Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Amfilohije u političkoj ofanzivi: Kad već opozicija ne može da nađe lidera, dobar je i mitropolit

Nakon sastanka mitropolita sa predstavnicima prosrpske opozicije u ponedjeljak veče na Cetinju, otklonjena je svaka dilema da iza, nazovi vjerskih, dešavanja stoji politička pozadina

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije od početka aktivnog djelovanja u Crnoj Gori prije 30 godina nije krio svoje političke aspiracije, pa je bilo samo pitanje vremena kad će litije i molebani koji se gotovo mjesec organizuju u crnogorskim gradovima pokušati politički da kapitalizuje.

Litija u Baru, FOTO: Svetigora

Nakon sastanka mitropolita sa predstavnicima prosrpske opozicije u ponedjeljak veče na Cetinju, otklonjena je svaka dilema da iza tih, nazovi vjerskih, dešavanja stoji politička pozadina.

Podsjetimo, Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije razgovarao je u ponedjeljak veče na Cetinju sa liderima Demokratskog fronta Andrijom Mandićem, Milanom Kneževićem i Nebojšom Medojevićem, poslanikom Ujedinjene Crne Gore Goranom Danilovićem i predsjednikom Socijalističke narodne partije Vladimirom Jokovićem.

Iako  je Mitropolija crnogorsko-primorska izdala demanti u kom tvrdi da “sastanka nije bilo”, veliki broj dobro upućenih izvora za Aktuelno je potvrdilo da se sastanak “i te kako održao, ali da Mitropolija želi da sve ostane pokriveno velom tajnosti”.

Ovaj demanti, na brzinu sklepan od Mitropolije, vjerodostojan je koliko i njihova ubjeđivanja da molebani i litije koje organizuju nijesu politički motivisani.

Pridobiti Bečića

Jasno je da je Amfilohije krenuo da sprovodi svoj plan ujedinjavanja opozicije, a sastanak na Cetinju je prvi od mnogih koji će uslijediti.

Sa jednog od sastanaka u organizaciji pokreta “Odupri se”

Kako saznaje Aktuelno iz dobro obavještenih izvora, za mitropolita, koji se nameće kao vodeća politička figura među opozicionarima, za početak je važno da se održi kontinuitet zajedničkih akcija kamufliranih u proteste i litije SPC kojima se traži povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Krajnji cilj je ujedinjenje opozciije oko Amfilohijevih vjersko-političkih ideja, kada već nijedan političar opozciije nema harizmu da to učini na regularan, demokratski, građanski način.  Osnovni problem koji se u političkom konceptu mitropolije nameće je – kako pridobiti Demokrate i Aleksu Bečića da se priključe ovom planu?

To neće biti nimalo lak posao. Jer, Bečić, iako pozvan na sastanak u ponedjeljak veče, nije došao zbog kalkulacija o tome koliko bi ovaj potez uticao na njegovu političku karijeru i ugled u stranim ambasadama.

Crkva najjači politički faktor

Politički analitičar Srđan Vukadinović kazao je u izjavi za Aktuelno da se sada jasno vidi da je crkva lider opozicije i najjači opozicioni politički faktor u Crnoj Gori.

Vukadinović

“Litije nemaju nikakve veze sa religijom. To su akcije u funkciji ostvarivanja političkih ambicija i krajnjeg cilja smjene DPS-a. Nema dileme da crkva nastoji da objedini sve protivnike DPS-a pod vjerskim religijskim korpusom”, rekao je Vukadinović.

On smatra da će i Demokrate na kraju pristati na Amfilohijeve političke predloge, jer neće imati izbora.

“Okupiće ih Amfilohije sve, Demokrate moraju biti u tom loncu jer će u protivnom religijski centar da djeluje i oni neće dobiti glasove. Danas se politička opoziciona snaga ne manifestuje kroz djelovanje opozicionih partija već kroz hramove i litije”, ističe naš sagovornik.

Vukadinović upozorava da će DPS morati da “se okane salonske politike” i da će morati da se aktivno bori protiv “veoma angažovane i agresivne političke kampanje”.

“Najvažnije sada za DPS je da diže izborni cenzus na pet odsto, jer u suprotnom prijeti navala malih prosrpskih stranaka koje mogu da ugroze vlast”, rekao je Vukadinović.

Ističe da ovakvo djelovanje vjerskih zajednica nije ništa neuobičajeno u regionu i da Crna Gora nije jedini primjer da se vjera koristi u političke svrhe.

“Plan Amfilohija da okupi sve politčke stranke nije ništa novo. To rade i u Hrvatskoj i Bosni. Tamo fratri i hodže aktivno učestvuju u politici. SPC u Crnoj Gori se ne razlikuje mnogo od onoga što se radi u regionu gdje se zvanični vjerski obredi često pretvore u političke skupove. U Srbiji recimo nema potrebe za tim, jer oni koji su miljenici crkve dominiraju”, poručio je Vukadinović.

Amfilohije već pokušavao da miri opozicionare

Treba podsjetiti da je Demokratska Crna Gora Alekse Bečića prije više od dvije godine, u septembru 2017. pripremila platformu o saradnji sa Demokratskim frontom, Socijalističkom narodnom partijom i Demosom, a posrednik koji je trebalo da miri posvađanu opoziciju je i tada bio mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Na osnovu razvoja događaja poslije tog sastanka, lako je zaključiti da je Amfilohijeva misija pomirenja opozicionara žestoko podbacila. Da li će imati više uspjeha u ovom novom poduhvatu ostaje da se vidi.

B. Knežević

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve