Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Angažman: Demokrate hoće da otmu Frontu srpske glasove

Dan prije odluke o napuštanju Odbora, Demokrate su se oglasile saopštenjem za javnost tvrdeći da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nije prihvatljiv ni za jednu crkvu ili vjersku zajednicu u Crnoj Gori.

Poslanici Demokratske Crne Gore napustili su sjednicu Odbora za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva i saopštili da neće učestvovati u radu tog tijela dok iz skupštinske procedure ne bude povučen Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da su koordinatori radnih odbora iz reda opozicije završili posao u utvrđenom roku i definisanom obimu i tako pokazali snažnu zainteresovanost, kao i riješenost da u Crnoj Gori dođe do sveobuhvatne reforme izbornog zakonodavstva, optužujući DPS da se bavi produkovanjem novih podjela i svađa.

“Demokrate neće učestvovati u radu Odbora za izborne reforme dok se ne povuče neustavni Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti. Pozivamo pripadnike svih vjera i nacija na zajedništvo, slogu i mir”, naveo je Koprivica.

Dan prije odluke o napuštanju Odbora, Demokrate su se oglasile saopštenjem za javnost tvrdeći da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica nije prihvatljiv ni za jednu crkvu ili vjersku zajednicu u Crnoj Gori.

Za Demokratsku partiju socijalista, napuštanje rada u Odboru zbog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti predstavlja pokušaj je da se steknu jeftini politički poeni i da se otme dio nacionalističkih glasova od Demokratskog fronta. To isto smatraju i sagovornici Dnevnih novina, koji nemaju dilemu da iza zahtjeva Demokrata stoji, sa jedne strane instrukcija SPC, a sa druge namjera da se Frontu uzme dio srpskih glasova. Što se tiče crnogorskih poslanika, reakcije su različite.

Poslanik DPS-a Andrija Nikolić rekao je da bi volio da mu je neko iz Demokrata objasnio kakve veze ima Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti sa izbornim zakonodavstvom i procesom. On je pitao da li u Odboru razgovaraju jezikom ultimatuma, politike ili jezikom funkcionalnosti izbornog procesa. Nikolić je istakao da zakon o slobodi vjeroispovijesti nije predmet Odbora za izborne reforme.

Predsjednik Odbora za izborne reforme Branimir Gvozdenović kazao je da je bilo dosta raznih uslovljavanja. DPS je, kako je naveo, pokazao maksimalnu toleranciju, u interesu unapređenja izbornog zakonodavstva.

Koordinator radnog odbora 2 Genci Nimanbegu kazao je da mu je žao što rad Odbora za izborne reforme na kraju dobija ovakvu dimenziju.

“Vidi se da je gotovo nemoguće završiti posao do 18. decembra. Poraz je ako u Crnoj Gori nemamo politički dijalog”, rekao je Nimanbegu.

Koordinator radnog odbora 4 Neđeljko Rudović kazao je da je razočaran raspletom situacije i da u ovom trenutku ne postoji nijedan zakonski akt koji je važniji od izbornog zakonodavstva i dogovora o izbornim uslovima.

“Koliko god neko mislio, to nije ni zakon o slobodi vjeroispovijesti”, naveo je Rudović. Rudović je apelovao na ključne političke aktere da pokušaju da prevaziđu ovu situaciju.

“Ništa se neće promijeniti ni ako Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti bude na dnevnom redu u januaru ili februaru”, kazao je Rudović.

Poslanik Socijaldemokratske partije Ranko Krivokapić kazao je da je atmosfera povjerenja preduslov za dogovor.

“Iz ovakve atmosfere neće biti nikakvog dogovora”, smatra Krivokapić.

Koordinatorka radnog odbora 1 Marta Šćepanović kazala je da je taj radni odbor postigao ozbiljan napredak.

“Danas kada smo praktično na korak od rješenja i usaglašavanja prekida se rad zbog zakona koji nema nikakve veze sa izbornim procesima i zakonodavstvom”, rekla je Šćepanović.

Poslanik Socijaldemokrata Boris Mugoša saglasan je da Predlog zakona o slobodi vjeroispovijesti nema nikakve veze sa predmetom rada Odbora za izborne reforme. “Nema ucjenjivanja. Za razgovor i kompromis uvijek, za ucjenjivanje – nikad“, zaključio je Mugoša.

Članovi Odbora za izborne reforme na jučerašnjoj sjednici trebalo je da razmatraju predloge i nacrte zakona i drugih akata koje su pripremili radni odbori.

DPS: Jeftina kalkulacija

Napuštanje rada u Odboru zbog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti pokušaj je da se steknu jeftini politički poeni i da se otme dio nacionalističkih glasova od Demokratskog fronta, ocijenjeno je iz Demokratske partije socijalista. Poslanik DPS-a Miloš Nikolić rekao je da je sjednica pokazala da na opozicionoj strani političke scene, dominantno od Demokratske Crne Gore, ne postoji dovoljan nivo ozbiljnosti i zrelosti da se postignu ozbiljni politički kompromisi.

“Napuštanje rada u Odboru zbog Predloga zakona o slobodi vjeroispovijesti i uvjerenja i pravnog položaja vjerskih zajednica predstavlja jedan običan alibi i predstavlja zapravo pokušaj da se steknu neki jeftini politički poeni i da se otme dio prije svega nacionalističkih glasova i nacionalističkih struktura od strane Demokratskog fronta”, ocijenio je Nikolić.

On je mišljenja da će takva, prije svega jeftina politička kalkulacija, zapravo voditi u dugotrajnu političku štetu koju će trpjeti kolege iz Demokratske Crne Gore.

“Ali to je nešto što je njihova odgovornost. Naša poruka je da se jezikom ucjena neće i ne može razgovarati sa Demokratskom partijom socijalista i sa vladajućom većinom”, poručio je Nikolić.

Kako je kazao, ono što se juče desilo je finalna faza opstrukcije tog procesa.

“A DPS će narednih dana izaći sa jasnim stavom povodom daljeg događaja vezano za ovo važno strateško pitanje kakva je reforma izbornog zakonodavstva”, zaključio je Nikolić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve