Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Aj zbogom, Varhelji…

Ono što posebno zbunjuje nakon ovakve procjene Varheljija su ranija uvjeravanja koja su pristizala iz zvaničnih obraćanja evropskih službenika o tome kako je Crna Gora ponajviše poodmakla u evropskim integracijama. Pa čekaj malo…jeste li lagali onda ili lažete sada? Dogovorite se

Posjeta Crnoj Gori od strane evropskog komesara za proširenje Olivera Varheljija samo je potvrdila da se desničari u Evropi savršeno dobro slažu. Varhelji je, a očigledno slijedeći politiku svog prijatelja i šefa, mađarskog predsjednika Orbana, stigao da spočita bivšoj vlasti kako je “Crna Gora propustila godine da napravi progres”. To ne bi bolje izveli ni domaći prosrpski političari, kao desničari bliski Orbanu.

Ono što posebno zbunjuje nakon ovakve procjene Varheljija su ranija uvjeravanja koja su pristizala iz zvaničnih obraćanja evropskih službenika o tome kako je Crna Gora ponajviše poodmakla u evropskim integracijama. Pa čekaj malo…jeste li lagali onda ili lažete sada? Dogovorite se.

Dalje, Varheljijeva priča o važnosti dobrosusjedskih odnosa Srbije i Crne Gore niti jednom riječju nije sadržala otvoreno uplitanje zvanične Srbije u unutrašnje stvari u Crnoj Gori, sa sve posljednjim izborima u Nikšiću i isticanjem finansiranja zbog navodne ugroženosti Srba, što zasigurno nije nešto što je prošlo nezapaženo u evropskim diplomatskim krugovima.

Uz to, bilo je riječi i o očajničkom moljakanju predstavnika sadašnje Vlade Crne Gore u vezi ugovora sa Exim bankom. Da je taj ugovor bio opterećenje za državu bilo je jasno i kada je potpisan. Samo što takvi ugovori podrazumjevaju rješavanje državnih projekata i predstavljaju opterećenja, manja ili viša, za bilo koju zemlju. Ništa posebno, niti strano. A ni nerješivo.

Za kraj, iako je odavao utisak diplomate koji ne želi da se miješa, Varhelji je stigao da ocjeni kako je proglašenje srpskog ambasadora Božovića personom non grata “najoštriji potez u bilateralnim odnosima”. Naravno, Varhelji je “zaboravio” da je slične stvari već pričao, ali i da od tada nije poradio na sopstvenoj obavještenosti. Bivši srpski ambasador u Crnoj Gori je prije udaljavanja više puta zvanično opominjan zbog svojih stavova. Nije vredjelo. Samim tim, svaki komentar Varheljija upućuje na činjenicu da on zaista nema pojma sa diplomatijom. A i da je njegova privrženost desničarima Zapadnog Balkana poodavno pročitana misija.

Zato, zaključak je logičan.

Aj zbogom, Varhelji…

U.P.A.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve