Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ambasada Ukrajine: Agresijom na našu zemlju Putin krenuo u neobjavljeni rat sa Zapadom

Putin, kako su kazali, kroz vatru stvara ponor između Rusije, zajedno sa njenim filijalama, i ostatka svijeta

Otpočevši rat protiv Ukrajine, Putin je pokrenuo neobjavljen rat protiv cijelog zapadnog svijeta. U ovom ratu se ne radi o NATO-u i bezbjednosnim garancijama, već o civilizacijskom izboru i samoidentifikaciji”, saopšteno je iz Ambasade Ukrajine u Crnoj Gori.

Putin, kako su kazali, kroz vatru stvara ponor između Rusije, zajedno sa njenim filijalama, i ostatka svijeta.

“Budući svijetski poredak zavisi od toga ko će pobjediti u ovom geopolitičkom izazovu.Rat protiv Ukrajine je militaristička komponenta globalnog hibridnog rata koji Rusija vodi u cilju geopolitičkog revanša. Aktivna neprijateljstva i borbe mogu biti praćena privremenim pauzama i pokušajima ukidanja sankcija. Rusija se suštinski pripremala za moguće sankcije, ali tako masovno odbacivanje njene agresije na Ukrajinu premašilo je sva očekivanja Kremlja. Možda će Moskva pokrenuti taktičku pauzu i pokušati da pregovara sa određenim akterima”, navode iz Ambasade.

Tvrde da će se unutar Rusije pojačati represija, cenzura i progon neistomišljenika.

“Putin će pokušati da svoju vlast dovede do maksimalno mogućeg autoritarizma, zapravo je uzurpirajući. Pokušaji antiratinih protesta će biti odlučno suzbijeni, medijski resursi će ostati u apsolutnom vakuumu. Mogući su određeni ustupci biračkom tijelu – obeštećenje za poginule u ratu i opoziv vojnih obveznika iz ratnog područja”, kazali su iz Ambasade.

U vanjskopolitičkom formatu, Kremlj će se, smatraju, okrenuti od „šargarepe” ka „štapu” – prijeteći „neprijateljskim” državama, a istovremeno – pokušati da pregovara iza kulisa u cilju sticanja ustupaka Ukrajini i sankcijama.

“Očigledno, Zapad je zauzeo nepokoljebljiv stav, Kina je i dalje sklona daljoj saradnji sa Rusijom, pri čemu se fokusira na pronalaženje diplomatskih mehanizama za rješavanje konflikta. Trenutno Kremlj gubi informacioni rat zbog očigledne nelegitimne i zločinačke prirode agresije na Ukrajinu”,  navodi se u saopštenju.

Ozbiljna taktička greška je, smatraju u Ambasadi, potcijenjivanje ukrajinske armije i očigledna slabost ruske.

“Ukrajinska kampanja u prvih 10 dana po ukupnim ruskim gubicima nadmašila je Prvi čečenski rat, i to u uslovima značajnog finansiranja i savremene obuke ruske vojske, koja je svima pokazala svoju asimetričnu slabost. Kremlj je suočen sa izborom kako da izgladi ovu pogrešnu procjenu.

Spisak sankcija i njihov efekat se eksponencijalno širi. Kremlj je bio apsolutno nespreman za takav razvoj događaja, a sada se pokušavaju rešiti postojeća pitanja unutar Rusije.

Belorusija je izgubila apsolutno. Putinu je Lukašenko bio potreban kao „politički glasnogovornik“, a teritorija njegove zemlje – kao poligon, odskočna daska za napad na Ukrajinu i neophodna „dubina odbrane“. U slučaju očiglednog neuspjeha, Kremlj će jednostavno napustiti Lukašenka, a onda će se ekonomija i društveno-politička struktura Belorusije na kraju urušiti, pošto je njena margina sigurnosti neuporediva sa ruskom. Lukašenko je već zarobljen, ali nema mogućnosti za povlačenje”, zaključuju iz Ambasade.

Rusija se, kako su kazali, sprema za dugi pozicioni rat u Ukrajini.

“Potpuno povlačenje trupa nije na stolu za Kremlj, ali će ofanziva dovesti do neprihvatljivih gubitaka i povećanih sankcija. Razvijaju se opcije za obezbjeđenje vojnog prisustva Kremlja u Ukrajini”, navodi se u saopštenju.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve