Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Ambasadori zemalja partnera kolaboriraju s deklarisanim antizapadnim i proruskim faktorima u Crnoj Gori

''Evropski birokrati u ovih mjesec dana koncentrisani su na ispravljanje sopstvenih grešaka i pomoć Ukrajini. No njihov odnos prema jednoj drugoj zemlji, evropskoj NATO članici – Crnoj Gori – pokazuje da su iz agresije Putina na Ukrajinu malo što naučili''

Umjesto da se uključe u raskrinkavanje proruske i prosrpske propagande, čije su žrtve Crna Gora i njeni prozapadno orijentisani građani, ambasadori zemalja partnera kolaboriraju s deklarisanim antizapadnim i proruskim faktorima u Crnoj Gori, saopštila je grupa crnogorskih intelektualaca Boban Batrićević, Adnan Čirgić, Andrej Nikolaidis, Aleksandar Radoman, Đorđe Šćepović, Stefan Todorović.

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti

Dok se prije nepuna dva mjeseca Putinova vojska koncentrisala uz ukrajinske granice, većina zemalja EU i NATO saveza tvrdo je vjerovala u Putinova obećanja da ta demonstracija sile neće uskoro prerasti u brutalnu agresiju na suverenu državu Ukrajinu i njene građane.

Koliko su bili naivni i svojim birokratskim poslovima otuđeni od realnosti, svjedoče svakodnevne slike uništenih ukrajinskih gradova, ubijenih civila i branitelja napadnute zemlje.

Evropski birokrati u ovih mjesec dana koncentrisani su na ispravljanje sopstvenih grešaka i pomoć Ukrajini. No njihov odnos prema jednoj drugoj zemlji, evropskoj NATO članici – Crnoj Gori – pokazuje da su iz agresije Putina na Ukrajinu malo što naučili.

Umjesto preventivnoga djelovanja, sudeći po aktivnostima ambasadora tih zemalja u Crnoj Gori, njihovu reakciju možemo očekivati tek ako se proruske i prosrpske snage ovđe usude ili izvršiti agresiju na suverenu državu Crnu Goru ili preko svojih službi i paravojnih formacija izazvati unutrašnje krvave sukobe među crnogorskim građanima.

Umjesto da se uključe u raskrinkavanje proruske i prosrpske propagande, čije su žrtve Crna Gora i njeni prozapadno orijentisani građani, ambasadori zemalja partnera kolaboriraju s deklarisanim antizapadnim i proruskim faktorima u Crnoj Gori.

O tome svjedoče skandalozne izjave ambasadorke Velike Britanije gđe Medoks i SAD-a gđe Rajnke povodom Joanikijeve izjave o bezbožničkoj Crnoj Gori kao maloj Ukrajini te pohvala smjene bivšega i suprotno evropskoj proceduri izabranoga novoga glavnog specijalnog tužioca, favorita IN4S-a, od strane šefice Delegacije EU gđe Pope. Kao da se izruguju s Crnom Gorom i njenom nekad jasno zacrtanom proEU i proNATO politikom, ambasadori EU i NATO zemalja sarađuju s najradikalnijim protivnicima takve politike.

Svjedoči o tome i nedavna pośeta ambasadora Francuske gdina Timonijea rektoru UCG i Dritanu Abazoviću, o čemu se na sajtu UCG može pročitati ovo saopštenje: “Rektor UCG prof. dr Vladimir Božović i potpredsjednik Vlade CG Dritan Abazović potpisali su pismo namjere u kojem su iskazali Vladi Francuske spremnost i želju da Regionalni centar za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost bude u CG. Pismo namjere su predali ambasadoru Republike Francuske u CG NJ.E. Kristijanu Timonjeu, na danas održanom zajedničkom sastanku, u Rektoratu UCG. Riječ je o centru koji će biti ishod Sajber Balkan projekta Francuskog centra za ekspertizu bezbjednosti u Jugoistočnoj Evropi, koji je iniciralo francusko Ministarstvo za Evropu i vanjske poslove. Rektor Božović je kazao da je zajednički interes Univerziteta i Vlade CG da centar bude u CG te da je Univerzitet spreman da pruži podršku, kako u prostornim kapacitetima tako i u ljudskom potencijalu. U tom pogledu, kazao je, akademska zajednica bi dala svoj puni potencijal i bila snažan partner u realizaciji ovog projekta. Potpredsjednik Abazović je kazao da je konkurencija velika, da će aplicirati i druge države, ali da vjeruje da je CG idealno mjesto za ovaj centar.”

Podśećamo, rektor UCG Božović jedan je od ključnih ruskih i velikosrpskih faktora u CG, osnivač IN4S-a i bivši predśednik Matice srpske u CG, ustanove koja na CG gleda kao na dio Srpskoga sveta. (Da je Abazović ključni Vučićev političar u CG – na to više ne treba trošiti riječi.) 2015. godine na okruglom stolu Fonda strateške kulture Božović je, između ostaloga, izjavio: “U NVO sektoru, dakle nevladinom sektoru, informativni portal IN4S i mreža ‘NE U RAT, NE U NATO’ je već okupila sve prosrpske a time i rusofilske organizacije, tako da imamo tu prilično jasnu situaciju.

Međutim, najznačajniji i najvitalniji proruski društveni organizam u CG je SPC. To je ogromni potencijal koji Rusija nije iskoristila.

Dakle Rusija mora uzeti, ako želi Crnu Goru u zoni svog budućeg uticaja, aktivnije učešće u budućim političkim dešavnjima, a prije svega u pokušaju da se zaštiti taj najvitalniji subjekt, a to je SPC”.

Organizujući i Univerzitet po tim kriterijumima, uz pomoć Abazovićeve funkcionerke Rajke Glušice, predśednice Upravnoga odbora Univerziteta Crne Gore, Božović sad nudi jednoj NATO članici svoje proruske kadrovske potencijale za borbu protiv sajber kriminala i za sajber bezbjednost u CG?!

Pozivamo Nj. E. ambasadora Francuske da na tu skarednu ponudu dâ adekvatan odgovor uzevši u obzir otvoreno proruski rad predlagača Božovića.

Ako ne znate kakvu Crnu Goru želi Božović, poslušajte njegov govor iz 2015. i prelistajte profašistički portal IN4S, čiji je Božović osnivač, a za koji je Stejt Dipartment u svom izvještaju ocijenio da je “dio takozvanog propagandnog ekosistema ruske kampanje dezinformacija”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Ibro
30.03.2022-16:13 16:13

Nadam se da ćete nakon UKR na red doći i vi nato fašisti koji šire rusofobiju i srbofobiju. Vi ste kancer ovoga društva.

Mizantrop
30.03.2022-21:42 21:42
Reply to  Ibro

Budalo zlobna.