Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ambasada SAD u Podgorici: Sankcije za korupciju su za sve, pa i za Zapadni Balkan

Naredba uz postojeće mjere proširuje kriterijume za pojedince koji će biti predmet sankcija, kao odgovor na izazove poput korupcije, opstrukcije institucija i međunarodnih sporazuma

Na pitanje Radija Slobodna Evropa da li State Department razmatra da pojedine funkcionere sadašnje i bivše crnogorske vlasti stavi pod sankcije zbog ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu i povezanosti sa korupcijom, iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Podgorici su podsjetili na naredbu američkog predsjednika Džo Bajdena (Joe Biden) iz juna 2021. godine.

Naredba uz postojeće mjere proširuje kriterijume za pojedince koji će biti predmet sankcija, kao odgovor na izazove poput korupcije, opstrukcije institucija i međunarodnih sporazuma:

“Ova izvršna naredba obezbjeđuje dodatne sankcije protiv pojedinaca koji ugrožavaju mir, sigurnost, stabilnost ili teritorijalni integritet bilo kojeg regiona ili države na Zapadnom Balkanu, kao i protiv onih koji su, između ostalog, odgovorni, bili saučesnici, direktno ili indirektno uključeni u ozbiljna kršenja ljudskih prava na Zapadnom Balkanu”.

Podsjetili su i na izjavu državnog sekretara SAD Entoni Blinkena (Anthony Blinken) da korupcija, bilo gdje, direktno šteti spoljnoj politici, nacionalnoj bezbjednosti i ekonomiji SAD i njenih saveznika.

“Zato smo posvećeni unaprjeđenju odgovornosti i borbi protiv nekažnjivosti onih koji su umiješani u ozbiljnu korupciju na Zapadnom Balkanu i širom svijeta”.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve