Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Akcija za ljudska prava: URA ugrožava nezavisnost sudstva

Akcija za ljudska prava HRA saopštila je danas da protestuje zbog saopštenja Građanskog pokreta URA “Viši sud da utvrdi vrijedi li jedan život 120 sati društveno-korisnog rada” kojim ta stranka sa pozicija vlasti neprimjereno pritiska sud, time što posebno apeluje na drugostepeni sud da preispita presudu, koju će taj sud svakako preispitivati jer je žalba podnijeta

Akcija za ljudska prava HRA saopštila je danas da protestuje zbog saopštenja Građanskog pokreta URA “Viši sud da utvrdi vrijedi li jedan život 120 sati društveno-korisnog rada” kojim ta stranka sa pozicija vlasti neprimjereno pritiska sud, time što posebno apeluje na drugostepeni sud da preispita presudu, koju će taj sud svakako preispitivati jer je žalba podnijeta.

Tea Goranc Prelević

“Pritom, iz teksta saopštenja se ne vidi da je ono zasnovano na uvidu u tekst presude i njeno obrazloženje. Nezavisnost sudstva porazumijeva obavezu političkih stranaka, posebno onih na vlasti, da se uzdržavaju od svakog, javnog ili tajnog, uticaja na rad sudova”, navode u HRA.

Kako dodaju, tačno je da sudovi ne rade u vakumu i da javnost ima pravo da komentariše njihove odluke.

“Međutim, druge grane vlasti ne smiju vršiti pritisak na sud. Takođe, za svaki ozbiljni komentar bilo koje sudske odluke moraju se prethodno znati sve činjenice i razlozi, uključujući i pravni okvir, na kojima se ona temelji”, poručuju iz te organizacije.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve