Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Ambasadorka Turske: ”Izvor mira” je operacija protiv terorista, a ne Kurda

''Našim saveznicima smo mnogo ranije najavili ovu operaciju. Naša jedina želja je da u Siriji zavlada mir, da se očuva integritet te države, da se tamo uspostavi vladavina prava. Turska je ogromnu štetu imala od ratova u regionu''

Operacija Turske u Siriji nazvana “Izvor mira”, ima za cilj da eliminiše  “teroristički koridor” duž južne granice Turske. Cilj je da se zaštiti integritet Turske, ali i države Sirije. Operacija nije uperena protiv Kurda, jer Turska nije neprijatelj Kurda, već sa njima kao jedna porodica živi hiljadama godina, kaže u razgovoru za CdM ambasadorka Turske u Crnoj Gori Songul Ozan.

Songul Ozan

Turske vojske snage juče su započele vojnu operaciju “Izvor mira” sa ciljem uklanjanja pripadnika terorističke organizacije PKK/YPG i ISIL-a na sjeveru Sirije.

“Ovo je operacija protiv terorizma. Kako bi zaštitili integritet svoje zemlje, ali i Sirije, izvodimo operaciju “Izvor mira”. Nemamo pretenziju ni prema kojoj zemlji, već da spriječimo formiranje tog terorističkog koridora. Riješili smo da kažemo “Dosta je”!  Na hiljade naših ljudi je ubijeno. Ova teroristička organizacija pokušava da obmane javnost kako predstavljaju i da se bore za kurdski narod. To nije tačno. Oni su ubijali same Kurde, čak i kurdske bebe. U Turskoj ima oko četiri miliona izbjeglica, a među njima na stoitine i stotine Kurda. Mi nijesmo neprijatelji Kurda, mi sa njima živimo hiljadama godina, mi smo jedna  porodica. Borimo se samo protiv jedne terorističke organizacije. Ova borba je u okviru naših međunarodnih prava”, kazala je Ozan.

Ona je pojasnila kako se Turska od 1984. godine bori proptiv terorističke organizacije PKK.

“Na hiljade naših građana, što civila, što vojnika je ubijeno od strane te terorističke organizacije. Od 2011. godine, od kada je počeo rat u Siriji, stabilnost je dovedena u pitanje, ali i bezbjednosni rizici su povećani. PKK  teroristilčke organizacija na sjeveru Sirije je uspostavila svoje filijale. Turska ima najdužu granicu sa Sirijom od 900 kilometara. PKK je na tom potezu htjela da formira svoje terorističke jedinice. Ovo nije velika prijetnja samo za Tursku, već i za samu Siriju, ali i ovaj dio svijeta. Ovo je pitanje našeg opstanka”, pojasnila je ambasadorka Turske u Crnoj Gori.

”Cilj je da se zaštiti integritet Turske, ali i države Sirije”

Napominje da je ovo borba protiv terorizma, te da ne postoji dobar ili loš terorista.

“Oni su neprijatelji svih. Terorista nema vjeru, nema naciju. Našim saveznicima smo mnogo ranije najavili ovu operaciju. Naša jedina želja je da u Siriji zavlada mir, da se očuva integritet te države, da se tamo uspostavi vladavina prava. Turska je ogromnu štetu imala od ratova u regionu. Imamo četiri miliona izbjeglica, što je više nego što neke države imaju stanovnika. Potrošili smo 40 milijardi dolara u te svrhe.  Nijesmo tu imali veliku podršku EU, ali ni ostalih. Crna Gora je tokom ratova na prostoru bivše Jugoslavije otvorila vrata izbjeglicama pa će nas razumjeti. Naš cilj je da se operacija u Siriji uspješno završi i da se tu napravi bezbjedna zona. Naš cilj je da pravovremeno obavijestimo javnost i institucije Crne Gore kakva je naša misija, te da ovom operacijom želimo da sačuvamo mir”, pojasnila je Ozan.

”Našim saveznicima smo mnogo ranije najavili ovu operaciju. Naša jedina želja je da u Siriji zavlada mir, da se očuva integritet te države, da se tamo uspostavi vladavina prava. Turska je ogromnu štetu imala od ratova u regionu”

Ističe kako Turska svima žele da kaže šta se dešava.

“Borba protiv terorizma je jako bitna. Uvjerena sam da će svi uvidjeti da smo u pravu. Turska je važan faktor stabilnosti u svijetu. Rusija je naš značajan partner, kako politički, tako i ekonomski, SAD je naš saveznik strateški, a naš strateški cilj da budemo članica EU.  Naša operacja “Izvor mira” je u korist svih nas. Ovo će sve biti značajno sredstvo u nastojanju uspostavljanja stabilnosti u ovom dijelu svijeta. Borimo se protiv terorističkih orgainzacija da zaštitimo civile”, poručila je ambasadorka.

Svijet nije ostao nijem na operaciju truske na sjeveru Sirije.

Predsjednik SAD-a Donald Tramp izjavio je da je napad Turske na Siriju loša ideja i pozvao Ankaru da zaštiti vjerske manjine. Ruski predsjednik Vladimir Putin poručio je turskom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu da “dobro promisli” pred početak napada na sjever Sirije.

Šefica EU diplomatije, Federika Mogerini, pozvala je Tursku da prekine jednostranu vojnu akciju na sjeveroistoku Sirije.

IzvorCdM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve