Položaj SPC treba urediti tako da nikada više ne zavisi ni od jedne buduće vlasti, kazao je predsjednik političkog savjeta Nove srpske demokratije Budimir Aleksić.

“U vezi sa Zakonom o slobodi vjeroispovesti stav NSD je u potpunosti definisao i javnosti predstavio naš politički savjet. Mi nemamo nikakve sumnje da je politika ranije parlamentarne većine dovela društvo u ovaj problem i da ga politika sadašnje parlamentarne većine mora razriješiti. Zato se stanje mora prvo dovesti na ono stanje od prije donošenja sramnog protivcrkvenog Zakona, što znači staviti isti van snage, brutalno suspendovati a potom sve tradicionalne vjerske zajednice dovesti u ravnopravan položaj”, kazao je Aleksić.

To, kako je rekao, znači da se sa SPC mora potpisati temeljni ugovor kao što je to ranije urađeno sa Rimokatoličkom crkvom.

“Tek nakon tog čina se treba pristupiti izradi novog Zakona o slobodi vjeroispovesti koji ne bi diskriminisao nijednu vjersku zajednicu. Zato posebno uvredljivo djeluje da nam predavanja o tome kako ovaj problem riješiti drže baš oni koji su posredno ili direktno uticali da naša Crkva bude dovedena do toga da zavisi od volje Mila Đukanovića i volje njegovog antisrpskog režima”, naglasio je Aleksić.

Kako je rekao, od situacije koju smo imali u ovoj godini moramo se zaštititi za sva vremena i nikada više ne dozvoliti da SPC dođe u sličnu poziciju da mora da brani sopstveni opstanak.

“Za tu situaciju je kriva politika prethodnog režima i politika nove vlasti mora da je razriješi. Zato nije dovoljno izmjeniti samo neke članove Zakona već čitav zakon staviti van snage. Skoro je u posjeti našoj stranci bio Mladen Ivanić, bivši član predsjedništva BiH koji je u razgovoru sa Andrijom Mandićem objasnio da je on kao nekadašnji predstavnik vlasti osmislio i realizovao potpisivanje Temeljnog ugovora države BiH sa SPC kojim su zaštićene naše eparhije i u Republici Srpskoj i u entitetu BiH, dakle jednako na čitavoj teritoriji. On je taj metod predložio i našem Mitropolitu Amfilohiju koji se saglasio da je to bilo veoma dobro rješenje”, naglašava Aleksić.

Kako je rekao, mora da se preduzme odgovornost i riješi ovo pitanje na zadovoljstvo svih, ne diskriminišući nikoga i ne dovodeći zemlju nikada više u ovogodišnju situaciju da građani moraju da brane svoje osnovno pravo i osnovna prava svoje Crkve.

“Zato smatramo da je neophodno da kao političari istrajemo na onoj zaštiti SPC koja joj garantuje sigurno i stabilno funkcionisanje koje neće više zavisti od volje vlasti koja će se u budućnosti često smjenjivati”, zaključuje Aleksić.

guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve