Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Ambasador Vlahović odlikovan ordenom Veliki malteški krst za zasluge

To će biti četvrti orden koji je dodijeljen ovom crnogorskom ambasadoru u posljednje tri godine

Ambasada Crne Gore pri Suverenom Viteškom Malteškom Redu (SVMR) dobila je obavještenje da će ambasador Miodrag Vlahović biti odlikovan ordenom “Velikog malteškog krsta za zasluge” (Gran Croce al Merito Melitense).

To će biti četvrti orden koji je dodijeljen ovom crnogorskom ambasadoru u posljednje tri godine. Pored ordena Pija IX, kojim ga je prošle godine odlikovao papa Franjo, Vlahoviću je 2019. godine od strane princa Nikole II Petrovića Njegoša uručen orden Danila I, prvog reda.

Naš ministar vanjskih poslova Crne Gore u vrijeme obnove nezavisnosti nosilac je i značajnog međunarodnog priznanja – medalje “Memorial Ramon Trias Fargas”, što mu je, početkom 2018. godine, uručeno u Barseloni, kao “istaknutom diplomati i liberalnom političaru”. Nosioci tog priznanja su bili, između ostalih, čuveni dugogodišnji ministar vanjskih poslova Njemačke, Hans Ditrih Genšer, slovenački predsjednik Janez Drnovšek, znamenita francuska ministarka kulture Simon Vejl, Bronislav Geremek, poljski istoričar i političar, kao i Gi Verhofštat, nekadašnji premijer Belgije.

U kratkoj izjavi za Pobjedu, ambasador Vlahović je rekao da je zahvalan Malteškom redu za ovo priznanje i da izražava zadovoljstvo i ponos što će biti nosilac tog odličja, između ostalog i zbog toga što je u septembru 2006. imao čast da, kao tadašnji ministar vanjskih poslova, u ime naše zemlje uspostavi diplomatske odnose sa “Suverenom Vojnim i Bolničkim Redom Svetog Jovana Jerusalimskog, od Rodosa i od Malte”, kako glasi puno ime ovog katoličkog laičkog reda, koji je osnovan u XI vijeku.

Ceremonija predaje ordena će biti održana, kako je najavljeno, 17. februara, u sjedištu SVMR, u Rimu.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve