Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

AEM objavila Konačni izvještaj o medijskom predstavljanu tokom kampanje za predsjedničke izbore

Pored ranije objavljenih podataka o medijskom predstavljanju tokom prvog kruga predsjedničkih izbora, Izvještaj sadrži podatke o predstavljanju kandidata tokom drugog kruga predsjedničkih izbora

Agencija za elektronske medije objavila je konačni izvještaj o medijskom predstavljanju tokom kampanje za izbore za predsjednika Crne Gore. Pored ranije objavljenih podataka o medijskom predstavljanju tokom prvog kruga predsjedničkih izbora, Izvještaj sadrži podatke o predstavljanju kandidata tokom drugog kruga predsjedničkih izbora.

“Tokom drugog kruga, najviše medijskog predstavljanja zabilježeno je u programu šest televizija: TVCG1 (14,73 odsto), Televizije Vijesti (14,13 odsto), Televizije E (11,30 odsto), Parlamentarnog kanala (7,96 odsto), TV Pljevlja (7,64 odsto), i Prva TV (7,42 odsto)”, navodi se u izvještaju.

Od ukupnog medijskog predstavljanja (besplatnog i plaćenog), 51 odsto se odnosilo na Jakova Milatovića, dok se na predstavljanje gospodina Mila Đukanovića odnosilo 49 odsto.

“Posmatrano po vrsti sadržaja, Jakov Milatović se najviše predstavljao kroz posebne emisije, dok je za Mila Đukanovića dominantan način predstavljanja bilo oglašavanje (besplatno i plaćeno)”, piše u izvještaju.

Posmatrajući predstavljanje koje je kandidatima omogućeno besplatno, 53 odsto se odnosilo na Jakova Milatovića i 47 odsto na Mila Đukanovića.

“Kada govorimo o plaćenom medijskom predstavljanju, 70 odsto ukupnog plaćenog predstavljanja se odnosilo na Mila Đukanovića i 30 odsto naJakova Milatovića”, navodi se u izvještaju.

Tokom drugog kruga predsjedničkih izbora, zabilježeno je značajno manje kršenja u odnosu na prvi krug. Po službenoj dužnosti, Agencija je pokrenula ukupno tri postupka, dva zbog emitovanja programa bez prethodno usvojenih pravila i jedan postupak zbog neoznačenog medijskog predstavljanja.

“Agencija posebno skreće pažnju na neophodnost izmjene zakonskog okvira, kako bi se sistemski i cjelovito formulisala rješenja koja preciziraju prava i obaveze medija i učesnika izbornog procesa, i kako bi se obezbijedila efikasnost u nadzoru, prevenciji i sankcionisanju”, stoji u izvještaju.

Takođe, ukazuje se na naglašenu ulogu medija tokom izbornih procesa i obavezu poštovanja pravila, koja prvenstveno propisuje zakonodavstvo zemlje u kojoj se odvija izborni proces.

“U tom smislu, značajno je i jasno odrediti koje se vrste, direktnih ili indirektnih, stranih intervencija tokom izbornih procesa trebaju smatrati legitimnim, a koje predstavljaju narušavanje principa slobodnog političkog izbora”, zaključuju iz Agencije za elektronske medije.

Izvještaj je dostupan na www.aemcg.org

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve