz Demokrata poručuju da neće glasati za smjenu, ako to podrži Demokratska partija socijalista.

Demokrate su ovom prilikom u izuzetno nezgodnom položaju, jer ako ne budu glasale za smjenu Leposavića, moraće svoj postupak da objašnjavaju partnerima sa zapada.

Danas je takođe predviđeno da se glasa o Rezoluciji o genocidu u Srebrenici, koju vladajuća većina pokušava da ”razblaži” mnoštvom amandmana. Time bi napravili rezoluciju koja će se odnositi na sve zločine na prostoru bivše Jugoslavije ne samo na Srebrenicu.

Podsjetimo, poslanici DF-a, SNP-a, UCG-a i RP-a podnijeli su amandmane na Predlog Rezolucije o Srebrenici. U jednom od amandmana predviđeno je brisanje riječi genocid u Srebrenici i dodavanje riječi zločinima na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele bivše Jugoslavije, pa bi tako naziv Predloga Rezolucije glasio Rezolucija o zločinima na prostoru Bosne i Hercegovine i cijele bivše Jugoslavije.

Kako saznajemo, URA neće prihvatiti te amandmane jer ta stranka navodno podržava Rezoluciju o Srebrenici u onoj formi koju je predložila Bošnjačka stranka.

Jasno je da je  vladajuća većina duboko podijeljena po pitanju smjene Leposavića ali i Srebrenice, pa nakon glasanja u Skupštini treba očekivati dodatne turbulencije vlasti.

U.P.A.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

3 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Petar Pan
17.06.2021-07:20 07:20

Išćerati Demagoge na čistac. Da SVI znaju ko su i što su.

Safet
17.06.2021-09:16 09:16

Iscerati FUKARE na ciscenje ulica jedino im je to preostalo da se nema troska podrska za DPS ajmo CRNA GORO da se oslobodi CRNA GORA OD OKUPATORA CETNICKOG!

Zabjelo1965
17.06.2021-15:51 15:51

Vidim danas Demokrate napadaju DPS valjda ih omrzose jer ce ih scerati u cosak. Kad se bude glasalo za ili protiv smjene Leposavica moraju da se izjasne i pokazu svoje pravo lice. Citav svijet ce vidjeti da oni mlate praznu slamu i nemaju nista demokratskog u sebi. Oni su najveci ljigavci od svih. Mijenjaju misljenje i pricu po potrebi, onako kako misle sta bi im najvise glasova donijelo. Po meni su oni za Crnu Goru opasniji od DF i ostalih prosrpskih stranki, nemaju nista zajednicko sa grdjanskom strankom. Oni ustvari citavo vrijeme vode izbornu kampanju li da ce surta na… Pročitaj više »