Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Andrijevica pita Bečića: Poštuju li Demokrate Crnu Goru samo na državnom nivou?

Postavljati ova pitanja Zdravku Krivokapiću, čini se, nema mnogo smisla, sve da je premijer, a ne samo mandatar. 

Andrijevica je opština na sjeveru Crne Gore. Većinu u lokalnom parlamentu ima koalicija Za budućnost CG (13 odbornika) i Demokrata (3 odbornika). Podsjetimo, nosioci te dvije liste, Zdravko Krivokapić i Aleksa Bečić potpisali su, zajedno sa Dritanom Abazovićem, Sporazum kojim su se, pored ostaloga, obavezali da neće dirati državne simbole.

Andrijevica pita Bečića: Poštuju li Demokrate Crnu Goru samo na državnom nivou?

Fotografije koje dobila Antena M od čitalaca otvaraju dilemu: je li Andrijevica u Crnoj Gori ili su Bečić i Krivokapić pogazili potpise na Sporazum. Jer, ova trobojka nije danas i nikad nije bila zastava Crne Gore, da bi se mogla podvaliti kao “tradicionalna”. A, kao što vidite, postavljena je ispred zvaničnih opštinskih institucija, ravnopravno sa zvaničnom državnom zastavom. Mimo Ustava CG i Zakona o državnim simbolima!

.

.

Džaba joj i ovaj patetični “zagrljaj” sa crnogorskom državnom zastavom, trobojka sa fotografije je samo dokaz plana da se i Andrijevica nađe u srBskom svetu.

Andrijevica je i centar slavnoga plemena Vasojevići. Značajan dio crnogorske istorije su iguman Mojsije Zečević, vojvoda Miljan Vukov, diplomata Gavro Vuković, đeneral Radomir Vešović… šta bi naša kultura bila bez Radovana Zogovića, a današnji rukomet bez Aleksandra Bakića..

Postoje, međutim, i oni koji o Vasojevićima govore kao o “najvećem srpskom plemenu”. U tom su slučaju Vasojevići i jedino srpskom pleme, jer srpski narod ne poznaje plemena kao oblik teritorijalnog, administrativnog organizovanja ili povezanosti pod drugim osnovama.

Kontrateža velikanima Vasojevića su provincijski plagijatori slavne plemenske istorije, besprizorni denuncijanti i primitivni skrnavitelji privatnosti, na opskurnim “mim” i privatnim fejsbuk stranicama. Iza kojih stoje, da sve bude tragičnije, likovi sa kademskim titulama i funkcijama u lokaloj samoupravi, doduše komšijskog grada. No, doći će i vrijeme da se ti “junaci” imenom predstave i suoče sa ljudima i porodicama kojima u kontinuitetu nanose uvrede.

 

.

.

.

Do tada ostaje suštinsko pitanje: da li je Aleksa Bečić, koji sa mjesta predsjednika Skupštine, izuzev proklizavanja u govoru na sahrani mitropolita Amfilohija, šalje prihvatljive poruke, ista ooba sa čela stranke koja u Andrijevici ističe tuđe simbole na zvaničnim mjestima? Ako jeste – koji je pravi Aleksa Bečić i šta je politika Demokrata prema državi Crnoj Gori i njenim ustavnim obilježjima?

Postavljati ova pitanja Zdravku Krivokapiću, čini se, nema mnogo smisla, sve da je premijer, a ne samo mandatar.

Kao što nema svrhe apelovati na (ne)postojeće Tužilaštvo da interveniše zbog govora mržnje na fejsbuk stranicama, kad su “tone” takvih izjava i objava već prošle mimo osnovnih i viših tužilaca, kao pored praznih zgrada u kojima su nekad stanovale državne institucije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve